Seizoen 2020 / 2021

Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren.

Bent u al geregistreerd? Dan kunt u hier inloggen.

Volgeboekt

Geknipt voor jou

Regelmatig staan er artikelen in kranten en tijdschriften die te denken geven. Hoe kun je daar vanuit kerk en geloof tegenaan kijken? Of moet je het geloof erbuiten laten en ...gewoon... je gezond verstand gebruiken?

Iedereen die dit herkent krijgt de kans om een artikel aan te leveren ter bespreking. Soms zou je daar toch wel eens met elkaar over door willen praten: hoe denken anderen erover?

We delen de artikelen per mail,  zodat we met elkaar het gesprek aan kunnen gaan. Een beproefd en uitdagend concept.

Uitvoering : Ds. Caroline Oosterveen
Wanneer : Donderdag 17 september 2020
Code : A
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ds. Caroline Oosterveen
Datum(s) : Donderdag 17 september 2020
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Mariëlle Jellema

Fascinerende film....Les Saveurs du Palais

Hoe maak je een vorstelijk gerecht? De Franse president weet wie dat kan. Hij nodigt haar uit; maar het overbruggen van rangen en standen raakt een gevoelige snaar. Hoe blijft je houding vorstelijk binnen paleismuren vol obstakels? Hoe ontdek je wat leven echt smaak geeft?

Naast tips voor hoogstaande meergangendiners die we meebeleven in de film proberen we in een nagesprek zelf te ontdekken wat ook diepere lagen zijn bij egomanie of naijver bijvoorbeeld. Een komedie, aantrekkelijk om te zien, boeiend om te bespreken!

Uitvoering : Ds. Caroline Oosterveen
Wanneer : Donderdag 24 september 2020
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ds. Caroline Oosterveen
Datum(s) : Donderdag 24 september 2020
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Cultura Ede
Kosten : kaartjes te koop via Cultura Ede
Contactpersoon : Mariëlle Jellema
Extra info 1 : Bij Cultura kunt u uw entreebewijs kopen. Dit kan aleen via de website van Cultura
Extra info 2 : Via deze inschrijving krijgt u een reminder, maar dit is geen automatische entree
Website : https://www.cultura-ede.nl/agenda/food-en-film---les-saveurs-du-palais.aspx
Volgeboekt
Geannuleerd

Vrijeschool onderwijs als Voeding?

Het mysterie, de schoonheid en het belang van vrijeschool onderwijs is lastig uit te leggen. Rudolf Steiner begon bij het begin: de harmonische opvoeding van het kind. We vullen deze avond geen vat maar ontsteken een vlam.

Opvoeden en onderwijzen gaan gelijk op. Of dat nou thuis is, op school of bij opa en oma.

Warmte is dé brug voor alles wat wil bloeien. De vaardigheid om die unieke bloem van het Ik uit een mensenkind tevoorschijn te toveren, dat is vrije opvoedkunst.

De pedagogie is opgebouwd rond 3 zevenjaarsfasen. Als ze eenmaal harmonisch ontwikkeld zijn en goed samenwerken, kun je als vrij mens je eigen, volwassen leven vormgeven.

Deze avond wordt geleid door Aline van Willigen, leerkracht op de Vrije School De Vuurvogel. Zij vindt het elke dag weer een feest als ouder, volwassene en leerkracht om zich te verbinden met en te smullen van het vrijeschool onderwijs en haar gedachtengoed.

 

Uitvoering : Aline van Willigen
Wanneer : woensdag 7 oktober 2020
Code : A
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Aline van Willigen
Datum(s) : woensdag 7 oktober 2020
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112
Contactpersoon : Toos van Essen
Geannuleerd

Ezra en Nehemia: wie zijn wij?

In de vroege herfst van dit jaar staan er lezingen uit Ezra-Nehemia op het leesrooster, bij wijze van alternatief. Normaalgesproken komen deze boeken (of dit boek, want het lijkt eigenlijk één boek te zijn) nooit aan ...de beurt...

Een mooie aanleiding ze eens ter hand te nemen – en de inhoud blijkt verrassend actueel: over identiteit gaan ze, over normen en waarden, over de verhouding tussen leer en leven, over de relatie tot andere opvattingen, rituelen en godsdiensten. Wie en wat is het Joodse volk te midden van de volkeren? En wij – wie zijn wij?

Uitvoering : ds. Gerben Westra
Wanneer : Woensdagen 7 en 14 oktober
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben Westra
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : Woensdagen 7 en 14 oktober
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk

Geloof laat een muur vallen

We hadden met alles rekening gehouden, behalve met kaarsen en kerkdiensten, aldus een hoge Stasi-officier na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Laat u meenemen in de intrigerende zachte kracht van een kerkelijke gemeente in de Wende.

