Seizoen 2022 / 2023

Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren.

Bent u al geregistreerd? Dan kunt u hier inloggen.

Oecumenische Heideweekviering

Ook dit jaar staat in Ede de laatste week van augustus geheel in het teken van de Heideweek. En zoals gebruikelijk zijn de kerken daarbij ook aanwezig.

Op zondag 21 augustus wordt om 11.00 uur in het Openluchttheater Ede aan de Van Pabstlaan 1 de inmiddels bekende Oecumenische Viering gehouden. In de prachtige omgeving, omringd door mooie muziek en als Edese mensen van binnen en buiten de kerk verbonden met elkaar, kunt u luisteren naar een inspirerend verhaal van een bijzondere gastspreker! Dit jaar is dat Jacobine Geel! De muzikale ondersteuning is door het koor In Between olv Myra van der Jagt. Erik Onnink bespeelt de piano. En het geheel staat onder leiding van ds. Agnès Gilles van de Protestanse Gemeente Ede (de Open Hof). Het Openluchttheater is vanaf 10.30 uur geopend en om 11.00 uur begint de dienst.

Zo zorgen we voor verbinding

Jong en oud hebben de gelegenheid elkaar te ontmoeten in een bijzondere ambiance. Gezien de grote opkomst kunnen we stellen dat het voor veel mensen een jaarlijks terugkomende activiteit, waar men graag bij aansluit.

Voor wie

De oecumenische viering is een gastvrij, open en vooral feestelijk gebeuren. Of je nu een trouwe kerkganger bent of eigenlijk helemaal geen binding hebt met kerk en/of geloof: iedereen is van harte welkom.

Omschrijving van de plek

Het Openluchttheater Ede (of Eder Kuil) valt op door de fraaie parkaanleg. Het is een rijksmonument, gebouwd is in 1936 in het kader van de werkverschaffing.

Over Jacobine Geel

Jacobine Geel is een Nederlandse theologe, televisiepresentatrice en columniste. Geel studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. 

U kent haar wellicht van de televisieprogramma’s Ritueel 2001, Jacobine en Schepper & co. Een keer per maand is Geel te horen als dominee, dan preekt zij in de oecumenische gemeente in Kortenhoef. Daarnaast ondersteunt ze uitzendingen van NOS Actueel als deskundige bij kerkdiensten en andere religieuze plechtigheden.

Uitvoering : drs. Jacobine Geel en ds. Agnès Gilles
Wanneer : Zondag 21 augustus 2022
Code : B001
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : drs. Jacobine Geel en ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Zondag 21 augustus 2022
Aanvangstijd : 11:00 uur (vanaf 10:30 open)
Plaats : Het Openluchttheater - van Pabstlaan 1 in Ede
Kosten : gratis
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324

Fascinerende films: As it is in heaven

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

As It Is In Heaven (Zweedse titel: Så som i himmelen) is een Zweedse film uit 2004, geregisseerd door Kay Pollak. De muziek werd geschreven door Stefan Nilsson, die hiervoor een nominatie voor beste componist kreeg op het Europees Filmfestival in 2005. De film was in 2004, met 1.158.415 bezoekers, de best bezochte film in Zweden.

Het verhaal gaat over Daniël Daréus (Michael Nyqvist), een bekende dirigent van in de 40, die tijdens zijn drukke carrière een hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Hij gaat in het oude schoolgebouw wonen. Doordat hij onder een artiestennaam terugkeert, herkent niemand hem als het veel gepeste jongetje van vroeger: iedereen kent hem slechts als de bekende topdirigent. In het dorp komt hij zijn oude klasgenoten weer tegen. 

De film draagt enkele ferme stellingnames uit:

- Muziek moet niet als een prestatie worden beoefend ("het is geen wedstrijd"). Muziek staat ten dienste van het gelukkig maken van de mensen. - De mens mag zijn leven op zijn eigen wijze leven, en zich ontplooien op de manier die het best bij hem/haar past. - 'Zonde' bestaat niet. Het is uitgevonden door de kerk, om daarna te kunnen 'vergeven' en daarmee macht over de bevolking te kunnen uitoefenen. - Wie al in zijn jeugd anderen in elkaar slaat, zal dat ook als volwassene blijven doen als niemand ingrijpt.

Uitvoering : Arjen Mol, trainer/coach
Wanneer : zondag 11 september 2022
Code : E002
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Arjen Mol, trainer/coach
Leiding : Arjen Mol, trainer/coach
Datum(s) : zondag 11 september 2022
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura. https://www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis
Contactpersoon : Johan Walsweer

Ontdek Lutherse invloeden in het Liedboek

We doorkruisen zingend het Liedboek, op zoek naar typische Lutherse liturgische vormen en prachtige Lutherse liederen.

Wat is er specifiek aan Lutherse liturgie? Daar zijn boeken vol over geschreven, en in de erediensten van de Lutherse kerken worden deze woorden praktijk. De Lutherse kerk is een zingende kerk, en dat zullen we deze avond wel merken. Tijd om je eens verder te verdiepen in rijke liturgische traditie en wat we daarvan al zingend terugvinden in het Liedboek. De Lutherse predikant Maarten Diepenbroek neemt ons mee op omtdekkingstocht.

Uitvoering : Maarten Diepenbroek
Wanneer : Donderdag 15 september 2022
Code : D003
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Maarten Diepenbroek
Datum(s) : Donderdag 15 september 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Arau Vermeer
Volgeboekt

Samen op weg naar vrede

Wandelen zet een mens letterlijk en figuurlijk in beweging. In beweging ontstaan andere gesprekken dan zittend op een stoel. We volgen tijdens onze wandeling een deel van een van de zogenoemde Klompenpaden in Ede.

In tweetallen gaan we op weg naar vrede. Onderweg vertellen we elkaar over herinneringen aan wandelen, en aan ‘vrede’. Wat betekent ‘vrede’ voor je, wat doe je om ‘vrede’ te bewerkstelligen, op wat voor momenten ervaar je ‘vrede’ , en - niet te vergeten - ook op welke momenten het ondanks allerlei inspanningen niet lukt om vreedzaam samen te leven – in je gezin, op je werk, of met de buren.

In tweetallen – moslim en (seculiere) christen – gaan we op weg om van en met elkaar te leren over ‘praktijken van vrede’. Na de wandeling ontmoeten we elkaar in de Koffiekamer van Boerderij Hoekelum. We praten na over onze ervsringen. Ook wordt dan de vrEDEsprijs uitgereikt aan een vrijwilliger uit Ede die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor Vrede in Ede.

Uitvoering : Ina ter Avest, Erna Hulstein en Martij Boerkamp
Wanneer : Dinsdag 20 september 2022
Code : A004
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ina ter Avest, Erna Hulstein en Martij Boerkamp
Datum(s) : Dinsdag 20 september 2022
Aanvangstijd : 18:30 uur
Plaats : Start bij boederij Hoekelum
Extra info 1 : Nadere informatie bij Erna Hulstein (wimenerna@hulstein.eu)
Extra info 2 : Ifakat Erdem (ifakaterdem72@gmail.com)

Cantate 'Alles nur nach Gottes Willen' (BWV 72).

Zing mee met de Cantate van J.S. Bach.

Uitvoering : Cantor van de Lutherse Kerk
Wanneer : Zondag 25 september 2022
Code : B005
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Cantor van de Lutherse Kerk
Datum(s) : Zondag 25 september 2022
Aanvangstijd : 10:30 uur
Plaats : Lutherse kerk
Contactpersoon : Daan van Doorne

Het gebruik van essentiële oliën

Het gebruik van essentiële oliën neemt toe in populariteit. In de christelijke gemeenschap zijn de meningen over het gebruik van oliën verdeeld. Een deel vind het occult. Niet verenigbaar met het geloof in God. Hoe wordt er in de Bijbel gesproken over oliën?

Uitvoering : Minke van der Eijk
Wanneer : dinsdag 27 september 2022
Code : E006
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Minke van der Eijk
Datum(s) : dinsdag 27 september 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Johan Walsweer

Concert kamerkoor en projectorkest

het kleinkoor en het projectorkest van Bespreek het Samen geven een dubbel concert met als thema: "nationale scholen"

De werken die uitgevoerd worden tijdens dit concert hebben allemaal een link met componisten die in hun muziek zijn beïnvloed door het land waar ze vandaan komen. Het orkest zal o.a. de Tsjechische suite van Antonin Dvorak en de ouverture Koning Stephan ten gehore brengen.

Uitvoering : Myra van der Jagt en Arjen Threels
Wanneer : Zaterdag 1 oktober 2022
Code : E007
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Myra van der Jagt en Arjen Threels
Datum(s) : Zaterdag 1 oktober 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : collecte bij de uitgang
Contactpersoon : Arjen Threels

Fascinerende films: Flee

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

Wat betekent het om te moeten vluchten? Hoe kun je alles achterlaten, hoe begin je opnieuw? De aangrijpende animatiedocumentaire Flee vertelt het verhaal van één vluchteling, de Afghaans-Deense dertiger Amin, die aan het begin van de jaren negentig zijn woonplaats Kabul verliet. Tegelijk is het een groter verhaal, van alle tijden en alle oorlogen.

Amin is nog een kind wanneer de fundamentalistische moedjahedien de macht grijpen en zijn vader plotseling verdwijnt. Met zijn moeder, zussen en broer vlucht hij uit Afghanistan, om via Moskou uiteindelijk in Denemarken te belanden. De Deense filmmaker Jonas Poher Rasmussen, een goede vriend van Amin (vanwege de veiligheid van zijn Afghaanse familie is het niet zijn echte naam), laat hem zijn verhaal vertellen. Voor het eerst, want Amin heeft al die jaren veel verborgen gehouden. Dat kan hij niet langer volhouden, zijn leven loopt vast. Hij is een succesvolle wetenschapper met een lieve vriend die met hem wil trouwen, maar dat aanbod van geluk en veiligheid schrikt hem af. Hij rent ervoor weg, uit schuldgevoel. Zijn familieleden hebben zo veel voor hem opgegeven dat hij zichzelf geen rust gunt. Zo is het voor drie Oscars genomineerde Flee deels het verslag van een vlucht, deels ook therapie, zonder dat de film zo intiem wordt dat hij de kijker buitensluit. Integendeel: het knappe scenario, geschreven op basis van de gesprekken die Rasmussen in een periode van vier jaar met zijn vriend voerde, brengt Amins ervaringen precies dichtbij genoeg. Dat geldt ook voor de animatie, die een zekere afstand schept (en Amin zijn gewenste anonimiteit verschaft), maar nooit te veel. Soms maken de beelden het verhaal juist indringender. Herinneringen die in een gewone documentaire niet getoond hadden kunnen worden, worden door de animatie tot leven gebracht. Slim is ook de manier waarop Rasmussen de film af en toe voorziet van archiefbeelden, die de kijker eraan helpen herinneren dat het hier niet om fictie gaat. Kabul in de jaren tachtig, het chaotische Moskou net na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, een onmenselijke locatie voor vluchtelingenopvang in Estland. Het decor van een opgejaagd leven. Maar niets maakt het pijnlijke verhaal zo invoelbaar als de stem van Amin. Hij draagt de film met zijn openhartige getuigenis die gaat over angst, leugens, een levensgevaarlijke reis en de gruwelijke mensensmokkelindustrie, maar ook over de prijs van oorlog en de zoektocht naar een plek om te blijven. Vluchten houdt niet op wanneer je een veilig land bereikt, laat Flee zien. Vluchteling blijf je een leven lang. Aldus: Pauline Kleijer 2 maart 2022 (bron: de Volkskrant )

 

Uitvoering : Ina ter Avest
Wanneer : Zondag 2 oktober 2022
Code : D008
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Ina ter Avest
Datum(s) : Zondag 2 oktober 2022
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura Ede, Molenstraat 45
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura. https://www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/flee-112746

Kerk en politiek

Alles is politiek maar politiek is niet alles. Zo vatte prof. Harry Kuitert ooit zijn bezwaren tegen de verpolitisering van kerk en theologie samen. Hoe verhouden zich eigenlijk geloof en politiek.

De vraag is opeens weer brandend actueel door de enthousiaste steun die de Russisch Orthodoxe kerk geeft aan de (oorlogs)politiek van de Russische federatie. Maar de kwestie speelt al veel langer – zie de priesters, koningen en profeten in het Oude Israël, de relatie tot de keizer in de Vroege Kerk. In onze dagen: Hitler en Rome. Ze sloten al in juli 1933 een verstrekkend ‘Konkordat’. 

In Nederland was er rol van de kerken tegenover de bezetter en zijn Jodenvervolging (zie bijvoorbeeld de kanselboodschap van juli 1942). Later de kwestie rond het NATO ‘dubbelbesluit’ over middellange afstandsraketten. En nu dus een kerk die een aanvalsoorlog bejubelt en van een theologische rechtvaardiging voorziet.  Hoe zit dat?

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdag 5 en 12 oktober 2022
Code : C009
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdag 5 en 12 oktober 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Liederen op Oud-Hollandse melodieën

Een avond samen zingen o.l.v. Piet Poot. Wist u dat veel liederen in het liedboek geschreven zijn op Oud-Hollandse liedjes en melodieën? Deze avond zingen we een selectie met een aantal leuke verrassingen!

Ook dit jaar wordt weer een avond georganiseerd om met elkaar te zingen. In de afgelopen jaren hebben we gezongen uit het Nieuwe Liedboek en de bundel Zangen van Zoeken en Zien. Dit keer zingen we opnieuw uit het Liedboek maar nu liederen met Oud-Hollandse melodieën. In het Liedboek staan er velen. Uit de lange lijst met mooie melodieën is een keus gemaakt.

U bent van harte welkom op deze avond.

Uitvoering : Piet Poot m.m.v. Krijn Meijvogel
Wanneer : Maandag 10 oktober
Code : E010
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Piet Poot m.m.v. Krijn Meijvogel
Datum(s) : Maandag 10 oktober
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Janet Mol

Kierkegaard. Een inleiding in zijn leven en werk

Deze avond staat in het teken van het leven en werk van de Deense theoloog en filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855). Hij heeft grote invloed op het filosofisch, theologisch en religieus denken van de twintigste eeuw.

Deze avond staat in het teken van het leven en werk van de Deense theoloog en filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), een religieus schrijver die met onder meer Of/Of (1843), Het begrip angst (1844), Afsluitend onwetenschappelijk naschrift bij Filosofische fragmenten (1846), De ziekte tot de dood (1849) en Oefening in christendom (1850) grote invloed heeft gehad op het filosofisch, theologisch en religieus denken van de twintigste eeuw. In de lezing wordt eerst een inleiding gegeven in de opbouw van Kierkegaards oeuvre, met thema’s als zelfwording, vertwijfeling, angst en zonde. Vervolgens staan we stil bij de relevantie van Kierkegaards oeuvre voor onze tijd en de betekenis van Kierkegaards benadering binnen de theologie en de religie van zijn tijd. Tot slot overwegen we de relevantie van Kierkegaards gezichtspunten voor ons. Er is gelegenheid voor het stellen van vragen en discussie. We zullen enkele geestige en gepassioneerde passages uit diverse geschriften van Kierkegaard lezen, waardoor u intellectueel, spiritueel en literair verrijkt wordt. Na deze avond zult u de zaal in allerlei opzichten warmer verlaten dan u arriveerde en voelt u de neiging een boek van Kierkegaard te willen lezen. Wie daarop vooruit wil lopen, raad ik aan Kierkegaards toespraak Bij een graf (1845) uit zijn Opbouwende toespraken (1843-1845) te lezen, want wie een bewust en betekenisvol leven wil gaan leiden, kan volgens Kierkegaard niet vroeg genoeg beginnen zich door de voorstelling van haar of zijn eigen dood tot ernst en nadenken te laten stemmen.

Suzan ten Heuw (1983) studeerde theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit te Kampen, waar zij zich specialiseerde in de godsdienstfilosofie binnen de systematische theologie, en filosofie aan de Universiteit Leiden, waar zij zich specialiseerde in de History and Philosophy of the Sciences. In het dagelijks leven is Suzan als buitenpromovenda verbonden aan het Instituut voor Wijsbegeerte binnen de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. In het kader van haar promotieonderzoek volgt zij cursussen Duits bij de Volksuniversiteit Den Haag. Daarnaast is zij als geestelijk verzorger werkzaam op drie psychogeriatrische afdelingen en een revalidatieafdeling van academisch verpleeghuis de Zonnehuisgroep Vlaardingen.

Uitvoering : Suzan ten Heuw
Wanneer : woensdag 12 oktober
Code : E012
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Suzan ten Heuw
Datum(s) : woensdag 12 oktober
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaus
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol

Leven van genoeg

De jonge econoom Paul Schenderling heeft zijn leven omgegooid om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Samen met Matthias Olthaar schreef hij het boek "Hoe handel ik eerlijk". Hij voert een pleidooi voor een eerlijke en duurzame economie, die niet langer op groei gebaseerd is.

Het thema van de avond is leven van genoeg. Het is ook de dringende oproep van gastspreker Paul Schenderling. Want verdere groei, ook ‘groene groei’, heeft naar zijn overtuiging niet alleen een desastreus effect op het klimaat, maar gaat ook nog eens gepaard met grootschalige uitbuiting van mensen, vooral in niet-westerse landen. Alle reden dus om het tij van een economie gebaseerd op steeds verdere groei te keren, vindt Schenderling. En het goede nieuws is dat we daar nu al, van onderaf, mee kunnen beginnen en dat we gaandeweg het proces nieuwe levensvreugden ontdekken. Samen met anderen richtte hij de Stichting Genoeg om te Leven op, om deze beweging naar een eerlijker en duurzame economie te ondersteunen en te inspireren.

Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst, waarop de bezoekers niet alleen een presentatie krijgen, maar ook samen met hem gaan onderzoeken wat voor stappen wij zelf hier in Ede kunnen zetten in deze richting.

Uitvoering : Paul Schenderling
Wanneer : Donderdag 13 oktober 2022
Code : A013
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Paul Schenderling
Datum(s) : Donderdag 13 oktober 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Rank (naast de Nieuwe Kerk)
Contactpersoon : Arjen Threels

In de marge, maar niet marginaal Kerk zijn in de 21e eeuw

In zijn lezing zal hij een aantal piketpaaltjes slaan voor de kerk van de toekomst. Dat zijn geen kant en klare recepten. Die zijn er ook niet, want elke gemeente is anders en kent haar eigen uitdagingen. De piketpaaltjes zijn vooral grondtonen die naar zijn overtuiging hoorbaar zullen moeten binnen de lokale gemeente.

Sake Stoppels wil ons prikkelen en uitdagen om diep te kijken, voorbij aan al te snelle oplossingen. Hij doet dat vanuit zijn geloof in de blijvende kracht van het Evangelie, juist voor onze tijd. 

Dr. Stoppels is lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Hij probeert een brug te slaan tussen de theologische wetenschap en de dagelijkse praktijk in de plaatselijke gemeente. Hij heeft daar veel over gepubliceerd.

Uitvoering : Dr. Sake Stoppels
Wanneer : maandag 17 oktober 2022
Code : A014
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Dr. Sake Stoppels
Datum(s) : maandag 17 oktober 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Johan Walsweer
Geannuleerd

Johannes de Heer, een documentaire over zijn leven

Dhr. Nico Rasch, Als gepensioneerd regisseur, Nico werkte 25 jaar bij de Evangelische Omroep, maakte hij na zijn pensionering een boeiende documentaire van 23 minuten over het bijzondere leven van Johannes de Heer. Hij was oprichter van de NCRV, stelde een zangbundel samen, en had contact met Koningin Wilhelmina. Samen met een aanvullend verhaal over zijn opvallende visie, een boeiende bijeenkomst!

Uitvoering : Dhr. Nico Rasch
Wanneer : Woensdag 19 oktober 2022
Code : B015
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Dhr. Nico Rasch
Datum(s) : Woensdag 19 oktober 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Johan Walsweer

De parabel van Job als levensles

Vóór de coronacrisis waanden we ons meesters van ons lot. Alles leek maakbaar. Tot een microscopisch klein virus ons uit deze illusie wakker schudde.

Die maakbaarheidsgedachte zit de mens al eeuwen in de weg zit, zowel in onze religieuze tradities als in het moderne, seculiere levensgevoel. Aan de hand van de aangrijpende parabel van Job laat Van Nieuwpoort zien dat elke poging tot een antwoord op het menselijk lijden eigenlijk een miskenning ervan is. 

Uitvoering : ds. Ad van Nieuwpoort
Wanneer : Woensdag 19 oktober 2022
Code : C016
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Ad van Nieuwpoort
Datum(s) : Woensdag 19 oktober 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Met traditie(s) in gesprek

We lezen samen een tekst die bekend is in heilige geschriften in beide tradities (Bijbel en Koran). Nadat we de tekst rustig en in stilte gelezen hebben, maken we aan elkaar bekend wat die tekst bij ons oproept. De spelregels van dialoog vormen het veilige kader waarbinnen dit gesprek plaatsvindt.

Wat roept de tekst - die gekozen is vanwege de actualiteit in het najaar van 2022 - op? Welke associaties krijgt u, bij welk deel van de tekst? Is het een woord, of een zin die u raakt? En hoe komt dat? Waar is dat woord of die zin voor u mee verbonden – met een film, met een boek, met een ontmoeting …? We verkennen elkaars belevingen bij de tekst, en laten ons verrijken door de associaties van de ander. De avond sluiten we af met het samen herschrijven van de tekst in de woorden die door ons zelf zijn gebruikt om te vertellen wat de tekst met ons doet.

 

Ina ter Avest is opgeleid als cultuur en godsdienstpsycholoog

Uitvoering : Ina ter Avest
Wanneer : Donderdag 27 oktober 2022
Code : A018
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ina ter Avest
Datum(s) : Donderdag 27 oktober 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Ina ter Avest
Geannuleerd

Amelek moordt in opdracht van God?

Het Woord van God kan gevaarlijk zijn, zelfs dodelijk. In 1 Samuël 15 kreeg Saul, de koning van Israël, de opdracht van God het volk van Amalek te vernietigen. ...Spaar ze niet, maar dood alles en iedereen: mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen, runderen en schapen, kamelen en ezels... kreeg hij van God te horen.

Naar huidige standaarden wordt hier opgeroepen tot genocide. In 1994 ontstond zo’n volkerenmoord in Rwanda. De Hutu’s stigmatiseerde de Tutsi’s als volk van Amalek, dat dus vernietigd moest worden. Binnen drie maanden werd 70% van de Tutsi’s vermoord met onder meer een beroep op de Bijbel. 

Maar het ‘Woord van God’ brengt toch vrede en gerechtigheid? De Rwandese theoloog Viateur Ndikumana onderzocht of de teksten in de Bijbel over Amalek inderdaad aanzetten tot volkerenmoord. Het stond toch duidelijk in de Bijbel! Hij gebruikte bij zijn onderzoek resultaten van historisch kritische Bijbelwetenschappen en deed een opmerkelijke ontdekking. Daarover gaat de lezing in het Leerhuis waarin onder meer aandacht zal worden geschonken aan de onmisbare rol van de Bijbelwetenschappen bij de uitleg van Bijbelteksten. De lezing eindigt met een waarschuwing: vergeet nooit Amalek (Deuteronomium 25:17 en 1 Samuël 15:2). Amalek, die tegenwoordig Corona heet. 

Uitvoering : dr. A. A. van den Berg
Wanneer : Woensdag 2 november 2022
Code : C019
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. A. A. van den Berg
Datum(s) : Woensdag 2 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

De aarde, de hemel en de bomen

In de loop van miljoenen jaren zijn er zo’n 80.000 soorten bomen op aarde ontstaan. Op het eerste gezicht lijken zij veel op elkaar, maar hun eigenschappen verschillen onderling vaak meer dan die van een dolfijn en een chimpansee. Mensen kenden eertijds deze verschillen goed en maakten er gebruik van. Zij kenden er niet alleen nuttige eigenschappen aan toe, maar ook symboolkracht.

Sommige bomen werden gezien als heilige bomen, daaronder vergaderden de profeten en koningen in het Oude Testament, onder eiken werd zowel Zeus als Wodan vereerd en onder de Bodhiboom werd Boeddha Sakyamuni verlicht.   Deze lezing komt voort uit het gelijknamige boek – De aarde, de hemel en de bomen, dat in 2019 is uitgekomen bij A3boeken.

'Maja Kooistra is gepromoveerd in de fysische geografie en bodemkunde en heeft 45 jaar ervaring en kennis in het uitvoeren van een breed scala aan onderzoeken en opdrachten in Nederland en het Buitenland, voor het grootste deel in dienst van het voormalig Ministerie van LNV. Deze lagen op het gebied van de fysische geografie, bodemkunde, vegetatiekunde, hydrologie, landbouw en archeologie. Zij heeft regelmatig colleges en cursussen in binnen- en buitenland gegeven en ca. 100 wetenschappelijke publicaties in gereviewde tijdschriften geschreven'. Zij is auteur van populaire boeken en artikelen over de relatie mens – natuur en geeft hier regelmatig lezingen, workshops en trainingen over.

Uitvoering : Maja Kooistra
Wanneer : Donderdag 3 november
Code : E020
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Maja Kooistra
Datum(s) : Donderdag 3 november
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaus
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol

Voorstelling: Protestants Ede, de musical

Op vrijdag 4 november spelen verteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda hun voorstelling ‘Protestants Ede, de musical’. De tekst en liedjes zijn speciaal geschreven voor de Protestantse Gemeente Ede. Zij werpen een vrolijk en inspirerend licht op wat het is om protestants te zijn in een tot stad uitgegroeid dorp.

De musical vertelt het meeslepende verhaal van Roos en Pim. Roos is een actief lid van een van de protestantse wijkgemeenten in Ede . Samen houden de leden de gemeente draaiende, door weer en wind. Ook als het getij soms tegenzit, de gemeenteleden ouder worden en kerken hun deuren sluiten. Trouwe sjouwers, doorzetters, die er in geloven en die er voor gaan.

Pim is net in Ede komen wonen en heeft helemaal niets met welke kerk dan ook. Wel zoekt hij naar zin, gemeenschap en inspiratie. Zou er een club bestaan die aan deze behoefte voldoet? Vindt hij een plaats om geïnspireerd te worden?

Als de wegen van Pim en Roos elkaar kruisen, heeft dat onverwachte en spannende gevolgen. Helaas lijkt hun liefde geen kans van slagen te hebben. De verschillen zijn in vele opzichten te groot. Gelukkig komt het allemaal goed, want ‘het is een musical’.

‘Protestants Ede, de musical’ is zowel een musical als een parodie op een musical. Nieuwe teksten op bestaande musicalliedjes, uit bijvoorbeeld The Sound of Music, West Side Story en Les Miserables, vertellen het universele verhaal van een bijzondere geloofsgemeenschap en een schijnbaar onmogelijke liefde.

Uitvoering : Kees Posthumus en Juul Beerda
Wanneer : Vrijdag 4 november 2022
Code : E021
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Kees Posthumus en Juul Beerda
Datum(s) : Vrijdag 4 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Kosten : Er staat een mandje bij de uitgang
Contactpersoon : Wouter Helmich en Mariëlle Tempelman

Bach cantate: Aus der Tiefen

We studeren dit jaar de cantate 'Aus der Tiefen' BWV 131 van Bach in. Deze cantate wordt in 2 vesper diensten ten gehore gebracht.

Cantate 131 is waarschijnlijk de oudst bewaard gebleven cantate van Bach, ontstaan in 1707 in Mühlhausen (Thüringen) en dus lang voordat (vanaf 1723) Bachs massale cantateproduktie in Leipzig op gang komt. 

Cantate 131 is waarschijnlijk geschreven voor een Bußgottesdienst (boetedienst) voor de brand die Mühlhausen had geteisterd vlak voor Bach aantrad, waarbij drie- tot vierhonderd huizen in het centrum verloren gingen.

De instrumentale bezetting heeft nog de eenvoud van het 17e eeuwse 'geistliche Konzert': één viool, twee altviolen, hobo, fagot en continuo. We treffen er nog geen recitatieven aan, niet het traditionele slotkoraal en evenmin de da-capo-aria's. 

Het koor heeft een veel groter aandeel dan in de latere cantates, waar het zijn rol veelal beperkt ziet tot een openingskoor en een slotkoraal.  

Uitvoering : Myra van der Jagt
Wanneer : iedere dinsdag vanaf 8 november 2022 van 19.30 - 21.30 uur
Code : E022
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Myra van der Jagt
Datum(s) : iedere dinsdag vanaf 8 november 2022 van 19.30 - 21.30 uur
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : €15,00
Uitvoeringsdatum 1 : zaterdag 3 december 2022 om 16.30 uur in de Oude kerk
Uitvoeringsdatum 2 : zondag 4 december 2022 om 19.00 uur in de Beatrixkerk
Repetitiedatum(s) : iedere dinsdag vanaf 8 november 2022
Contactpersoon : Arjen Threels
Volgeboekt

Henri Matisse levensvreugde in vorm en kleur

Geen kunstenaar heeft de vreugde van het leven zo veelzijdig verbeeld als Henri Matisse (1869-1954). In de lezing door Ben Piepers, rijk voorzien van afbeeldingen, is aandacht voor de ontwikkeling in de kunst van Matisse.