We hadden met alles rekening gehouden, behalve met kaarsen en kerkdiensten, aldus een hoge Stasi-officier na de val van de Berlijnse Muur in 1989. In het totalitaire, atheïstische DDR-regime groeide de Oost-Duitse lutherse predikant Christian Führer (1943-2014) uit tot een van de bekendste leiders van de tegenbeweging. Zijn Nikolaikerk in Leipzig werd het scharnierpunt naar de geweldloze -Wende-. Zijn memoires geven inzicht in deze cruciale periode en schetsen een fascinerend beeld van het leven van een domineesgezin in de voormalige DDR, tijdens de Wende en het latere verenigde Duitsland. Vanuit zijn geloof houdt Führer zijn toehoorders voor dat wonderen mogelijk zijn, en roept op tot geweldloos verzet. Met vriendelijke vastberadenheid blijft hij de boodschap van respect en naastenliefde uitdragen, ook naar de Stasi die altijd bij zijn kerkdiensten aanwezig is. Bij de wekelijkse vredesvespers in zijn Leipzigse Nikolaikerk sluiten steeds meer mensen zich aan. Uiteindelijk mondt dit uit in de massademonstraties die de opmaat vormen voor de val van de Muur. Geloof laat een Muur vallen is een uniek document waarin een van de grootste politieke omwentelingen van de vorige eeuw een persoonlijk gezicht krijgt. Pieter Oussoren (1943), bekend van de Naardense Bijbel, verzorgde de vertaling. Hij kende Christian Führer persoonlijk en bezocht vaak de Nikolaikerk. Eerder vertaalde hij de roman Nikolaikirche (Het wonder van Leipzig) van Erich Loest.  https://www.rd.nl/kerk-religie/beatrice-de-graaf-wonder-van-leipzig-in-ddr-verdient-ereplaats-in-geschiedenis-1.1435909 
Uitvoering : Ds.Pieter Oussoren en dr. Theo van Willigenburg
Wanneer : Maandag 11 oktober 2020
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Ds.Pieter Oussoren en dr. Theo van Willigenburg
Datum(s) : Maandag 11 oktober 2020
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : GEWIJZIGD: Lutherse Kerk, Beukenlaan 12, Ede.
Kosten : Geen
Contactpersoon : Lisan Verboom
Website : https://kantacademy.nl/254-2/
Geannuleerd

Jonge ouders en geloofsopvoeding

Geloofsopvoeding - een weg samen met je kind - is heus niet alleen een ingewikkeld traject, het is vooral ook erg mooi. Hoe doe je dat samen? Zinvol om daar ook met andere ouders over te sparren. Met natuurlijk ook tips, de ..do..s en don..t..s..

Misschien wel dat iedere generatie dat weer op een eigen manier doet? Maar dat dus ook iedere generatie naar eigen passende manieren zoekt. Of kun je toch nog putten uit de ervaring van hoe jouw eigen ouders dat destijds met jou deden?. En hoe doe je dat samen? Zinvol om daar ook met andere ouders eens over te sparren. Dat willen we daarom vooral doen. Met natuurlijk ook wat tips, de ..do..s en don..t..s.. volgens mensen die vaak met deze onderwerpen bezig zijn. Laten we samen in ieder geval een lijst maken met tips en aanmoedigingen om elkaar mee te geven. Want geloofsopvoeding is heus niet alleen een ingewikkeld traject, het is vooral ook erg mooi - een weg samen met je kind, waarin ook heel veel waardevols te beleven en te ontvangen valt...! 

Uitvoering : Ds. Theo Pieter de Jong
Wanneer : woensdag 21 oktober 2020
Code : B
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Ds. Theo Pieter de Jong
Datum(s) : woensdag 21 oktober 2020
Aanvangstijd : inloop 19:30 uur aanvang 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Extra info 1 : extra avond in overleg met deelnemers
Geannuleerd

Meervoudig religieus: spirituele openheid onder Nederlanders

Veel Nederlanders laten zich tegenwoordig inspireren door meer dan één religie. Religiewetenschapper Jantine Berghuijs bestudeerde dit onderwerp de afgelopen jaren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in samenwerking met de hoogleraren Manuela Kalsky (theoloog) en André van der Braak (filosoof en zenleraar).

Om hoeveel 'meervoudig religieuze' mensen gaat het eigenlijk in Nederland? Welke religies worden gecombineerd? Hoe komen mensen ertoe om uit meerdere religies te putten en welke betekenis hebben die religies in hun leven? Hoe zit het met religieuze trouw? Wat is de relatie tussen meervoudige religiositeit en de afname van kerklidmaatschap? In de lezing zullen bovenstaande vragen aan de orde komen.

Joantine werkte aanvankelijk op het geied van de milieuwetenschapppen. vervolgens studeerde zij religiewetenschap en promoveerde in 2014 op het proefschrift New spirityality and social engagement (Nieuwe spiritualiteit en sociale betrokkenheid). Tot voor kort was zij onderzoeker op het gebied van hedendaagse religie en nieuwe vormen van spiritualiteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2016 schreef zij samen met Ton Bernts de vijfde editie in de boekenreeks God in Nederland. Eind 2018 verscheen van haar hand het boek Meervoudig religieus: Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders (Amsterdam University Press). 

Dit programmaonderdeel is mogelijk gemaakt door sponsering van voorheen Vrijzinnigen Ede.

Uitvoering : Joantine Berghuijs
Wanneer : donderdag 22 oktober 2020
Code : A
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Joantine Berghuijs
Leiding : Arie de Niet
Datum(s) : donderdag 22 oktober 2020
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Arie de Niet
Extra info 1 : Voor meer informatie over de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Bennekom kunt u terecht op de website van Vrijzinnigen Bennekom https://deontmoetingbennekom.nl of Vrijzinnigen Lunteren www.vrijzinniglunteren.nl
Geannuleerd

Stiltewandeling

We lopen samen zonder te spreken om zo alle aandacht te richten op wat zich aandient in de natuur om ons heen of in ons zelf. Zo kan het stil worden in ons zelf, een verrijkende ervaring.

De stiltewandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens de wandeling staan we soms ook letterlijk stil en wordt een tekst voorgelezen of is er een individueel meditatiemoment. De wandeling gaat grotendeels over onverharde paden. Wie dat wil kan na afloop nog even napraten.

De start is bij de parkeerplaats bij het Natuurcentrum, Groot Ginkelseweg 2a. Verzamelen tussen 13.45 en 14.00 uur.

 

Uitvoering : Truus van Otterloo en Jetty van den Berg
Wanneer : zondag 25 oktober 2020
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Truus van Otterloo en Jetty van den Berg
Datum(s) : zondag 25 oktober 2020
Aanvangstijd : 14.00 uur
Plaats : Parkeerplaats bij Natuurcentrum, Groot Ginkelseweg 2a
Contactpersoon : Jetty van den Berg (tel. 0318 635045)
Geannuleerd

Engelse hymnen zingen

Ook dit jaar weer een avond samen zingen o.l.v. Piet Poot. Dit keer zingen we liederen uit de Engelse traditie.

Ook dit jaar wordt weer een avond georganiseerd om met elkaar te zingen. In de afgelopen jaren hebben we gezongen uit het Nieuwe Liedboek en de bundel Zangen van Zoeken en Zien. Dit keer zingen we opnieuw uit het Liedboek maar nu liederen uit de Engelse traditie, vertaald of in de eigen taal. In het Liedboek staan er velen. Uit de lange lijst met Engelse hymnen is een keus gemaakt.

U bent van harte welkom op deze avond.

Uitvoering : Piet Poot
Wanneer : maandag 26 oktober 2020
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Piet Poot
Datum(s) : maandag 26 oktober 2020
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Toos van Essen
Geannuleerd

Mystiek, een voedende onderstroom in deze tijd [1]

We proberen met elkaar taal te geven aan deze stille onderstroom van geloven. Twee avonden om hier verder mee kennis te maken door verdieping, lezen van teksten, herkennen en verwoorden.

[1]

Mystiek kun je omschrijven als het ervaren van een verlangen, een zoeken naar verbondenheid met God. Dat is niet alleen een verschijnsel uit vroeger eeuwen, maar ook in onze tijd zoeken mensen naar deze ervaring. In dit proces kunnen we ons meer bewust worden van deze diepe onderstroom, van waaruit we leven.

We zeggen wel, dat geloof tot uiting kan komen in je daden. Dat zou je de zichtbare bovenstroom van ons leven kunnen noemen. Mystiek gaat over het ervaren van die diepe onderstroom van verlangen en verbondenheid, mede als voeding voor onze daden. In ons zoeken is de stilte de plek waar een ontmoeting met God te vinden is. Daar gaan we iets ervaren van een omvat zijn of gedragen worden door God. Het gaan van deze weg is een proces, waarin we niet meer in het centrum van ons leven staan, maar waar we gaan ervaren gedragen te worden.

Op deze twee avonden (2 en 9 november) willen we met elkaar aandacht geven aan deze processen: zoektochten èn ervaringen. Hoe vinden wij sporen van God in ons dagelijks leven en hoe werpt dit zijn vruchten af in het leven van alle dag. We gebruiken daarbij ook teksten van klassieke en moderne mystici zoals Eckhart, Theresia van Avila, Hammarskjöld en Hillesum. Als aanvulling op deze avonden is een vervolg mogelijk van vijf bijeenkomsten.