Geen kunstenaar heeft de vreugde van het leven zo veelzijdig verbeeld als Henri Matisse (1869-1954). Zijn werk is toegankelijk, oogt speels eenvoudig en raakt tegelijk aan diepere lagen van het leven. Hij wil niemand vermoeien met zware thema’s, maar expressief uitdrukken wat hij ziet en ervaart. Hij droomt van evenwichtige kunst, die zuiver is en sereen, en rustgevend werkt op het vaak zware gemoed.

In de lezing met afbeeldingen is er aandacht voor de ontwikkeling in de kunst van Matisse. De  thema’s zijn: levensvreugde, dans en muziek, vorm en kleur, venster op een creatieve en geestrijke wereld.

Het hoofdonderwerp na de pauze vormt de Rozenkranskapel in Vence met muurschildering, glas-in-loodramen, altaar en tabernakel ,liturgische benodigdheden en kazuifels, kortom: een totaalconcept.

Het verhaal achter de bouw van deze kapel is bijzonder, en het is indrukwekkend te ontdekken hoe Matisse als ongelovige de ruimte bezielt met kleur, warmte en  zeggingskracht. Het tekent zijn kunstenaarschap, en laat zien dat echte kunst religieuze diepte heeft.

Naast toelichting bij de kunst van Matisse is er ruimte voor interactie.

Inleider Ben Piepers heeft zich naast zijn studie theologie verdiept in hedendaagse kunst en de ruimte daarin voor geloofsverdieping en spiritualiteit.

Uitvoering : Ben Piepers
Wanneer : Dinsdag 8 november 2022
Code : E023
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ben Piepers
Datum(s) : Dinsdag 8 november 2022
Aanvangstijd : 20.00 uur, deuren open om 19.45 uur
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : geen
Contactpersoon : Toos Ettema

Narcissus, het zelfportret en de selfie

de mythe van Narcissus (Ovidius) wordt opnieuw tot leven gewekt. Het gaat daarbij om de vraag hoe wij ons als individu ontwikkelen.

Er is sprake van zowel ontplooiing als een zekere ontsporing.  En wat betreft de vrije geest en de autocraat, hoe verhouden die zich tot elkaar?

De inleider gaat in op de geschiedenis van het zelfportret. Is de schilder van het zelfportret een narcistisch type of ligt het anders, misschien wel héél anders? De lezing eindigt met een aantal selfies van mensen en de reflectie op dit fenomeen dat sinds de smartphone niet meer valt weg te denken. Wat zijn de zegeningen van de sociale media? En hoe kunnen we er (beter) mee omgaan?  

René van den Beld is emeritus-predikant en cabaretier.

Uitvoering : dr. R. van den Beld
Wanneer : Woensdag 9 november 2022
Code : C024
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. R. van den Beld
Datum(s) : Woensdag 9 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Uitleg symbolisch bloemschikken Advent

Symbolische bloemschikking kan iemand diep raken. Vorm en kleur verbeelden in een symbolische bloemschikking het thema van een viering of de periode in het kerkelijk jaar.

Symbolische bloemschikking kan iemand diep raken. Vorm en kleur verbeelden in een symbolische bloemschikking het thema van een viering of de periode in het kerkelijk jaar.

Hanneke Maassen, meester in de bloemsierkunst, neemt ons deze avond mee in de verwondering, creativiteit en de beleving van symbolisch bloemschikken rond het thema Advent.

Uitvoering : Hanneke Maassen
Wanneer : Donderdag 10 november 2022
Code : B025
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Hanneke Maassen
Leiding : Hanneke Maassen
Datum(s) : Donderdag 10 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof Ede
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga

Fascinerende films: My Darling Vivian

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

My Darling Vivian vertelt het romantische maar tevens hartverscheurende verhaal van Vivian Liberto, de eerste vrouw van Johnny Cash en de moeder van zijn vier dochters; een vrouw met een tumultueus leven die gedwongen wordt in de schaduw van Cash te leven. De Johnny Cash biopic Walk the Line beschrijft het turbulente leven van de countrylegende met een focus op zijn relatie met June Carter. Om de mythe van June als zijn redder te creëren, werd een zeer onflatteus beeld geschetst van Vivian, die 13 jaar met Cash getrouwd was. Als gevolg hiervan kreeg ze het imago van iemand die niet meer was dan een niet-betrokken zeur in het leven van Cash. Grappig genoeg schreef Cash Walk The Line over haar. In My Darling Vivian worden deze fouten rechtgezet en vertellen de vier dochters van Cash - uit de eerste hand en voor het eerst - het gehele en eerlijke verhaal van liefde, isolatie, angst, liefdesverdriet en overleven. De film bevat exclusieve, nooit eerder vertoonde beelden en foto’s.

Uitvoering : Gert Kamphuis
Wanneer : Zondag 13 november 2022
Code : E026
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Gert Kamphuis
Datum(s) : Zondag 13 november 2022
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura Ede, Molenstraat 45
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura. https://www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/my-darling-vivian-112747

Een ethisch appèl tot een dienstbaar bestaan, wat zegt dat over God?

In het lied dat Paulus opneemt in zijn brief aan de Filippenzen staan de bekende regels, dat ‘hij die in de gestalte van God bestond, zichzelf ontledigde en de gestalte aannam van een slaaf…’ (Fil. 2:6-7).

Deze ‘ontlediging’ kan worden opgevat als een ethisch appel tot een dienstbaar bestaan, in beschikbaarheid voor de ander. Maar als Christus dit deed als ‘de gestalte van God bestande’, zegt dit dan ook iets over God? We bespreken de discussies onder theologen over de vraag, of de verschuiving van het beeld van een almachtige God naar een God die ook veranderen en lijden kan, noopt tot andere formuleringen dan die van het dogma? In het bijzonder een weergave van de voorstellen die te vinden zijn in het boek van Bruce L. McCormack (hoogleraar aan het Princeton Theological Seminary), The Humility of the Eternal Son (Cambridge University Press, 2021) zal daarbij onze aandacht vragen.  

 

Uitvoering : prof.dr. Rinse Reeling Brouwer
Wanneer : Woensdag 16 en 23 november 2022
Code : C028
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : prof.dr. Rinse Reeling Brouwer
Datum(s) : Woensdag 16 en 23 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek
Geannuleerd

educatieve presentatie Magnificat van JS Bach

Op 2 december 2022 voert COV Excelsior het Magnificat van J.S. Bach en het Magnificat van zijn zoon C.Ph.E. Bach uit. Tijdens deze presentaties worden enkele fragmenten al door het koor ten gehore gebracht en van een toelichting voorzien.

Twee prachtige werken die mooi in de Adventtijd passen. Beide werken zijn heel divers van maar wel van gelijke betekenis. De lofzang van Maria geldt als Hooglied van het Nieuwe Testament. Bij belangrijke kerkelijke feestdagen wordt het feestelijke Magnificat van J.S. Bach niet in het Duits maar in het Latijn gezongen en geldt als een hoogtepunt van Bach’s werken.

Uitvoering : COV Excelsior
Wanneer : 17 november 2022
Code : E029
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : COV Excelsior
Leiding : Gerben Budding, begeleiding: Gonny van der Maten
Datum(s) : 17 november 2022
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Lutherse kerk
Kosten : collecte bij de uitgang
Contactpersoon : Hanny van Doorne

‘The man in black’ Johnny Cash

"The man in black" Gedurende zijn leven heeft zanger Johnny Cash nooit een geheim gemaakt van zijn geloof. Niet alleen in zijn liedjes, maar ook in zijn woorden en daden was Johnny Cash een christen.

The Valley Four nodigt u uit om het verhaal van ‘The man in black’ te komen zien en vooral te komen luisteren naar de gospels van Johnny Cash!

The Valley Four is een groep muzikanten en zangers uit Veenendaal die sinds november 2018 dit programma brengt. In verschillende kerken heeft dit optreden al tot enthousiaste reacties geleid.

De groep bestaat uit amateurmuzikanten, maar steekt zeker uit boven het gemiddelde kerkcombo.

Uitvoering : The Valley Four
Wanneer : Zaterdag 19 november 2022
Code : D030
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : The Valley Four
Leiding : Aris Smit (band) en Gert Kamphuis (namens BhS)
Datum(s) : Zaterdag 19 november 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Evangelisch-Lutherse Gemeente, Beukenlaan 12 6711 NH Ede
Kosten : collecte bij de uitgang
Contactpersoon : Johan Walsweer
Volgeboekt

Een kwestie van dood en leven

Irvin D. Yalom is een vermaard hoogleraar en psychiater. In de vele therapeutische gesprekken die hij voerde en in zijn boeken brengt hij steevast het raadsel van de dood ter sprake. Onlangs werd hij er, omdat zijn vrouw ongeneeslijk ziek bleek, zelf mee geconfronteerd. In zijn boek A Matter of Death and Life (2021) stellen hij en zijn vrouw indringende vragen over liefde en rouw, intimiteit en afscheid.

We maken deze avond (nader) kennis met zijn denken gaan met elkaar in gesprek over filosofische, psychologische en spirituele kanten van het thema dood & leven.
Uitvoering : ds. Peter Verbaan
Wanneer : maandag 21 november 2022
Code : D031
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds. Peter Verbaan
Datum(s) : maandag 21 november 2022
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk Ede
Contactpersoon : Arjen Threels

Liturgie in verleden en heden.

Elke zondag wordt er in kerken de liturgie gevierd. Al eeuwenlang. Hoe is de liturgie eigenlijk ontstaan en wat is er door de jaren heen veranderd en waarom?

Twee avonden over de oorsprong, de Katholieke liturgie, de liturgie in de Protestantse traditie en de Paasliturgie  (de Heilige Driedaagse) in het bijzonder. Een Rooms-Katholiek in de persoon van Hans Lucassen en een protestant in de persoon van Agnès Gilles vertellen in grote lijnen over de geschiedenis van de liturgie. De eerste avond in een R.K.-kerk, de tweede avond in een protestantste kerk.

Uitvoering : Ds. Agnès Gilles en pastor Hans Lucassen
Wanneer : Dinsdag 22 november 2022 en dinsdag 17 januari 2023
Code : B032
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Ds. Agnès Gilles en pastor Hans Lucassen
Datum(s) : Dinsdag 22 november 2022 en dinsdag 17 januari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : 22 november in de St Antoniuskerk en 17 januari in de Emmaus
Contactpersoon : Toos Ettema en Mariëlle Tempelman

MirrorMind

MirrorMind is een bordspel. Op de plaatsen op het bord staat een kernbegrip of een opdracht. Een mooie aanleiding om in gesprek gaan met elkaar, wat vaak heel inspirerend is!

Aangekomen op een kernbegrip (zoals gerechtigheid, vrede, heilig, zonde) vertelt eerst de persoon zelf op welke manier hij/zij dat begrip in het leven van alledag tegenkomt; vervolgens voegen andere spelers hun eigen praktijkervaring er aan toe. Sommige begrippen zijn aan elkaar gerelateerd, wat betekent dat je een aantal plaatsen vooruit/achteruit moet gaan, voordat je verder kunt spelen. Aangekomen op een opdracht is het de taak van de speler die opdracht te doen, al dan niet in samenwerking met mede-speler(s). Het eindpunt is ‘de hemel’.

 

Dr. Ina ter Avest is opgeleid als cultuur- en godsdienstpsycholoog.

Uitvoering : Ina ter Avest
Wanneer : Donderdag 24 november 2022
Code : A033
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ina ter Avest
Datum(s) : Donderdag 24 november 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : bij Ina thuis (info volgt)

Ikonen-tentoonstelling

Van 10 uur tot 17.00 uur .... aan het einde van de tentoonstelling is er een klein (maar fijn) concertje van Dick Troost (orgel) en Martin Knotters (traverso).

Zaterdag 26 november is er van 10.00- 17.00 uur in de Lutherse kerk, Beukenlaan 12 in Ede een ikonententoonstelling. De ikoonschilders die al sinds een aantal jaren bijeenkomen in deze kerk en/of het gemeentecentrum presenteren dan hun werk.

16.00 uur: muziek van Telemann en Bach wordt ten gehore gebracht door Dick Troost (hoofdorgel en kistorgel) en Martin Knotters (traverso).

17.00 uur sluiting

 

U wordt van harte uitgenodigd deze tentoonstelling en het concert te bezoeken.

Toegang vrij.

Uitvoering : Lutherse kerk
Wanneer : Zaterdag 26 november 2022
Code : D034
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Lutherse kerk
Datum(s) : Zaterdag 26 november 2022
Aanvangstijd : 10 uur tot 17.00 uur
Plaats : Lutherse kerk
Contactpersoon : Daan van Doorne

Een kwart eeuw dominee in Ede

Een impressie van bijna 25 jaar predikantschap in Ede: géén theologisch testament, wél een overzicht van ontwikkelingen in kerk en theologie in die jaren – van plannen, dromen, wensen.

En van wat er van terecht is gekomen: hoe staat het er eigenlijk voor met de kerk, met de PKN in het bijzonder. Is er iets te zeggen over haar toekomst? En welke kant stuurde het ‘schip der kerk’ de afgelopen jaren op? Een persoonlijk verhaal! 

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdag 30 november 2022
Code : C036
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdag 30 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Gedichten van en voor jong en oud.

Iedereen kan poëzie lezen Een tijdverdrijf voor enkele fijne luiden - zo kenschetste E. du Perron ooit de poëzie. Die gedachte bestaat nog steeds bij veel mensen, maar iedereen kan poëzie lezen. Gedichten zijn meestal niet geheimzinniger dan het leven zelf en je hoeft er niet voor doorgeleerd hebben om er toch zinnige dingen uit te halen (of in te leggen).

Op deze avond  nodigt Teunis  Bunt  ons uit om hem te vergezellen in de wereld van de poezie. We lezen samen gedichten, klassieke en moderne, om te kijken hoe ver we in ze kunnen doordringen en hoe ver ze in ons doordringen. Terloops brengt hij  ook de techniek (metrum, rijm, beeldspraak) ter sprake.

Teunis Bunt is docent Nederlands en kenner van de Nederlandse literatuur en poezie.