Geestelijke begeleiding kan helpend zijn om te onderscheiden waar het op aan komt. www.geestelijkebegeleiding-devallei.nl

 

Uitvoering : Anke Penning en Jacqueline Dam
Wanneer : Maandag 2 en 9 november 2020
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Anke Penning en Jacqueline Dam
Leiding : Anke Penning en Jacqueline Dam
Datum(s) : Maandag 2 en 9 november 2020
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Lisan Verboom
Extra info 1 : 2 november is de eerste avond van twee avonden
Website : www.geestelijkebegeleiding-devallei.nl
Geannuleerd

Geloofsbelijdenis van Athanasius

Vorig jaar bespraken we hoe de christelijke theoloog Mirsoslav Volf het gesprek met de Islam voert aan de hand van de oudkerkelijke Geloofsbelijdenis, die op naam van de kerkvader Athanasius staat (opgenomen in de belijdenisgeschriften van de PKN). Leiding: Prof. Dr. Rinse Reeling Brouwer Data: 4 en 11 november

Daarbij kwam het verzoek om eens nader naar die tekst te kijken. Dat zullen we in deze twee avonden doen. De eerste avond begint met enige informatie over de woelige tijd (die van de volksverhuizingen) waarin de tekst (art. 1-2) een functie vervulde. Maar vooral kijken we naar het eerste deel, de leesregels en leerregels over het verstaan van het nieuwtestamentisch getuigenis van Vader, Zoon en Geest. Waarmee de belijdenis bepaalde uitkomsten formuleert van debatten uit de 4e eeuw (art. 3-28).

De tweede avond vervolgen me met het tweede deel, een formulering van de uitkomsten van de debatten uit de 5eeeuw over het spreken over Jezus Christus als ‘waarlijk God en waarlijk mens’ (art. 29-42).  Achterhaalde dogma’s? Misschien. Het aardige van goed geformuleerde regels is, dat je altijd kunt vragen: als we het zo niet willen, hoe dan wel?

Uitvoering : prof. dr. Rinse Reeling Brouwer
Wanneer : Woensdagen 4 november en 11 november 2020
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : prof. dr. Rinse Reeling Brouwer
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : Woensdagen 4 november en 11 november 2020
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Extra info 1 : De tekst van de Geloofsbelijdenis van Athanasius (slechts twee kantjes) is de downloaden via de website van de PKN.
Geannuleerd

Mystiek, een voedende onderstroom in deze tijd [2]

We proberen met elkaar taal te geven aan mystiek, als stille onderstroom van geloven. Twee avonden om hier verder mee kennis te maken door verdieping, lezen van teksten, herkennen en verwoorden

[2]

Mystiek kun je omschrijven als het ervaren van een verlangen, een zoeken naar verbondenheid met God. Dat is niet alleen een verschijnsel uit vroeger eeuwen, maar ook in onze tijd zoeken mensen naar deze ervaring. In dit proces kunnen we ons meer bewust worden van deze diepe onderstroom, van waaruit we leven.

We zeggen wel, dat geloof tot uiting kan komen in je daden. Dat zou je de zichtbare bovenstroom van ons leven kunnen noemen. Mystiek gaat over het ervaren van die diepe onderstroom van verlangen en verbondenheid, mede als voeding voor onze daden. In ons zoeken is de stilte de plek waar een ontmoeting met God te vinden is. Daar gaan we iets ervaren van een omvat zijn of gedragen worden door God. Het gaan van deze weg is een proces, waarin we niet meer in het centrum van ons leven staan, maar waar we gaan ervaren gedragen te worden.

Op deze twee avonden willen we met elkaar aandacht geven aan deze processen: zoektochten èn ervaringen. Hoe vinden wij sporen van God in ons dagelijks leven en hoe werpt dit zijn vruchten af in het leven van alle dag. We gebruiken daarbij ook teksten van klassieke en moderne mystici zoals Eckhart, Theresia van Avila, Hammarskjöld en Hillesum. Als aanvulling op deze avonden is een vervolg mogelijk van vijf bijeenkomsten.

Geestelijke begeleiding kan helpend zijn om te onderscheiden waar het op aan komt. www.geestelijkebegeleiding-devallei.nl

 

Uitvoering : Anke Penning en Jacqueline Dam
Wanneer : 2 en 9 november 2020
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Anke Penning en Jacqueline Dam
Leiding : Anke Penning en Jacqueline Dam
Datum(s) : 2 en 9 november 2020
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Lisan Verboom
Website : www.geestelijkebegeleiding-devallei.nl
Volgeboekt
Geannuleerd

Het geloof van Leonard Cohen

De teksten van de zanger en dichter Leonard Cohen gaan vaak over de grote thema's van het leven: liefde en dood maar ook over religie. We analyseren verschillende van zijn songteksten en luisteren en kijken naar de meester zelf.