Uitvoering : Teunis Bunt
Wanneer : dinsdag 6 december 2022
Code : E037
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Teunis Bunt
Datum(s) : dinsdag 6 december 2022
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Harry Kroon

Festival of Lessons and Carols

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt. Het Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer zingt carols, ook samen met ons. Een warm vuur verlicht de donkere avond.

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt, met name in Engeland. In een dergelijke viering wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus verteld aan de hand van negen korte lezingen, de lessons, afgewisseld met het zingen van carols, hymnen en koormuziek. Deze dienst is met medewerking van het Wagenings Torenkamerkoor olv Elly Meijer.

Het thema is: De lijn van de lezingen en de gedichten is afgestemd op advent: vanuit de beloften in het Oude Testament naar de vervulling in het Nieuwe Testament.

De muziek van het koor is zeer afwisselend - zoals u van het Torenkamerkoor mag verwachten. Enerzijds zijn er mooie bewerkingen van klassieke Engelse kerstliederen. Anderzijds zijn er ook sfeervolle stukken van bijvoorbeeld de componist Jenkins, Forrest of Pärt. 

Van harte welkom!

Uitvoering : Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer & ds. Agnès Gilles
Wanneer : Zondag 11 december 2022
Code : E038
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer & ds. Agnès Gilles
Leiding : ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Zondag 11 december 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Noorderkerk
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Extra info 1 : Collecte bij de uitgang
Website : https://ede.protestantsekerk.net/

Fascinerende films: Amour

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

De film wordt kort ingeleid door Ben Piepers, die ook het nagesprek zal begeleiden.

Georges en Anne zijn twee voormalige pianoleraren, die gelukkig zijn met elkaar. In de film komt aan dat geluk een plotsklaps een einde:  Anne krijgt een beroerte, waardoor zij lichamelijk zwaar beperkt wordt én ook geestelijk steeds verder achteruitgaat. Dat verval wordt door regisseur Haneke pijnlijk vastgelegd. Georges is heel zorgzaam en betrokken bij  Anne, geen moeite is hem te veel, maar zijn vertwijfeling groeit bij de aftakeling die zich voor zijn ogen voltrekt  en neemt steeds grotere vormen aan... Liefde is de dragende kracht die uiteindelijk leidt tot een dramatisch slot…

Amour is een film uit 2012, regie: Michael Haneke. Met o.a. Jean-Louis Tritignant, Emanuelle Riva, Isabella Huppert en William Shimel. De film werd o.a. bekroond met de Gouden Palm In Cannes en de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva), een echtpaar van gepensioneerde muziekleraren die hun nadagen slijten in hun ruime appartement in Parijs. Hoewel op leeftijd (de vertolkende acteurs zijn allebei over de tachtig) zijn de twee fysiek en mentaal nog prima in orde. Daar komt een eind aan wanneer Anne een beroerte krijgt en de helft van haar lichaam verlamd raakt. Met lede ogen moet Georges toezien hij zijn vrouw steeds verder afglijdt richting totale verlamming en het punt dat zij hem niet eens meer herkent. Toch blijft hij zich trouw voor haar wegcijferen. Waarom? De titel geeft het antwoord.

Uitvoering : Pastor Ben Piepers
Wanneer : zondag 11 december 2022
Code : E039
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Pastor Ben Piepers
Datum(s) : zondag 11 december 2022
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura. https://www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/amour-112748
Volgeboekt

De Kerstroos - verhaalvoorstelling met muziek

Laat u deze avond, vlak voor kerstmis, betoveren door professioneel verhalenverteller Manjo Joosten, die - ondersteund door zijn vaste cellist Ephraim van Ijzerlooi - het sprookje De Kerstroos van Selma Lagerlof ten gehore brengt.

Een van de mooiste kerstverhalen uit de literatuur over licht en duisternis, goed en kwaad, (ver)oordelen en mededogen. Een verhaal met toverachtige beelden die het luisteren ernaar tot een genot maken: spannend, dramatisch en hoopvol tegelijk.

Manjo Joosten vertelt = onder begeleiding van cellist Ephraïm Ijzerlooi - het sprookje "De Kerstroos". 

 

 

 

 

 

De roversmoeder en haar kinderen trekken brutaal door het land om voedsel te bedelen. Uit angst voor hen en de rusteloze roversvader, die vogelvrij in het diepe woud leeft, geeft men er de voorkeur aan toe te geven. Op een dag dringt ze ongevraagd de kloostertuin binnen van abt Johannes. Ze verbaasd zich over de prachtige botanische tuin die hij daar heeft aangelegd. Hij is zichtbaar trots als ze hem dat vertelt maar de vrouw van de rover voegt eraan toe dat deze tuin niet te vergelijken is met de die waarin het Goïngerbos zich in de kerstnacht tooit. Een lekebroeder die ook in het klooster woont hoort wat de vrouw tegen de abt zegt en reageert met de woorden.’ Mooie verhaaltjes. Het bos zou toch nooit het geboorte-uur van Christus vieren op een plaats waar zulke mensen als jij en je man wonen!’. Maar abt Johannes kan niet wachten het bos met eigen ogen te aanschouwen en bij de bisschop gratie te bepleiten voor het roversgezin. Op kerstavond begeeft hij zich, gevaren trotserend, samen met de sceptische lekebroeder op weg naar het Goïnger bos……

Voorafgaand delen uit de 1 e cellosuite van J. S. Bach Ephraim van IJzerlooij zal het verhaalmuzikaal omlijsten met muziek van S. Gubaidulina, korte improvisaties en delen van zijn eigen composities (o.a. De zeven planetenzuilen voor cello solo).

Selma Lagerlöf ( Zweden 1858 – 1940 ) In 1895, na tien jaar, gaf ze haar baan in het onderwijs op en wijdde ze zich aan het schrijven. In 1909 was ze de eerste vrouw die de Nobelprijs voor Literatuur ontving en in 1914 werd ze toegelaten tot de Zweedse Academie. Lagerlöf schreef spirituele, fantasierijke werken, evenals kinderboeken. De wonderbaarlijke reis van Nils Holgersson met de wilde ganzen is een van Selma Lagerlöfs meest populaire boeken, werd gepubliceerd in 1906/1907. Daarnaast is ze bekend van haar bundel Christuslegenden.

Manjo Joosten (1950), verhalenverteller en voordrachtskunstenaar. Akademie voor expressie door Woord en gebaar Utrecht en Alanus hochschule Alfter (BRD)Voordracht en toneel. Hij is naast het uitbrengen van diverse soloprogramma’s veelal samen met musici, verbonden geweest aan ensembles die zich toeleggen op literaire theater- en vertelprogramma’s. www.manjojoosten.nl

Ephraïm van Ijzerlooij(1983) cellist, componist en dichter. Master of Music Koninklijk conservatorium Den Haag. Ephraim is een toegewijd kamermusicus; hij vormt het Duo Con Fuoco met violist Bob van der Ent. Naast het cellospelen schrijft Ephraïm ook gedichten. In 2015 is er een bundel van hem (De Klank Van Stilte) uitgeven door boekscout.nl. www.ephraimvanijzerlooij.nl

 

Uitvoering : Manjo Joosten (verteller) en Ephraïm Ijzerlooier (cellist)
Wanneer : zaterdag 17 december 2022
Code : E040
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Manjo Joosten (verteller) en Ephraïm Ijzerlooier (cellist)
Datum(s) : zaterdag 17 december 2022
Aanvangstijd : 20.00 uur, deuren open om 19.45 uur
Plaats : De Antoniuskerk van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : vrijwillige bijdrage - er zal na afloop een collecte plaatsvinden
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler

Goede rentmeesters gevraagd

Wat is er tegenwoordig aan de hand met het weer. Neem de afgelopen zomers. In 2018 de warmste ooit gemeten, en ook nog eens kurk- en kurkdroog.

 En in 2019 voor het eerst in de Nederlandse meetgeschiedenis temperaturen boven de 40 graden. De vorige winter was een van de warmste winters ooit gemeten. Het was kletsnat maar in april alweer snel veel te droog. Zijn dit incidenten of verandert het weer echt.

Klimaat op hol, zeg maar? Ja, daar lijkt het wel op. Sterker nog, dat is zo. Wereldwijd en in eigen land zien we de opwarming steeds duidelijkere vormen aannemen. Samen met die opwarming wordt het weer ook extremer. Wat kunnen we verwachten in de toekomst? Of valt daar weinig zinnigs over te zeggen.

En nu we die klimaatverandering zo duidelijk zien, kunnen we dan het tij eigenlijk nog wel keren? En zo ja, hoe dan? Heeft het klimaatakkoord eigenlijk nog wel zin. Of gaat het alleen maar veel overlast en geld kosten?

Het is inmiddels serieus de vraag of we de opwarming van de aarde nog wel voldoende kunnen stoppen. Tenzij we alles op alles zetten en een extra troefkaart inzetten. Op basis van 5 pijlers laat ik zien, hoe we op een realistische manier de klimaatklok toch kunnen terugdraaien. En ook een einde kunnen maken aan dat andere nijpende wereldprobleem. Plasticsoup.

Het is duidelijk. We leven in een wereld van grote bedreigingen maar ook van grote kansen. En uitdagingen. Laten we die kansen pakken en die uitdagingen aan gaan. Vanuit het bedrijfsleven, vanuit de gemeente, en ook op school en in het klaslokaal! De Coronacrisis heeft ons geleerd, dat een radicale en allesomvattende aanpak wel degelijk kan.

 

 

Uitvoering : Reinier vd Berg
Wanneer : Maandag 19 december 2022
Code : A041
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Reinier vd Berg
Datum(s) : Maandag 19 december 2022
Aanvangstijd : 20:15 uur
Plaats : Taborkerk
Contactpersoon : Harry Kroon
Extra info 1 : Denkt u aan een warme jas, de thermostaat staat op 17 graden!

Geloof als mogelijkheid volgens Charles Taylor

In 2007 publiceerde de Canadese filosoof Charles Taylor het boek Een seculiere tijd, een werk dat in de Nederlandse vertaling meer dan 1100 bladzijdes heeft.

Het is geen boek over de inhoud van geloof maar over de plaats van geloof in de samenleving. In de Westerse samenleving is geloof een mogelijkheid geworden in plaats van een vanzelfsprekendheid. Zelfs gelovigen vinden hun geloof bijzonder. Daardoor is geloven moeilijk geworden. In de inleidingen en het gesprek gaat het over de vraag hoe dat komt. Wat ervaren deelnemers zelf als moeilijkheid in hun geloven? Taylor meent dat mensen een onuitroeibare neiging hebben om op zoek te gaan naar iets wat het leven te boven gaat. Dat ontkennen werkt verstikkend voor het leven. Kunnen we hem hierin volgen?

Uitvoering : dr. Peter Blokhuis
Wanneer : Woensdagen 4 en 11 januari 2023
Code : C042
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Peter Blokhuis
Datum(s) : Woensdagen 4 en 11 januari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Fascinerende films: 'Limites sin Limite' - Grenzen zonder grens

Een gefilmd theaterstuk (25 minuten) over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS. Nellie Markus geeft hierbij een inleiding. Het is een verhaal waaruit blijkt dat niemand voor niets vlucht.

Ik werk met jongeren in Mexico die een theaterstuk hebben gemaakt over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS. Dit stuk hebben we gefilmd en laten we u zien (ca. 25 minuten). De jongeren hebben mij gevraagd om een lezing bij hun theaterstuk te maken zodat duidelijk wordt wat er allemaal plaatsvindt aan de grens. Ik heb met hen overlegd en we hebben drie boeken gekozen die als basis dienen voor de lezing en die een beeld schetsen van hoe de grens ontstaan is, wat het betekent om door Mexico te trekken naar de grens met een gammele goederentrein waar je illegaal op verblijft en aan welke gevaren je dan bloot komt te staan. Hoe de Border Patrol bij de grens funcioneert, hoe jongeren die zonder ouders de grens overtrekken worden behandeld. Het is een verhaal waaruit blijkt dat niemand voor niets vlucht en dat het opvangbeleid menselijker moet worden. Veel menselijker en ook zonder onderscheid wat betreft huidskleur.  Nellie Markus

Uitvoering : Nellie Markus
Wanneer : 8 januari 2023
Code : E043
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Nellie Markus
Leiding : Nelie Markus
Datum(s) : 8 januari 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/limites-sin-limite-112750

Passieconcert: Requiem for the living

Ook dit jaar hebben we weer een passie project, we voeren dit jaar het Requiem for the Living van Dan Forrest uit

Requiem for the Living is een koorcompositie in vijf delen van Dan Forrest, voltooid in 2013. Het is een uitgebreide zetting van het Requiem, geschreven voor jongenssopraan, sopraan, koor en orkest. De Latijnse tekst die Forrest gebruikte, combineert delen uit het Requiem met bijbelteksten uit Prediker en het boek Job.
Wanneer : iedere dinsdag vanaf 10 januari 2023
Code : E044
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Leiding : Myra van der Jagt
Datum(s) : iedere dinsdag vanaf 10 januari 2023
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : concert in de Beatrixkerk, repetities in de Emmaus, op 17 januari ij Ons huis
Kosten : €20,00 + de kosten van een piano uittreksel (= €17,00)
Uitvoeringsdatum 1 : zondag 2 April 2023 in de Beatrixkerk
Repetitiedatum(s) : iedere dinsdag vanaf 10 januari 2022
Contactpersoon : Arjen Threels
Extra info 1 : generale moet nog worden gepland.
Extra info 2 : de concerten zijn op zondag 2 April 2022 om 17.00 en 19.30 uur
Geannuleerd

Driekoningenspel

Deze voorstelling is ook heel geschikt voor kinderen! Het verhaal van het bezoek van de Drie Koningen aan het Christuskindje wordt opgevoerd in een voorstelling met prachtige zang. Limonade en koffie na afloop.

Dit middeleeuwse 'karrenspel' werd vroeger op een wagen op de markt opgevoerd door een groep rondreizende toneelspelers. Zij reisden van dorp tot dorp om de belangsrijkste verhalen van de Bijbel zichtbaar te maken voor de dorpelingen. De spelen zijn bewaard gebleven en worden jaarlijks nog over de hele wereld uitgevoerd. 

Het karrenspel kenmerkt zich doordat de spelers telkens in alle rust een nieuw 'tableau vivant' opbouwen - een levend schilderij van een Bijbelse voorstelling. Het publiek kan op deze manier in stilte en verwondering aanwezig zijn bij een scene uit het aloude verhaal. 

In dit "kleine Driekoningenspel" wordt niet gesproken - alleen zacht en mooi gezongen. De sfeer is verstillend en respectvol. We brengen een plechtig staatsbezoek aan het pasgeboren kindje. De ster leidt ons naar het kindje. En waar zal de ster ons na afloop naartoe leiden?

De voorstelling is prachtig en indrukwekkend voor volwassenen, maar ook heel geschikt voor kinderen. De voorstelling zelf neemt ongeveer een half uur in beslag. Neemt u graag uw (klein)kinderen mee om het verhaal van de Drie Koningen te beleven. 

Na afloop is er limonade en koffie en thee. 

Uitvoering : Ouders van de Vrijeschool De Vuurvogel in Ede
Wanneer : 1woensdag-middag 11 januari 2023
Code : E045
Categorie : Jongeren
Uitvoering : Ouders van de Vrijeschool De Vuurvogel in Ede
Datum(s) : 1woensdag-middag 11 januari 2023
Aanvangstijd : 14.00 uur (deuren open vanaf 13.30 uur)
Plaats : De Antoniuskerk van Katholiek Ede, Stationsweg 112
Kosten : geen
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler

Inleiding over De Statenbijbel

Dhr. Nico Rasch uit Bussum, gepensioneerd regisseur bij de Evangelische Omroep, is uitgenodigd om een lezing te houden over De Statenbijbel.

De Statenbijbel heet zo omdat het de Nederlandse Staat was die deze  bijbel uitgaf. Lange tijd beschouwde men deze zeer oude vertaling als de beste ooit! Het werd een bijbel die direct uit de grondtalen vertaald was. Door die bijbel te laten lezen thuis, op school en in de kerk, zou de Nederlandse taal beter gesproken worden, en in heel Nederland het zelfde. Dat is gelukt. Al duurde dat vele jaren! Voldoende ingrediënten voor een unieke inleiding.

 

Uitvoering : Dhr. Nico Rasch
Wanneer : Woensdag 11 januari 2023
Code : A046
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Dhr. Nico Rasch
Datum(s) : Woensdag 11 januari 2023
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof, Hoflaan 2, 6715 Ede
Contactpersoon : Johan Walsweer
Volgeboekt

Welke rituelen kunnen ons helpen in tijden van rouw?

Wij mensen kunnen niet zonder zingeving. We leven met verhalen die ons bestaansgrond geven. De taal van verhalen over leven en dood is vol symboliek, om te duiden wat we niet in woorden kunnen uitdrukken. Rituelen hebben dezelfde kracht.

Wij mensen kunnen niet zonder zingeving. We leven met verhalen die ons een bestaansgrond geven. De taal van verhalen over leven en dood is vol van symboliek, om datgene te duiden wat we niet in gewone, dagelijkse woorden kunnen uitdrukken. Een ritueel heeft dezelfde kracht, maar dan gevat in een handeling. Welke rituelen kunnen ons helpen in tijden van rouw?nbsp; 

Rituelen zijn altijd betekenisvol, soms voor een hele samenleving, zoals de twee minuten stilte op 4 mei, en soms voor een individu, zoals een kaarsje aansteken bij de foto van een overleden dierbare. Rituelen geven houvast. Vaak verwijzen rituelen naar een diepere laag in onszelf of een overstijgende macht of kracht. Rituelen vind je in alle tijden, culturen en religies.

Rond sterven, overlijden en rouw bestaan veel traditionele rituelen. Grote momenten in het leven vrágen om rituelen, om elkaar te vinden in een universele taal, om dat wat niet te vatten is hanteerbaar te maken, om troost te putten uit woorden, beelden en handelingen. Vaak weten we niet eens meer waaróm we iets precies zo doen, we hebben het gewoon overgenomen van onze (voor)ouders. Maar in de huidige tijd ontstaan ook veel nieuwe rituelen. De leegte die de ontkerkelijking met zich meebrengt, wordt vanzelf gevuld met nieuwe vormen voor het oerverlangen naar betekenis. Er is ruimte voor nieuwe of vernieuwde rituelen waaraan we een persoonlijke betekenis ontlenen.    

Heleen Litmaath is ritueelbegeleider bij afscheid. Zij gaat voor bij zowel kerkelijke als profane afscheidsvieringen. Op deze avond zal zij de kracht van oude en nieuwe rituelen schetsen aan de hand van voorbeelden uit haar eigen praktijk. Zij ziet een uitvaart als een ritueel op zich: een transitie van het leven mét de overledene naar het leven zonder de overledene. Heleen vindt het belangrijk om tijdens een afscheid iets mee te geven aan de levenden, een basis om goed te kunnen rouwen.

Samen met u zal Heleen op deze avond op zoek gaan naar rituelen die helpend kunnen zijn bij rouw. Uw eigen ervaringen zijn zeer welkom. Het wordt een deels interactieve avond met aandacht voor alle zintuigen.

Uitvoering : Heleen Litmaath
Wanneer : Donderdag 12 januari 2023
Code : A047
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Heleen Litmaath
Datum(s) : Donderdag 12 januari 2023
Aanvangstijd : 19.30 uur, de deur gaat om 19.15 uur open.
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : geen
Contactpersoon : Anneke Otten
Website : https://www.studiogranaatappel.nl/ritueelbegeleiding/
Geannuleerd

Herkerken

Herkerken De spellingscontrole (her)kent het woord niet! Her-kerken maakt duidelijker wat bedoeld kan zijn. De kerk opnieuw.

Het is de titel van een boekje van de hand van Remmelt Meijer en Peter Wieringa, waarin ze ingaan op de staat van kerk en kerkdienst, van de geloofsgemeenschap in sterk veranderende omstandigheden. Het verscheen in het begin van de corona-crisis, die in hoge mate blijkt bij te dragen aan de turbulenties waarin tal van geloofsgemeenschappen zich bevinden.  Het boekje is kritisch ontvangen, maar dat is geen reden er niet mee in gesprek te gaan: zijn er wegen uit de crisis? En moet de kerk ‘meebewegen’ met de maatschappij? Of juist niet? En wat betekent e.e.a. voor de vorm van de kerkdienst? Moet alles ‘anders?rsquo; En wat gaat voorop: vorm of inhoud? Of geldt het aloude adagium ‘form follows function?rsquo; Spannende vragen, waarop de antwoorden niet vanzelfsprekend zijn. .

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : 18 januari 2023
Code : C048
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : 18 januari 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Benedictijnse spiritualiteit

De eerste kloosters in West-Europa dateren uit de late Oudheid. Ze werden gesticht naar het voorbeeld van de al veel oudere kloosters in Palestina, Syrië en vooral Egypte. Als de belangrijkste stichter en vader van het westers monnikendom geldt Benedictus van Nurcia (ca. 480 - 550).

Voor het dagelijks leven in zijn klooster schreef Benedictus een Regel. Deze tekst, een van de meest gelezen boeken uit de Middeleeuwen, berustte op oudere modellen, maar bezit een heel eigen karakter. Waar in de oude kloosterregels de nadruk lag op discipline en ascese, is Benedictus opmerkelijk mild van toon.

Het menselijk karakter maakt de regel tot meer dan alleen een historisch belangrijk document. Ook niet-christenen in de 21ste eeuw kunnen er kracht en inspiratie uit putten:

  • Regelmaat, authenticiteit, zuiverheid en aandacht voor de dingen die je doet zijn waarden van alle tijden.

‘Sint Benedictus had iets begrepen dat wij soms niet meer begrijpen: dat orde ruimte geeft’.

 

Jaap van der Vinne is een kenner van het Benedictijnse gedachtegoed . Voor de reisorganisatie “ De Wandelmaat” begeleidt hij diverse reizen naar Benedictijnse kloosters in binnen en buitenland, zoals bv naar Chevetogne. Ook begeleidt hij pelgrimswandelingen naar Santiago de Compostella 
Uitvoering : Jaap vd Vinne
Wanneer : donderdag 19 januari 2023
Code : D049
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Jaap vd Vinne
Datum(s) : donderdag 19 januari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Harry Kroon

Rouw en verlies

Rouwen zou je kunnen omschrijven als het verwerken van een groot verlies. Bij een groot verlies kun je denken aan het overlijden van een geliefde, maar je kunt ook rouwen omdat bijvoorbeeld je relatie is verbroken of blijkt dat je geen kinderen kunt krijgen. Gedurende drie middagen praten we met elkaar over wat rouwen volgens 'de theorie' is, maar ook wat het volgens jou is, welke impact het op je heeft en hoe je er mee omgaat.

Uitvoering : ds. Jan-Peter Prenger
Wanneer : Woensdagen 25 januari en 8 februari en 15 februari 2023
Code : D050
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds. Jan-Peter Prenger
Datum(s) : Woensdagen 25 januari en 8 februari en 15 februari 2023
Aanvangstijd : van 15:00 - 16:30 uur
Plaats : De Open Hof

Kindertheater Knettergek met voorstelling LEF

In dit programma worden kinderen uitgedaagd om lef (moed/durf) te hebben, net zo als David die de reus Goliath versloeg. Een interactief afwisselend programma, voor kinderen van de basisschoolleeftijd van 6 tot 12 jaar, met goocheltrucs en Olly de orang-oetang. Ook je ouders en/of opa en oma zijn van harte welkom. Heb jij het lef? Meld je dan aan!

Heb jij lef? Heb jij het lef om over Jezus te vertellen en Hem te volgen? Heb jij het lef om het op te nemen voor iemand die gepest wordt? Heb jij het lef om eerlijk te zijn?

In dit programma worden de kinderen uitgedaagd om lef te hebben. Om net zoveel lef te hebben als David, die de reus Goliath versloeg. Niet omdat David zo sterk was of ontzettend groot, niet omdat Hij dacht: 'dat doe ik wel even...' Nee, omdat hij het Lef had om te vechten tegen Goliath samen met God. David vertrouwde op God.

Tijdens dit programma dagen we kinderen uit om lef te hebben. Dit doen we door middel van liedjes, goocheltrucs, filmpjes, Olly (de orang-oetan) komt langs en doet een gevaarlijke goocheltruc, een Bijbelverhaal (David en Goliath) en een wedstrijd tussen jongens een meiden.

Kindertheater Knettergek is een christelijk theater dat het evangelie wil vertellen aan kinderen van de basisschoolleeftijd door middel van voorstellingen. In de voorstelling staat Jezus centraal. Wij geven geen voorstellingen over normen en waarden, maar alleen of gewoon voor het plezier. In elke voorstelling vertellen we over Gods liefde voor ons.

Uitvoering : Matthijs Hoornaar
Wanneer : Zondag 29 januari 2023
Code : A051
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Matthijs Hoornaar
Leiding : Matthijs Hoornaar
Datum(s) : Zondag 29 januari 2023
Aanvangstijd : 15:00 uur
Plaats : De Open Hof Ede
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga

Tussen Ezra en Jesaja: een religieuze gemeenschap tussen angst en openheid

De tijd na de Babylonische ballingschap is een niet zo bekende periode in de geschiedenis van Israël, maar het is een interessante periode, die onverwachte overeenkomsten heeft met onze tijd.

De kleine gemeenschap rond de tempel in Jeruzalem weet zich enerzijds erfgenaam van een groots verleden met een indrukwekkende godsdienstige traditie, denk aan Mozes en de grote profeten. Anderzijds voelt men zich bedreigd, als kleine minderheid in een groot Perzisch rijk. Dat leidt tot heel verschillende reacties op de ander, de buitenstaander, vanuit verschillende vormen van geloofsbeleving en theologie. De verschillen tussen enerzijds de boeken Ezra en Nehemia en anderzijds de latere delen van het boek Jesaja, in deze tijd geschreven, zijn aanzienlijk. Waar komen die verschillen vandaan: van de omstandigheden, of (ook) van verschil in geloofsovertuiging? Ook andere bijbelboeken komen voorbij, zoals Jona en Ruth. En buitenbijbelse geschriften, papyri uit Elefantine in Egypte, blijken een onverwacht licht te werpen op dit tijdperk. Een leerhuisavond met een historische insteek, maar met het doel, als in een spiegel onze eigen houding tegenover de ‘vreemdeling’ beter te begrijpen.

 

Uitvoering : dr. J. Dubbink
Wanneer : Woensdag 1 februari 2023
Code : C052
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. J. Dubbink
Datum(s) : Woensdag 1 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek
Volgeboekt

De kring rondom Jezus

Welke waren de mensen die tot de groep behoorden met wie Jezus door Palestina trok en die na zijn dood in zijn geestelijk voetspoor verder gingen.

Als je aan vrienden of vertrouwelingen van Jezus denkt, kom je al snel bij ‘de Twaalf’ uit: de twaalf apostelen, over wie steeds sprake is in de vier Evangelies, in het boek Handelingen en in enkele brieven die in ons Nieuwe Testament opgenomen zijn. Maar de kring rondom Jezus is groter geweest. Zijn ouders, Maria en Jozef, hebben daar ongetwijfeld bij gehoord, net zoals zijn broers en zussen (als hij die gehad heeft). Van zijn broer Jacobus is zelfs een brief opgenomen in het Nieuwe Testament. Bovendien is er vaak sprake ‘de vrouwen’, onder wie Maria van Magdala geregeld genoemd wordt. Onder haar naam is er ook een evangelie bewaard gebleven.

Het is mijn bedoeling om wat meer zicht te krijgen op deze ‘kring rondom Jezus’. En graag deel ik wat ik gevonden heb met wie daarin geïnteresseerd is.

Uitvoering : drs John Biermans
Wanneer : Donderdag 2 februari 2023
Code : B053
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : drs John Biermans
Datum(s) : Donderdag 2 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Wouter Helmich

Meditatie op pianomuziek

Tijdens dit meditatiemoment laten we ons leiden door de pianomuziek. We oefenen in het vinden van innerlijke rust om zo de muziek op ons in te laten werken.

In een tijd waar veel op ons afkomt om ons druk om te maken hebben we steeds vaker behoefte aan een rustmoment. Meditatie is één van de manieren om die rust te vinden. Daarbij oefenen mensen in meer bewustwording en gaan op zoek naar wie ze diep van binnen zijn.

Het moment van stilte na de overweging of het luisteren naar muziek tijdens de zondagse viering kun je ervaren als een meditatiemoment. Er zijn er verschillende manieren om te mediteren. Je kunt het alleen doen of in een groep. Andries Scherpenzeel is ervaren in het begeleiden van meditatiebijeenkomsten voor groepen. Hij leidt deze meditatie en Erik Onnink speelt op de vleugel. 

Uitvoering : Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
Wanneer : Zondag 5 februari
Code : E054
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
Datum(s) : Zondag 5 februari
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Kerkelijk centrum Emmaüs
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol
Geannuleerd

Je familie, een contextuele benadering van het pastoraat

Contextueel pastoraat richt zich vooral onze familiebetrekkingen. Het is een benadering die jouw leven en de vragen die het leven oproept niet los ziet van wat door de generaties heen is gegeven en ontvangen.