De in 2016 overleden zanger en dichter Leonard Cohen schreef teksten als "Halleluja", "Suzanne", "So long Marianne". Ze gaan over de grote thema's van het leven, liefde  en dood,  maar opvallend genoeg ook over religie. De van oorsprong Joodse zanger verweeft in veel van zijn teksten bijbelse motieven. Daarbij lopen joodse en christelijke verwijzingen soms door elkaar heen. Maar Cohen was ook een tijd lid van de 'Church of Scientology' en bekeerde zich later tot het Boeddhisme. Al deze religieuze tradities hebben hun neerslag in de teksten van Cohen. Samen met zijn warme, diepe stemgeluid, heeft de muziek dan ook een bijna hypnotiserende werking.

Uitvoering : Ds. Edward Kooiman
Wanneer : dinsdag 10 november 2020
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Ds. Edward Kooiman
Datum(s) : dinsdag 10 november 2020
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Cultura
Contactpersoon : Toos van Essen en Arie de Niet
Volgeboekt
Geannuleerd

Mag het ietsje meer zijn?

Wat vieren wij aan de Tafel van de Heer? In de kerkelijke traditie is het avondmaal versmald tot het gedenken van het sterven en de opstanding van Jezus Christus. Maar er is zoveel meer over te zeggen! En in dat ...meer... komt de hele wereld in zicht: Ga naar de wegen en de akkers buiten de stad en nodig iedereen met klem uit, want mijn huis moet vol zijn.

Het Avondmaal kent in onze kerk een rijke traditie. Van zittend aan tafels tot lopend of staande in een kring. Met de vorm veranderde ook de betekenis en zelfs de naam: Maaltijd van de Heer. Wat vieren wij nu eigenlijk aan de Tafel van de Heer? Ik wil op deze avond graag de rijkdom van dit sacrament met u delen. Want er is zoveel over te zeggen! In de kerkelijke traditie is de betekenis vaak versmald tot het gedenken van het sterven en de opstanding van Jezus Christus. Maar er is zoveel meer! En in dat diaconale ‘meer’ komt de hele wereld in zicht: 'Ga naar de wegen en de akkers buiten de stad en nodig iedereen met klem uit, want mijn huis moet vol zijn’. 

Uitvoering : Ds. Agnès Gilles
Wanneer : Donderdag 12 november 2020
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Donderdag 12 november 2020
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Mariëlle Jellema
Geannuleerd

Is Barth van gisteren?

Of heeft zijn theologie haar beste tijd nog voor zich? Dat laatste denkt Ralf Frisch, die er een uitdagend boekje aan wijdt: Alles Gut - warum Karl Barths Theologie ihre beste Zeit noch vor sich hat, Theologischer Verlag Zürich 2019.

Frisch doet zijn naam eer aan en komt met verfrissende nieuwe perspectieven op inmiddels tamelijk bejaarde theologie van Barth, die in haar dagen een revolutie behelsde, op opstand tegen het cultuurprotestantisme van de negentiende- en vroege twintigste eeuw. ‘Theologische religikritiek’, openbaringspositivisme tegen het in gevoelens zwelgende individualisme. Nieuw gelezen - en wellicht hier en daar iets anders gezegd - opnieuw van kapitaal: zu schön um nicht wahr zu sein.

Barth revisited.

Uitvoering : ds. Gerben Westra
Wanneer : Woensdagen 18 en 25 november
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben Westra
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : Woensdagen 18 en 25 november
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Geannuleerd

Wat het verhaal ons vertelt

Uit verhalen die verschillende deelnemers inbrengen, kiezen we een verhaal - uit de Bijbel of een andere verhaal-traditie - dat we tot ons laten spreken. Dat doen we volgens een aantal vaste stappen, in wat genoemd wordt een performatieve dialoog.

Daarbij komen zowel het verhaal als ieders eigen associaties aan het woord. Om te beginnen vindt de performatieve dialoog in stilte plaats, maar het zou geen dialoog heten als niet tot slot de deelnemers met elkaar in gesprek gaan over de manier waarop het verhaal verrijkt is in de loop van de avond. 