De contextuele benadering gaat ervan uit dat geven en ontvangen (enigszins) in balans moeten zijn: als er heel veel gegeven wordt en het wordt niet gezien, dan komen de balansen scheef te staan.  Naast de balans van geven en nemen gaat het over bijvoorbeeld loyaliteit, parentificatie en betrouwbaarheid, maar ook familiegebruiken en -geheimen hebben zo z’n invloed op je leven. Op de eerste morgen wordt een inleiding gegeven in de Contextuele benadering; de tweede morgen is een praktische uitwerking: dan gaan we aan de slag met het genogram. Het genogram is een hulpmiddel om beter te kunnen zien wat er in jouw familiegeschiedenis speelt. 

Uitvoering : Jan Peter Prenger
Wanneer : Dinsdag 7 februari en dinsdag 14 februari
Code : D055
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Jan Peter Prenger
Datum(s) : Dinsdag 7 februari en dinsdag 14 februari
Aanvangstijd : 10:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol

Christendom en antisemitisme

Krantenpagina’s vullen zich met meldingen van antisemitische uitingen en incidenten. En op ‘social media’ blijken eeuwenoude anti-Joodse stereotypen in nieuwe contexten bijzonder taai te zijn.

Tegelijkertijd is het een verschijnsel met diepe historische wortels, die minimaal tot in de oudheid teruggaan. In vrijwel alle analyses wordt al snel een verband gelegd met de opkomst en de geschiedenis van het christendom en de wijze waarop in de christelijke theologische traditie over ‘joden’ en ‘jodendom’ is gesproken, gedacht en geschreven. Maar hoe zit dat precies? Hoe hebben christenen zich de eeuwen door gepositioneerd ten opzichte van de joden en van het antisemitisme? In deze lezing gaan we op zoek naar de historische achtergronden en staan we stil bij hedendaagse uitingen van antisemitisme.

Uitvoering : prof. dr. Bart T. Wallet
Wanneer : 8 februari 2023
Code : C056
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : prof. dr. Bart T. Wallet
Datum(s) : 8 februari 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek
Volgeboekt

Kunstzinnige pelgrimage

In een opmaat naar Pasen gaan we in 7 dagdelen figuurlijk op weg voor een kunstzinnige pelgrimstocht. De heilige plaats die wij bereizen zit ons zelf. We maken gebruik van creativiteit, stilte, muziek en meditatie. Ervaring of talent is niet nodig; het is voor iedereen toegankelijk.

anonieme schilder

In een opmaat naar Pasen gaan we in 7 dagdelen aan de hand van een kunstzinnige pelgrimstocht. De weg naar binnen. In de ingetogen periode tussen carnaval en Pasen maken we ruimte in onszelf om een pelgrimage naar onze innerlijke bron te maken.  

De moderne pelgrim verbindt zijn leven of levensloop – even of voor langere tijd – met een plaats die heilig is. Hij bewandelt deze weg, open, verkennend en onderzoekend.

Die heilige plaats die wij in deze cursus bereizen zit in ons zelf. We maken gebruik van meditatie, stilte, muziek en verschillende kunstzinnige technieken. Je mag op weg gaan met een open houding, verkennend en onderzoekend.

Ervaring of talent niet nodig; het is voor iedereen toegankelijk.

Uitvoering : mw. Anneke Otten
Wanneer : 7 zaterdagen: 11-18-25 februari + 4 -11- 18- 25 maart 2023 van 9.30 tot 11.30 uur
Code : E057
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : mw. Anneke Otten
Datum(s) : 7 zaterdagen: 11-18-25 februari + 4 -11- 18- 25 maart 2023 van 9.30 tot 11.30 uur
Aanvangstijd : 9.30 uur, deuren open om 9.15 uur
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : 20 euro aan materiaalkosten, contant te betalen voor aanvang van de eerste bijeenkomst
Contactpersoon : Toos Ettema
Volgeboekt

Wijsheid in tijd van crisis.

Wat is wijsheid in deze onduidelijke tijd, waarin zoveel gebeurt? Welke stem vertrouw je? In de EO-podcast ‘Moderne Profeten’ vertelt Theoloog Kees van Ekris verhalen van acht bekende christenen uit de moderne tijd: Martin Luther King, Frère Christian de Chergé, Desmond Tutu, Dorothy Day, Dietrich Bonhoeffer, Bisschop Muskens, Jacques Ellul en Angela Merkel.

Wijsheid in tijd van crisis.

Wat is wijsheid in deze onduidelijke tijd, waarin zoveel gebeurt? Welke stem vertrouw je? In de EO-podcast ‘Moderne Profeten’ vertelt Theoloog Kees van Ekris verhalen van acht bekende christenen uit de moderne tijd: Martin Luther King, Frère Christian de Chergé, Desmond Tutu, Dorothy Day, Dietrich Bonhoeffer, Bisschop Muskens, Jacques Ellul en Angela Merkel.

Ze maakten alle acht een echte crisis mee. Hoe doorstonden ze dit? Waar haalden ze het lef vandaan? Waarom zeiden ze wat ze zeiden en deden ze wat ze deden? Welk geheim had hun leven? Eén ding was zeker: hun leven had een profetische kracht. Het boek 'Moderne profeten' werd gemaakt door Kees van Ekris.

Deze avond willen we samen met de Kees van Ekris nadenken over 'Wijsheid in tijd van crisis'. Er zal geen samenvatting worden gegeven van het boek en daarom is het raadzaam om voordien te lezen of de podcasts te beluisteren.

Uitvoering : Kees van Ekris
Wanneer : Maandag 13 februari 2023
Code : D058
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Kees van Ekris
Datum(s) : Maandag 13 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof Ede
Contactpersoon : Yeb Seffinga
Website : https://www.eo.nl/podcasts/moderne-profeten
Geannuleerd

De Veertigdagen tijd: tijd van beproeving, onthouding?

Een weg om te gaan: om te lezen en te leren. Met elkaar luisteren we naar teksten en liederen.

We staan stil bij de klassieke lezingen voor de Veertigdagen, die  in hun compositie een cursus ‘leven Jezus achterna’ behelzen. De lezingen én de liederen (plus wat andere kerkmuziek) die de weken naar Pasen toe (‘vasthoudend naar Pasen toe’, formuleert Willem Barnard het – hij komt zeker aan de orde!) kleuren, zullen we in al hun gelaagdheid en verscheidenheid horen, lezen en zingen. 

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdagen 15 en 22 februari 2023
Code : C059
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdagen 15 en 22 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Wat je eet, ben je zelf...

...Toon me uw boekenkast en ik zeg wie u bent... Waarschijnlijk kent u die uitdrukking. Toch vertelt voeding misschien wel veel meer over onszelf. Wat je eet, wanneer je eet en met wie je eet, is onlosmakelijk verbonden met wie we zijn.

Het zegt vaak wie of wat we belangrijk vinden en waar we waarde aan hechten. Denk daarbij aan onze relatie met dieren en natuur. Tegelijk denken en werken we  vaak met ...frames.., zo wordt barbecue al snel gezien als iets voor mannen, witte wijn voor vrouwen en snoep voor kinderen.   

Tijdens deze avond staan we stil bij hoe wij in onze wereld voeding produceren en consumeren, hoe dat verbonden is met levensstijl en identiteit. Daarbij kijken we ook welke rol voeding speelt in de Bijbel.

Uitvoering : Dr. Meijboom
Wanneer : donderdag 16 februari 2023
Code : D061
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Dr. Meijboom
Datum(s) : donderdag 16 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Harry Kroon
Geannuleerd

De twee bekenden van Johann Sebastian Bach

De meest bekende Passionen zijn de Johannes- en Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de lezing zullen we aan de hand van voorbeelden nagaan waar de traditie van gezongen Passionen vandaan komt en wat de verschillen tussen beide Passionen zijn

De Johannes-Passion van Bach (1685-1750) is een heel andere compositie dan de meer bekende Mattéüs-Passion van dezelfde componist. In de eerste plaats is de geschiedenis van het werk veel ingewikkelder. Bach heeft het werk meerdere malen veranderd en van die veranderingen zijn we niet goed op de hoogte. Er ontbreken nogal wat gegevens om de verschillende plaatjes compleet te krijgen. Een overzicht van de uitvoeringen maakt dat duidelijk:

1724 Nicolaikirche (komt bijna overeen met huidige versie)

1725 Thomaskirche (nogal wat veranderingen aangebracht)

1728 Nicolaikirche (bijna gelijk aan 1724)

1732 (?) Nicolaikirche

Als Bach zijn Passionen gaat schrijven in Leipzig, sluit hij aan bij een Lutherse traditie om op Goede Vrijdag, en soms ook op Palmzondag, het lijdensverhaal uit een van de evangeliën in rolverdeling voor te dragen. Het is een gebruik dat teruggaat op de 10e eeuw.

Bachs Johannes-Passion is een oratorische passion: Bijbeltekst wordt in rolverdeling voorgedragen en afgewisseld met commentaar in de vorm van koralen (12) en aria’s en arioso’s (10). (Minder aria’s dan in de Matthäus Passion.)

Tijdens de lezing zullen aan de hand van klinkende voorbeelden de verschillen tussen de Passionen duidelijk worden gemaakt.

Uitvoering : Dr. Arie Eikelboom
Wanneer : Vrijdag 17 februari 2023
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Dr. Arie Eikelboom
Datum(s) : Vrijdag 17 februari 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Arau Vermeer
Website : www.arie.eikelboom.nl
Volgeboekt
Geannuleerd

Godvergeten: gedachten over geloof en dementie

‘Ik ben nog getrouwd, maar eigenlijk al weduwe,’ aldus een partner van iemand met dementie. Wie ben je eigenlijk nog, als je omgeving jou al heeft verloren, of zelfs dood heeft verklaard terwijl je nog leeft? Wie ben je, als je dat zelf niet meer weet?

Godvergeten: gedachten over geloof en dementie

‘Ik ben nog getrouwd, maar eigenlijk al weduwe,’ aldus een partner van iemand met dementie. Wie ben je eigenlijk nog, als je omgeving jou al heeft verloren, of zelfs dood heeft verklaard terwijl je nog leeft? Wie ben je, als je dat zelf niet meer weet?

Dementie gaat over de kernvragen van ons leven. Het tast de grondvesten van je bestaan aan en heeft grote impact op het leven van naasten. Dementiedominee Tim van Iersel zal deze thema’s inleiden en hierover met u in gesprek gaan. Daarbij zal hij praktische handreikingen doen hoe je mensen met dementie en hun naasten kunt blijven betrekken bij de gemeenschap.

Dementiedominee Tim van Iersel (www.timvaniersel.nl) is werkzaam als geestelijk verzorger en ethicus bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) en auteur van Godvergeten. Gedachten over geloof en dementie (2019).

Uitvoering : Dementiedominee Tim van Iersel
Wanneer : maandag 20 februari 2023
Code : D062
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Dementiedominee Tim van Iersel
Datum(s) : maandag 20 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Johan Walsweer
Geannuleerd

Vijf eeuwen vluchtelingenbeleid: van privilege naar wetgeving

6 studenten van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht illustreerden een tekst over vijf eeuwen vluchtelingenbeleid op 12 affiches. Tezamen vormen ze een tentoonstelling in november 2022 in de Domkerk. Aan de hand van deze affiches zal Erna Flokstra bespreken hoe het vluchtelingenbeleid van het geven van privileges veranderde in nationale en daarna internationale wetgeving.

 Er zullen verschillende vluchtelingenstromen door de tijd heen besproken worden en we zullen stilstaan bij oplossingen en houdingen uit het heden en verleden aan de hand van geschiedenis en actualiteit. Erna Flokstra heeft een studieachtergrond in theologie en kunstgeschiedenis en werkte als politiek journalist bij de Publieke Omroep en als docent cultuurgeschiedenis bij aan een Hogeschool voor de Kunsten. Momenteel is ze o.a. lid van de tentoonstellingscommissie van de Domkerk te Utrecht.

Uitvoering : mevr. E. Flokstra
Wanneer : woensdag 22 februari 2023
Code : A063
Categorie : Samenleving
Uitvoering : mevr. E. Flokstra
Datum(s) : woensdag 22 februari 2023
Aanvangstijd : 19.30
Plaats : Luthers Gemeentecentrum
Contactpersoon : Bea Hugo- van Doorn

Fascinerende films: Tout s'est bien passe

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

Nadat de 85 jaar oude André een beroerte krijgt, raakt hij voor de helft verlamd en is het leven niet meer wat het was. Als bon-vivant besluit hij de verdere aftakeling niet af te willen wachten en vraagt zijn dochters Emmanuèle en Pascale om hem te helpen er een eind aan te maken. Hiermee confronteert hij de twee vrouwen niet alleen met een moreel dilemma, maar zadelt hij ze daarbij op met grote praktische en emotionele uitdagingen. Een film van François Ozon.

Uitvoering : Ina ter Avest, cultuur en godsdienstpsycholoog
Wanneer : 26 februari 2023
Code : E064
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ina ter Avest, cultuur en godsdienstpsycholoog
Datum(s) : 26 februari 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/tout-sst-bien-pass-112751

Matthäus Passion van Bach, een lezing met live luistervoorbeelden

De Matthäus Passion van Bach is een wereldberoemde compositie, waarin Bach ons persoonlijk aanspreekt. Hoe geeft Bach een stem aan de evangelist, de menigte en de 18e-eeuwse luisteraar? Het koor Sursum Corda omlijst een lezing hierover met live gezongen fragmenten.

Zaterdag 1 april voert de Christelijke Oratoriumvereniging ‘Sursum Corda’ uit Lunteren de Matthäus Passion van Bach uit in Lunteren.

Ter voorbereiding op dit concert geeft dirigent Gert Jan van der Pol een lezing over de ‘Grote Passie’. 

Hij gaat nader in op deze wereldberoemde compositie, waarin Bach ons persoonlijk aanspreekt en bij het lijdensverhaal betrekt, omlijst door ‘live’ gezongen fragmenten door het koor. Op allerlei muzikale manieren geeft Bach een stem aan de evangelist, de menigte, of aan de 18e-eeuwse luisteraar die in de koralen uiting geeft aan de rouw en ontzetting die het lijden van de onschuldige Christus bij hen oproept. De meerdere lagen in de Passie en de beeldende wijze waarop Bach de tekst verklankt, komen aan bod in deze lezing. Ook de persoonlijke betekenis die de Passie voor de luisteraar heeft wordt besproken. Welke aria's, koordelen of koralen spreken het meest tot de verbeelding, roepen emoties op en waarom.  

Uitvoerenden

Dirigent Gert Jan van der Pol

De in Ede geboren dirigent Gert Jan van der Pol studeerde Muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht en Schoolmuziek aan het conservatorium van Arnhem. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met dirigeren (bij het Taborjongerenkoor) en volgde lessen bij bekende Nederlandse koordirigenten zoals Jan Boogaards en Hans van den Hombergh. Uiteindelijk studeerde hij Koordirectie bij Joop Schets.

Van der Pol is muziekleraar en koordirigent aan de Stichtse Vrije School en aan de Tobiasschool in Zeist (Vrije school voor speciaal onderwijs). Sinds 1997 dirigeert Gert Jan van der Pol de COV Sursum Corda uit Lunteren.

COV Sursum Corda Lunteren

COV Sursum Corda werd opgericht in 1930. Het koor, dat repeteert in Lunteren maar veel leden uit de regio heeft, bestaat uit zo’n zestig leden en heeft een, voor een oratoriumvereniging, jonge uitstraling. Mede dankzij dirigent Gert Jan van der Pol en repetitor Ans van Scherrenburg is iedere repetitieavond een combinatie van inspanning en ontspanning met als resultaat een prachtig concert. 

Voor meer informatie: www.covsursumcorda.nl.

Let op > de lezing is verschoven naar de Maranathakerk in Lunteren ivm het verlagen van de thermostaat naar 10 graden in de Taborkerk.

Uitvoering : GertJan vd Pol & COV Sursum Corda Lunteren
Wanneer : Maandag 6 maart 2023
Code : B065
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : GertJan vd Pol & COV Sursum Corda Lunteren
Datum(s) : Maandag 6 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Maranathakerk, Hertenlaan 37, Lunteren
Kosten : collecte bij de uitgang
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Website : www.covsursumcorda.nl

Bijbels ABC

In het oorlogsjaar 1941 verscheen het boekje Bijbels ABC van de theoloog en predikant K.H. Miskotte (1894-1976). We lezen en bespreken enkele passages uit het boek.

Het boek "Bijbels ABC" is ontstaan uit een cursus, waarin Miskotte de gemeente wilde toerusten tot een ‘betere weerstand’ tegen de hatelijke ideologie van de Nazi’s, die gruwelijk en gewelddadig Europa in de greep genomen hadden. Miskotte laat zien dat de bijbelse woorden en begrippen een heel kritische portee hebben, die echter veelal bedekt is geraakt onder een algemene christelijke en burgerlijke gelovigheid. Miskotte wil de gemeente weer de kritische en bevrijdende strekking van het bijbelse spreken laten ontdekken.   

Uitvoering : dr. W. Klouwen
Wanneer : Woensdag 8 maart 2023
Code : C066
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. W. Klouwen
Datum(s) : Woensdag 8 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Wat maakt je een goede voor-vader/-moeder?

Abraham is een van de voorouders, Maria een van de voor-moeders. Wat maakt hen tot een goede voorvader/-moeder? Wat maakt ons tot een goede voorvader/-moeder? Dat is de vraag die we onderzoeken.

Wat komt tot ons toe uit de traditie over Abraham, of over Maria? Of over Paulus, of over Martha? Of over  …  We bepalen in samenspraak door welke voorvader/-moeder we ons die avond laten inspireren, en volgen dan de werkwijze van ‘poetisch schrijven’. Op die manier werken we samen aan een ‘gedicht’ dat ieder van ons meeneemt in het leven van alledag, om te groeien tot een goede voorvader/-moeder voor wie na ons komt.

 

Dr. Ina ter Avest is opgeleid als cultuur- en godsdienstpsycholoog.

Uitvoering : Ina ter Avest
Wanneer : donderdag 9 maart 2023
Code : A067
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ina ter Avest
Datum(s) : donderdag 9 maart 2023
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Ina ter Avest

Gnostiek vroeger en nu

In de eerste eeuwen van het christendom waren er verschillende richtingen naast en in de ‘orthodoxe’ en ‘katholieke’ kerk. Er waren joods-christelijke groepen, andere die juist weinig ophadden met Jezus’ joodse achtergrond en met het Oude Testament, er was een ‘Pinksterachtige’, zeer charismatische stroming, enzovoorts. Deze avond is gewijd aan de zogenaamde Gnostici.

 Die stroming meende dat Christus uitging van een andere, hogere God dan de God van Israël. Gnostici leerden dat ieder mens in principe een deeltje van die hoge God in zich heeft en dat het erom gaat, daarover gnosis, kennis te verwerven. Ook in onze tijd is hiervoor veel belangstelling, omdat deze richting afwijkt van het kerkelijke christendom.

De inleiding hierop wordt verzorgd door prof. dr. Riemer Roukema. Hij heeft veel onderzoek naar de gnostiek gedaan en schreef hierover enkele boeken. Hij werkt aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en Groningen.

Uitvoering : prof. dr. R. Roukema
Wanneer : dinsdag 14 maart 2023
Code : B068
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : prof. dr. R. Roukema
Datum(s) : dinsdag 14 maart 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur - 21.00 uur (zonder pauze)
Plaats : Emmaüs, Laan der Verenigde Naties 94
Contactpersoon : Bea Hugo-van Doorn
Geannuleerd

Menselijkheid en techniek: over het materialistisch vervormde mensbeeld van het transhumanisme

Onze technische beheersing van de natuur, gaat steeds verder. We staan nu op het punt dat we onze geavanceerde technieken ook direct op de mens gaan toepassen: om onszelf te verbeteren, ons te upgraden. Filosoof Jesse Mulder stelt op deze avond de vraag: wat voor soort mensbeeld gaat er eigenlijk schuil achter deze transhumanistische filosofie?

Onze technische beheersing van de natuur om ons heen gaat steeds verder, met als gevolg dat we ook steeds geavanceerder en diepgaander kunnen ingrijpen in de loop van de dingen. Dat heeft gemengde gevolgen.

Enerzijds zijn we b.v. in staat tot ongekende medische hoogstandjes, beschikken over uiterst geavanceerde technische hulpmiddelen als smartphones, etc., en anderzijds lijkt wat we zo in rap tempo aan technische vernieuwing de wereld in sturen allerlei natuurlijke en sociale evenwichten te ontwrichten -- denk aan de groeiende kloof tussen arm en rijk, aan vluchtelingenproblematiek, aan het klimaatprobleem, aan de uitputting van landbouwgronden, etc.

Nu lijkt voor sommigen, met name in Silicon Valley, de 'heilige Graal' van de technische ontwikkeling erin te bestaan dat we onze geavanceerde technieken ook steeds meer direct op de mens gaan toepassen, om onszelf te verbeteren, te 'upgraden'. Er wordt gewerkt aan technische implantaten, gedacht over genetische modificatie, en zelfs over de transitie naar een puur virtuele bestaansvorm met behulp van mind uploading. Dit soort visie op de toekomst van de technische ontwikkeling wordt trans-humanisme genoemd: we zullen de mens naar een nieuw stadium van zijn evolutie gaan brengen met dergelijke technische middelen. Op deze avond zal ik de vraag stellen wat voor soort mensbeeld achter deze transhumanistische filosofie schuilgaat: het zal blijken dat dit een soort materialistische vervorming is van een spiritueel perspectief op de mens als een zich ontwikkelend wezen.

-----

Jesse Mulder is filosoof en verbonden aan de Universiteit van Utrecht.   

Uitvoering : Jesse Mulder
Wanneer : dinsdag 14 maart 2023
Code : A069
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Jesse Mulder
Datum(s) : dinsdag 14 maart 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur, deuren open om 19.45 uur
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : geen
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler

Duitse vrouwen in het verzet in de nazitijd: Inspiratie en rolmodellen

Verzetsvrouwen kwamen uit alle maatschappelijke geledingen zoals het jeugdwerk, de studenten, kerkelijke geledingen, organisaties van sociaaldemocraten of communisten, de adel en individuele burgers. Wat inspireerde hen, ondanks het grote risico dat ook zij liepen?

 Inspiratie en verzet van vrouwen uit verschillende maatschappelijke geledingen wordt besproken aan de hand van vrouwen die als rolmodel kunnen worden beschouwd. Ook de vraag waarom er na de oorlog minder bekend werd over de rol van vrouwen in het verzet dan die van mannen komt aan de orde.

 

Uitvoering : dr. Aad van Tilburg
Wanneer : Woensdag 15 maart 2023
Code : C070
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Aad van Tilburg
Datum(s) : Woensdag 15 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek
Geannuleerd

De identiteit van Mozes

Wereldberoemd is de sculptuur van Mozes in Rome. Het beeld van Michelangelo staat op de stenen trappen van de San Pietro in Vincoli. De horens op het hoofd van Mozes zijn door een misvatting van Bijbelvertaler Hiëronymus ca. 400 in omloop gebracht. Mozes zond volgens Exodus stralen uit na de ontmoeting met zijn God 'van aangezicht tot aangezicht' op de Sinaï.

Sigmund Freud waagde zich als hoogbejaard psychoanalyticus aan een provocerende studie over Mozes en de monotheïstische religie, waarin hij Mozes herleidde tot zijn Egyptische afkomst. Wilde hij daarmee tijdens de naziterreur de Joden vrijwaren van de 'uitvinding' van het monotheïsme? In 1941 betwistte godsdienstwijsgeer Martin Buber de connectie met de universele zonnegod van Achnathon. De God van Mozes is onzichtbaar, maar laat zich niettemin zien en horen in de geschiedenis van de volkeren en  eist volgens Buber een volk geheel en al op.  

Uitvoering : drs. Bert Engelfriet
Wanneer : woensdag 15 maart 2023
Code : D071
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : drs. Bert Engelfriet
Datum(s) : woensdag 15 maart 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Harry Kroon

Fascinerende films: Brother

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

Brother (2021) is een korte film (drama, fictie) over de impact van psychose op een gezin. De broers Ivo (16) en Tom (18) zijn heel close. Op een dag merkt Ivo dat Tom ongewoon gedrag vertoont. Zijn grote broer waar Ivo altijd naar heeft opgekeken, staat op het punt zijn verstand te verliezen. Wanneer Toms gedrag steeds alarmerender wordt, staat Ivo voor een moeilijke beslissing. Zal hij zijn broer ooit terugkrijgen?

Regisseur Lisanne Sweere is een actrice en filmregisseur uit Nederland. Na 10 jaar acteren in een grote verscheidenheid aan Nederlandse films en televisieseries heeft ze nu haar eerste korte autobiografische film 'Brother' geschreven en geregisseerd, gebaseerd op haar eigen jeugdervaringen.

Uitvoering : Froukje Davidse, geestelijk verzorger
Wanneer : Zondag 19 maart 2023
Code : E072
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Froukje Davidse, geestelijk verzorger
Leiding : Cultura
Datum(s) : Zondag 19 maart 2023
Aanvangstijd : 14:00
Plaats : Cultura Ede
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/brother-112753

Workshop Bijbels koken

Samen genieten van maal én verhaal. Met elkaar gaan we op culinair avontuur. Samen koken, samen proeven hoe goed de bijbel smaakt. Met elkaar gaan we koken uit het kookboek van Han Wilmink. Hij is 's lands bekendste kookdominee.

Uitvoering : Jenny Davelaar, Bea Hugo, Janet Mol
Wanneer : maandag 20 maart
Code : B073
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Jenny Davelaar, Bea Hugo, Janet Mol
Datum(s) : maandag 20 maart
Aanvangstijd : 17:00 uur
Plaats : Meet-inn Ede
Kosten : 12 euro per persoon
Contactpersoon : Janet Mol

Titus Brandsma

Een lezing over de H.Titus Brandsma door Mw. Marianne van Waterschoot en Arnold Roozendaal. Beiden zijn lid van de Gemeenschap van Geassocieerden van de Karmelorde, een geleding van leken verbonden aan de kloosterorde der Karmelieten. Het thema van de lezing is: Wie was bijzondere heilige, Titus Brandsma, en wat kan hij voor onze tijd betekenen?

portret door John Don 

Al vraagt dat mij meer lijdensmoed, Och, alle lijden is mij goed, Omdat ik daardoor U gelijk En dit de weg is naar uw Rijk.

(uit: gedicht geschreven door H. Titus Brandsma vanuit zijn gevangencel)

Titus Brandsma, geboren als Anno Sjoerd Brandsma te Oegeklooster bij Bolsward- Friesland op 23 februari 1881, was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus.

Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek.     

Titus Brandsma verzette zich tegen het nazisme.

In 1942 werd hij gearresteerd door de Duitse bezetters en, in concentratiekamp Dachau na zware mishandelingen, om het leven gebracht op 26 juli 1942.

 Door de publiciteit na de Tweede Wereldoorlog over zijn persoon en zijn te vroege dood in het concentratiekamp Dachau werd Titus Brandsma een bekende persoonlijkheid overal in de wereld waar karmelieten en karmelietessen wonen en werkzaam zijn. Eveneens bij de duizenden mensen, die bekend zijn met de spiritualiteit van de karmel en daar naar leven.

Al gauw na zijn dood in 1942 in het concentratiekamp Dachau onstond er een groeiende verering voor deze opvallende karmeliet die was omgebracht als slachtoffer van de Nazis. Zijn bekende gedicht geschreven in de gevangenis van Scheveningen, gezeten voor de kruisbeeldafbeelding van zijn openliggend brevier op het schamele tafeltje, vond direct zijn weg in Nederland.

Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 zalig, als martelaar voor het geloof.

Op 4 maart 2022 werd bekend dat paus Franciscus de pater karmeliet op 15 mei 2022 heilig zou verklaren.

Uitvoering : Mw. Marianne van Waterschoot en Arnold Roozendaal.
Wanneer : Maandag 20 maart 2023
Code : D060
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Mw. Marianne van Waterschoot en Arnold Roozendaal.
Datum(s) : Maandag 20 maart 2023
Aanvangstijd : 13.30 uur (deuren open v.a. 13.15 uur). Eindtijd zal zo rond de 15.15 uur zijn.
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : geen
Contactpersoon : Toos Ettema

Ja of nee tegen de ziel

In religieuze teksten kom je vaak het woord 'ziel' tegen, denk bijvoorbeeld aan de bekende Psalmtekst " Loof de Here mijn ziel!" En vroeger werden leden van een kerkelijke gemeente of parochie wel aangeduid als " zielen". Maar wat wordt hier nu precies mee gezegd?

De ziel is immers onzichtbaar en haar bestaan is niet te bewijzen. 