Uitvoering : Ina Ter Avest
Wanneer : Donderdag 19 november 2020 en dinsdag 16 maart 2021
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Ina Ter Avest
Datum(s) : Donderdag 19 november 2020 en dinsdag 16 maart 2021
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : in Ede (volgt)
Contactpersoon : Mariëlle Jellema
Website : www.zingesprek.nl

De maakbare dood. Voltooid leven in perspectief

Is mijn leven voltooid? We bekijken deze vraag door verschillende brillen: de geschiedenis, mensen die aangeven dat hun leven voltooid is, ethische overwegingen, de pastorale omgang. Maarten Verkerk was lid van de adviescommissie-Schnabel over -Voltooid leven-.

Is mijn leven voltooid? Steeds meer mensen stellen zichzelf deze vraag. In mijn lezing wil ik deze vraag – die heel persoonlijk kan worden – vanuit verschillende perspectieven bespreken. Ik begin met een duik in de geschiedenis. Daarmee wil ik aannemelijk maken waarom de vraag naar -voltooid leven- juist in deze tijd naar voren komt. Daarna wil ik enkele verhalen vertellen van mensen die aangeven dat hun leven voltooid is. Deze verhalen geven een goed inzicht in de verschillende motieven die een rol spelen in de overwegingen van burgers. Van daaruit zetten we een stap naar de ethiek. Verschillende ethische overwegingen zullen we met elkaar bespreken. Ook wil ik laten zien hoe die overwegingen geleid hebben tot een politiek advies aan de regering. Ik sluit de lezing af met een uitnodiging aan de kerken om op pastorale wijze met deze problematiek om te gaan. Op de vraag -Is mijn leven voltooid?- wil ik enkele bijbelse lichtstralen laten vallen.

Prof. dr. Maarten J. Verkerk was bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie in Maastricht en Eindhoven. Daarbij was gezondheidszorg een van zijn aandachtsgebieden als filosoof en ethicus. Hij was tevens lid van de adviescommissie-Schnabel over -Voltooid leven-.

Uitvoering : Maarten Verkerk
Wanneer : 25 november 2020
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Maarten Verkerk
Leiding : Maarten Verkerk
Datum(s) : 25 november 2020
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Lisan Verboom
Website : www.maartenverkerk.com
Geannuleerd

Orgelconcert

Orgelconcert in de Lutherse Kerk, georganiseerd in het kader van het 50-jarige Pels & Van Leeuwen hoofdorgel. Uitvoerenden: organisten Erik van der Heijden en Dick Troost.

Orgelconcert in de Lutherse Kerk, georganiseerd in het kader van het 50-jarige Pels & Van Leeuwen hoofdorgel. Uitvoerenden: organisten Erik van der Heijden en Dick Troost.

Uitvoering : Erik van der Heijden en Dick Troost
Wanneer : Zaterdag 28 november 2020
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Erik van der Heijden en Dick Troost
Datum(s) : Zaterdag 28 november 2020
Aanvangstijd : 20.00 uur
Contactpersoon : Lisan Verboom
Website : https://www.orgelsite.nl/ede-evangelisch-lutherse-kerk-hoofdorgel/
Volgeboekt
Geannuleerd

De Bijbel van John Barton

De schrijver, John Barton, hoogleraar theologie in Oxford, analyseert minutieus hoe de Bijbel vanaf de eerste grote profeten is ontstaan en in de loop der eeuwen vaak verschillend is gebruikt en geïnterpreteerd, door zowel joden als christenen.

En dat levert naar de laatste wetenschappelijke stand van zaken een complex en verrassend verhaal op. Met -De Bijbel- heeft u het levenswerk in handen van een gelovig, kritisch en indrukwekkend geleerd man. Een uitdagend en informatief boek, dat de komende decennia weleens het standaardwerk zou kunnen zijn voor iedereen met historisch-theologische interesse. We lezen enkele gedeelten en gaan in gesprek.

Uitvoering : Ds. Caroline Oosterveen
Wanneer : Donderdag 3 december 2020
Code : B
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Ds. Caroline Oosterveen
Datum(s) : Donderdag 3 december 2020
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Mariëlle Jellema
Geannuleerd

De bronnen van ons kerstverhaal

Geen verhaal is zo vaak verteld als het Kerstverhaal. Want het verhaal over een kindje, geboren in de kou, verzorgd in een kribbe, dat spreekt iedereen aan. Maar hoe Bijbels is het verhaal dat wij elkaar met Kerstmis vertellen eigenlijk?

Geen verhaal is zo vaak verteld als het Kerstverhaal. Want het verhaal over een kindje, geboren in de kou, verzorgd in een kribbe, verwarmd door een os en ezel en bezocht door engelen, herders en koningen, dat spreekt iedereen aan. Maar hoe Bijbels is het verhaal dat wij elkaar met Kerstmis vertellen eigenlijk? En klopt alles wel wat er staat? Wanneer is Jezus geboren? En waar woonde Jezus met zijn ouders? Wat hebben de kerstboom en de cadeautjes met dit verhaal te maken? En waar komt ons kerststalletje vandaan?