Veel filosofen (en ook veel theologen) beschouwen het begrip ‘ziel’ daarom als achterhaald. Maar met ‘ziel’ duiden we ook het meest innerlijke in onszelf aan. Gaat er misschien iets waardevols verloren als we het woord ‘ziel’ niet meer kunnen gebruiken?

Tijdens deze leerhuisavond gaan we onderzoek doen naar de betekenis van het begrip ziel voor het mens-zijn, met name in religieuze zin. Is er een herwaardering van de ziel mogelijk, een nieuwe manier om ‘ja’ te zeggen tegen de ziel?

De inleider is dr. Renée van Riessen. Ze doceerde godsdienstfilosofie aan de Protestantse Theologische Universiteit en was bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden. Over de ziel schreef zij het essay De ziel opnieuw. Over innerlijkheid, inspiratie en onderwijs (Amsterdam 2013).  

 

Uitvoering : dr. Rene van Riessen
Wanneer : Woensdag 22 maart 2023
Code : C074
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Rene van Riessen
Datum(s) : Woensdag 22 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Dansend op weg naar Pasen

De veertig dagen tijd nodigt uit tot reflectie en bezinning, met name op de vraagstukken rondom leven, dood en opstanding. Meditation des Tanzes- Sacred Dance - kan een andere vorm van bezinning zijn, een mogelijkheid om, meditatief dansend, in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft.

O, Mens, leer dansen

anders weten de engelen in de hemel

met jou niets aan te vangen.

                    ( aan Augustinus toegeschreven)

 

De veertig dagen tijd nodigt uit tot reflectie en bezinning, met name op onderwerpen, zoals leven, dood en opstanding. Vaak zoeken we daarvoor een rustige, stille plek op, zowel letterlijk in onze fysieke omgeving als figuurlijk in onze geest.

Meditation des Tanzes- Sacred Dance kan daarvoor een andere vorm zijn, een andere mogelijkheid om in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft.

 In deze dansvorm dansen we verbonden in de cirkel waar ieder zijn/haar eigen ruimte heeft en die via de dans ook verkent.

Dat kan op verschillende manieren. De ene keer roept dat verstilling op, de andere dans is wat uitbundiger van aard. De ene keer zijn we meer naar binnen, de andere keer meer naar buiten gericht. Zo ook de muziekstijlen: klassieke, religieuze en folkloristische muziek wisselen elkaar af.

De dansen zijn eenvoudig van aard en worden - stap voor stap -  aangeleerd.

Het meditatieve element staat centraal, individuele prestatie is niet belangrijk. We richten ons op bewuste aandacht en beleving.  

Mw.Oda Damen, docente Meditation des Tanzes (opgeleid door Friedel Kloke-Eibl), zal deze avonden begeleiden.

Uitvoering : mw. Oda Damen
Wanneer : woensdag 22 maart, woensdag 29 maart en woensdag 5 april 2023
Code : E075
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : mw. Oda Damen
Datum(s) : woensdag 22 maart, woensdag 29 maart en woensdag 5 april 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur, deuren open om 19.45 uur
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : 15 euro, voor aanvang van de eerste les contant te betalen
Contactpersoon : Toos Ettema en Anneloes Fickweiler

Opstanding: feit, begrip en/of metafoor

Over waarheid en werkelijkheid, profetische imperatief, evangelische werkelijkheid. Welke rol speelt opstanding in Tenach en Evangelie?

En veelmeer: wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? Waar komt het begrip ‘opstanding des vlezes’ vandaan – en wat verstaan we onder ‘eeuwig leven? Een spannende én verrassende zoektocht naar zin en betekenissen.

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdag 29 maart 2023
Code : C076
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdag 29 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

workshop Dynamische Oordeelsvorming

Bespreek Het Samen! In deze workshop leert u een gespreks-wijze kennen, die u in staat stelt om op een fijne en heldere wijze (groeps)gesprekken te voeren met mensen die misschien wel een totaal tegengestelde mening zijn toegedaan.

Polariserende gesprekken in de samenleving.  Gesprekken in de (kerk)gemeenschap, waarbij de gemoederen hoog oplopen. Een vergadering op het werk, waarbij je niet tot een gedeelde visie kunt komen.

Dit zijn voorbeelden van situaties waarin Dynamische Oordeelsvorming een uitkomst zou kunnen bieden. 

Oordelen doen we de hele dag door. Maar weten we waarop we onze oordelen baseren? Zijn we ons bewust van de achterliggende (voor)oordelen en gevoelens? Vaak bepalen primaire gevoelens en onbewuste gedachten ons oordeel. Deze gevoelens en gedachtes sturen vervolgens de inhoud van een gesprek, zonder dat we dit doorhebben. Het gevolg is, dat we geen daadwerkelijk inzicht krijgen in wat er zich in het moment afspeelt.

Door te werken met Dynamische Oordeelsvorming en onszelf vragen te stellen, objectiveren we primaire reacties. Dit geeft helderheid, innerlijke rust en vernieuwende inzichten. 

Elsemiek Bezemer, socioloog en docent Maatschappijwetenschappen aan de vrijeschool Pabo van de Hogeschool Leiden begeleid deze workshop. 

Wilt u uw oordeelsvermogen ontwikkelen en helderheid en rust scheppen in ingewikkelde gesprekken? Meldt u zich dan graag aan voor deze avond. 

 

Uitvoering : Elsemiek Bezemer
Wanneer : donderdag 30 maart 2023
Code : A077
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Elsemiek Bezemer
Datum(s) : donderdag 30 maart 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur, deuren open om 19.45 uur
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : geen
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler

Fascinerende films: Habemus Papam

Wat is jouw ambitie in je leven en werk je daar wel serieus aan!!?? En kijk eens naar alle problemen in de wereld; neem je wel je verantwoordelijkheid!!?? Een Theoloog en een Zen-leraar … brengen perspectief op deze zaken in.

Ambitie-stress!?  Wat is jouw ambitie in je leven en werk je daar wel serieus aan!!?? En kijk eens naar alle problemen in de wereld; neem je wel je verantwoordelijkheid!!?? Krijg je stress van dit soort vragen? In de film 'Habemus Papam' van de Italiaanse regiseur Nanni Moretti, worstelt een net verkozen paus hier ook mee: kan hij zijn nieuwe, grote taak wel aan? De film vertolkt op humoristische wijze de zoektocht die dan volgt en de keuze die uiteindelijk wordt gemaakt. We bekijken in Cultura eerst de film.  In een korte nabespreking kijken we vanuit twee perspectieven terug.   Vanuit de theoloog - ds. Jan-Peter Prenger -… laat ons zien wat de christelijke geloofstraditie ons over problemen, ambities en verantwoordelijkheid te vertellen heeft. Vanuit de zen-leraar … brengt het boeddhistische perspectief op deze zaken in.   Er is natuurlijk alle gelegenheid om je eigen commentaar in te brengen.   Tot slot horen we graag suggesties voor een nieuw thema en/of een film voor een volgend  film binnen Cultura en Bespreek het Samen.  
Uitvoering : ds. Jan-Peter Prenger
Wanneer : zondag 2 april 2023
Code : D078
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds. Jan-Peter Prenger
Leiding : Eelco van den Dool
Datum(s) : zondag 2 april 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/habemus-papam-112754
Volgeboekt

Bezoek De Binnenveldse Hooilanden

De Binnenveldse Hooilanden is een uniek natuurgebied even ten zuiden van Ede. Uniek door de mooie natuur en ook uniek door de manier waarop het is ontstaan. Boeren, burgers en Staatsbosbeheer hebben gezamenlijk de grond aangekocht. De gids Arjen Threels kan er alles over vertellen.

Uitvoering : Arjen Threels
Wanneer : Zaterdag 15 april
Code : A079
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Arjen Threels
Datum(s) : Zaterdag 15 april
Aanvangstijd : 9:00 uur
Plaats : Parkeerplaats boerderij De Hooilanden, Slagsteeg 20 Bennekom
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol
Volgeboekt

Themawandeling Lente

Tijdens deze bezinnende lentewandeling gaan we op pad met wandelcoach Babette Weel-Engelgeer. Aan de hand van prikkelende vragen en opdrachten wordt u uitgedaagd na te denken over het thema 'lente' in uw eigen leven.

Welke zaadjes wilt u planten in uw leven? Hoe zorgen we ervoor dat onze wensen en verlangens tot bloei kunnen komen? Welk onkruid (tegenslag of beperkende overtuigingen) komt er omhoog?

De lente is de tijd van het jaar waar alles in de natuur een nieuw begin krijgt. Zo kunnen wij ook reflecteren op ons eigen leven. Waar wilt u (opnieuw) mee beginnen? Gezamenlijk gaan we op pad door de Edese natuur die ons een spiegel voorhoudt. Welkom!

Uitvoering : Babette Engelgeer
Wanneer : Zaterdag 22 april 2023
Code : A080
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Babette Engelgeer
Leiding : Babette Engelgeer
Datum(s) : Zaterdag 22 april 2023
Aanvangstijd : 14:30 uur
Plaats : Pannenkoekenboerdrij kernhem. Kernhemseweg 3 Ede
Kosten : 7 Euro
Contactpersoon : Harry Kroon
Geannuleerd

Vanuit verwondering in gesprek!

Aan de hand van levensvragen gaan we, ook als bezoekers, met Annemiek in gesprek. Open voor elkaars levenslessen. Ongetwijfeld een spannende ontmoeting!

Annemiek Schrijven werkt bij de KRO-NCRV. Daar presenteert ze het televisieprogramma (en podcast) De Verwondering.  Verder presenteert ze Mijn Pelgrimspad op NPO2. Ook was ze hoofdredacteur van het magazine De Verwondering.

Annemiek kan het interviewen niet laten. Daarin laat ze zich graag leiden door de inspirerende tip van kerkvader Augustinus: ‘Eert in elkander God.’

Na haar conservatoriumopleiding ging Annemiek aan de slag bij Radio 4, haar eerste grote en blijvende liefde. Al gauw maakte ze ook talloze afleveringen voor Damokles, de radio-documentaireserie van de KRO. Met haar ‘Vrouwenvluchtheuvel’ won ze daar de ADO-Mediaprijs. Tevens presenteerde ze NCRV-radioprogramma’s als Plein Publiek, Muziek Vandaag, Volgspot, Passie en Nachtlicht. Haar televisieloopbaan begon met de reeks Copyright Mens. Daarna presenteerde ze voor de IKON o.a. Het Vermoeden, IKON-live, Alziend Oog en De Nachtzoen. Ook schreef ze diverse boeken, waaronder Rachab, Verlicht mijn nacht, Mijmeringen van een stadse pelgrim, Ik geloof het wel, en Verlicht en verlost. Momenteel is ze columniste voor de NCRV-gids. Annemiek Schrijver treedt ook op met het geven van lezingen, workshops en als dagvoorzitter.

Uitvoering : ds. Caroline Oosterveen en Annemiek Schrijver
Wanneer : Zondag 23 april 2023
Code : D081
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds. Caroline Oosterveen en Annemiek Schrijver
Datum(s) : Zondag 23 april 2023
Aanvangstijd : 15:00 uur
Plaats : Noorderkerk
Kosten : collecte bij de uitgang
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324

Ecologisch bouwen

Ede verlaten om ecologisch te gaan bouwen in Olst. Jan-Willem en Dorine hebben het gedaan en bouwen een ecologisch huis. We brengen een bezoek aan hun nieuwe huis waarin ze laten zien welke keuzes ze gemaakt hebben.

We bezoeken Jan-Willem en Dorine Donkers die vanuit Ede naar Olst zijn gegaan om een ecologisch huis te bouwen in de Olstergaard.

Olstergaard is niet zomaar een wijk, het is dé wijk voor de toekomst. Een groene wijk waar mensen, dieren en planten in hun omgeving opgaan. Waar volop aandacht is voor het klimaat, de natuur en de gezondheid van de nieuwe bewoners. De openbare ruimte en de woningen worden natuurinclusief en circulair.

Participatie speelt een grote rol in het project. Samen met een deel van de toekomstige bewoners is Olstergaard ontworpen. De wijk wordt met alle nieuwe bewoners verder ingericht.

Olstergaard is een unieke buurt. In een ‘standaard’ woonwijk verkopen wij pas kavels nadat het bestemmingsplan helemaal klaar is. In het geval van Olstergaard betrekken wij bewoners graag al eerder bij het plan. Zo maakt men al vroeg kennis met de nieuwe buren. Daardoor hebben de toekomstige bewoners de kans om samen na te denken over bijvoorbeeld het zoeken van een architect of aannemer. En kunnen er afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld het delen van energie in de buurt. Mensen die voor Olstergaard gekozen hebben, kozen voor een duurzame buurt waar men elkaar al vroegtijdig leert kennen en de buurt samen ‘opbouwt’. 

Uitvoering : Jan-Willem en Dorine Donkers
Wanneer : Zaterdag 13 mei
Code : A083
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Jan-Willem en Dorine Donkers
Datum(s) : Zaterdag 13 mei
Aanvangstijd : 10:00 uur
Plaats : Olst, adres krijg je na opgave
Kosten : Eigen vervoer
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol
Extra info 1 : Eigen vervoer. We rijden zoveel mogelijk samen en delen de kosten.
Volgeboekt

De smaak van Rome!

Een 6-daagse oecumenische reis naar Rome. Deze keer de smaak van! We willen ons in Rome in diverse culinaire vormen verdiepen en met elkaar delen hoe heerlijk deze wereldstad van cultureel en religieus formaat is.

Het gaat om de beleving en het dolce vita (zoals de Italianen dat zo mooi zeggen, het goede leven). Zo proeven we een hele dag allerlei specifieke italiaanse en Romeinse lekkernijen, maken we een fietstocht op E-bikes kriskras door Rome, spreken we met gepassioneerde kenners van het zoete leven, struinen we door de Testacciowijk, bezoeken Eataly, verkennen we de straten, parken en pleinen van Rome, we verdiepen ons in de culinaire kunst in het museum en doen een workshop koken en uiteraard eten en drinken we samen op het leven!….een greep uit het gevarieerde programma.

De bevlogen en inspirerende gids Hadelinde Brugge zal ons de hele week gidsen.

Uitvoering : Agnès Gilles en Mariëlle Tempelman
Wanneer : Maandag 29 mei t/m zaterdag 3 juni 2023
Code : E084
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Agnès Gilles en Mariëlle Tempelman
Datum(s) : Maandag 29 mei t/m zaterdag 3 juni 2023
Plaats : Rome
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Extra info 1 : voor meer informatie mail naar Mariëlle: m.j.tempelman@ziggo.nl