Op dinsdagmiddag 8 december neemt pastor Guido Dieteren ons mee op een reis door het kerstfeest. Op luchtige en humoristische wijze zal hij op de hierboven genoemde vragen ingaan en nog veel meer vertellen. Het belooft een spannende en sfeervolle zoektocht te worden naar de bronnen van ons kerstverhaal.

 

Uitvoering : pastor Guido Dieteren
Wanneer : Dinsdag 8 december 2020
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : pastor Guido Dieteren
Datum(s) : Dinsdag 8 december 2020
Aanvangstijd : 14.00 uur
Plaats : Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112
Contactpersoon : Toos Ettema
Extra info 1 : Zaal open v.a. 13.45 uur, aanvang 14.00 uur. Ingang schuin links tussen kerk en parochiecentrum
Extra info 2 : Parkeren bij de kerk, 5 minuten lopen v.a. Station Ede-Wageningen (bus & trein)
Volgeboekt
Geannuleerd

Hoe werd en wordt de Bijbel gelezen en verstaan?

Op deze avond zullen in vogelvlucht 20 eeuwen bijbellezen voorbijkomen. De bijbel lezen betekent ook de teksten interpreteren. Het is bekend dat vanaf de begintijd van het Christendom de teksten niet altijd op dezelfde manier zijn begrepen.

Op deze avond zullen in vogelvlucht 20 eeuwen bijbellezen voorbijkomen. De bijbel lezen betekent ook de teksten interpreteren. Het is bekend dat vanaf de  begintijd van het Christendom de teksten niet altijd op dezelfde manier zijn begrepen. De Kerkvaders, in de eerste eeuwen na Christus, hebben met hun opvattingen de grondslag gelegd voor het verstaan. Dat is niet altijd in grote harmonie gegaan maar vaak met veel onderlinge strijd. In latere eeuwen is op hun arbeid voortgebouwd en zijn er zogenaamde scholen of methodes ontstaan om de essentie van de verschillende teksten te onderzoeken. Om op deze wijze dienstbaar te zijn aan de uitleg en prediking in de kerken. Een van die scholen is de zogenaamde Amsterdamse School. Een moderne manier van onderzoek van de Bijbelse teksten die opgeld deed in de vorige eeuw aan de Universiteit van Amsterdam. De namen van de theologen: Martinus Beek , Frans Breukelmans, Rochus Zuurmond en Karel Deurloo en mogen daarbij niet ongenoemd blijven. Hun methode van onderzoek heeft vaak verrassende inzichten gebracht. We zullen op deze avond ook aan de hand van een tekstgedeelte de werkwijze van de Amsterdamse School nader belichten.

Uitvoering : ds. Jan Overbeeke
Wanneer : donderdag 10 december 2020
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : ds. Jan Overbeeke
Datum(s) : donderdag 10 december 2020
Aanvangstijd : 20.00
Plaats : Open Hof
Contactpersoon : Arjen Threels
Geannuleerd

Festival of Lessons and Carols

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt. Het Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer zingt carols, ook samen met ons. Er is warme chocolademelk en een warm vuur verlicht de donkere avond.

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt, met name in Engeland. In een dergelijke viering wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus verteld aan de hand van negen korte lezingen, de lessons, afgewisseld met het zingen van carols, hymnen en koormuziek. Deze dienst staat onder leiding van ds. Caroline Oosterveen met medewerking van het Wagenings Torenkamerkoor olv Elly Meijer.

Het thema is:

De lijn van de lezingen en de gedichten is afgestemd op advent: vanuit de beloften in het Oude Testament naar de vervulling in het Nieuwe Testament.

De muziek van het koor is zeer afwisselend - zoals u van het Torenkamerkoor mag verwachten. Enerzijds zijn er mooie bewerkingen van klassieke Engelse kerstliederen. Anderzijds zijn er ook sfeervolle stukken van bijvoorbeeld de componist Cristiansen of Gjeilo. Het thema wordt treffend verklankt en kunt u vinden in het lied ........

Van harte welkom!

Uitvoering : Ds. Caroline Oosterveen
Wanneer : Zondag 13 december 2020
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ds. Caroline Oosterveen
Datum(s) : Zondag 13 december 2020
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Noorderkerk
Contactpersoon : Mariëlle Jellema
Website : https://ede.protestantsekerk.net/
Geannuleerd

Weihnachtsoratorium cantate 5 Ehre sei dir, Gott, gesungen

We studeren dit jaar de 5de cantate "Ehre sei dir, Gott, gesungen" uit het Weihnachtsoratorium BWV 248 van Bach in. Deze cantate wordt in 2 vesper diensten ten gehore gebracht.

Pas in 1734 componeerde hij, na het Oster- en Himmelfahrts-Oratorium, zijn Weihnachts-Oratorium (WO). Het is een verzameling van zes cantates voor de zon- en feestdagen van Eerste Kerstdag 1734 tot en met Driekoningen 1735, die Bach zelf expliciet beschouwde als een ‘oratorium’, een sacraal muziekstuk dat op een doorlopende handeling is gebaseerd, waarvan een Evangelist verslag doet.

Het vijfde deel van het Weihnachtsoratorium gaat over de wijzen uit het oosten die een licht hebben gezien, naar Jeruzalem reizen en spreken met Herodes. Dit vijfde deel bestaat uit elf gedeelten.

Wanneer : een dinsdagvond in december en een repetitiedag op op zaterdag 9 januari
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Leiding : Myra van der Jagt
Datum(s) : een dinsdagvond in december en een repetitiedag op op zaterdag 9 januari
Aanvangstijd : 19.30-21.30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : €15,-
Uitvoeringsdatum 1 : zaterdag 16 januari 2021 om 16.30 uur in de Oude kerk
Uitvoeringsdatum 2 : zondag 17 januari 2021 om 19.00 uur in de Beatrixkerk
Repetitiedatum(s) : een dinsdagvond in december en een repetitiedag op op zaterdag 9 januari
Contactpersoon : Arjen Threels
Geannuleerd

Middeleeuws Driekoningen Toneelspel

De ster heeft de drie koningen en hun pages naar het pasgeboren kindje in Bethlehem gebracht. Vol verwondering bezoeken zij het koningskindje en zijn ouders. En de ster...waarheen zal zij de koningen en de heilige familie hierna leiden? In dit korte toneelspel, worden alle teksten gezongen. Prachtig voor volwassenen en voor kinderen.

De ster heeft de drie koningen en hun pages naar het pasgeboren kindje in Bethlehem gebracht. Vol verwondering bezoeken zij het koningskindje en zijn ouders. En de ster...waarheen zal zij de koningen en de heilige familie hierna leiden?

In dit korte toneelspel(+/- 30 minuten), gebaseerd op een Middeleeuws karrenspel, worden alle teksten gezongen.

Het toneelsspel is prachtig voor volwassenen, maar ook zeer geschikt voor kinderen - jong en oud, vanaf een leeftijd dat ze een half uurtje stil kunnen zijn & zitten. Neemt u gerust uw (klein)kinderen mee!

De spelers/zangers zijn allen ouders van de Vrijeschool de Vuurvogel. Zij doen dit toneelspel cadeau aan de kinderen van de school en aan de inwoners van Ede.

Beleef zelf het bezoek van de drie koningen aan het Koningskind mee!

 

Uitvoering : Ouders Vrijeschool de Vuurvogel Ede
Wanneer : Woensdag 6 januari 2021
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ouders Vrijeschool de Vuurvogel Ede
Datum(s) : Woensdag 6 januari 2021
Aanvangstijd : 14.00 uur
Plaats : Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112 (Katholieke kerk vlakbij het station (E-W))
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler
Extra info 1 : Deur open v.a. 13.45 uur, aanvang 14.00 uur, limonade en koffie na afloop, achterin de kerk
Geannuleerd

Geloof als mogelijkheid volgens Charles Taylor

In 2007 publiceerde de Canadese filosoof Charles Taylor het boek Een seculiere tijd, een werk dat in de Nederlandse vertaling meer dan 1100 pagina s heeft. Het is geen boek over de inhoud van geloof maar over de plaats van geloof in de samenleving.

In de Westerse samenleving is geloof een mogelijkheid geworden in plaats van een vanzelfsprekendheid. Zelfs gelovigen vinden hun geloof bijzonder. Daardoor is geloven moeilijk geworden. In de inleidingen en het gesprek gaat het over de vraag hoe dat komt. Wat ervaren deelnemers zelf als moeilijkheid in hun geloven? Taylor meent dat mensen een onuitroeibare neiging hebben om op zoek te gaan naar iets wat het leven te boven gaat. Dat ontkennen werkt verstikkend voor het leven. Kunnen we hem hierin volgen?

 

Uitvoering : dr. Peter Blokhuis
Wanneer : Woensdagen 6 en 13 januari 2021
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Peter Blokhuis
Datum(s) : Woensdagen 6 en 13 januari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Volgeboekt
Geannuleerd

Daarom blijf ik bij de kerk

Dat is de uitdagende titel van een lezing van tv-presentator Leo Fijen. Zijn antwoord liegt er niet om. Omdat hij daar leert waar het bestaan om draait: om de ander en om de Ander.

Omdat hij in de kerk ontdekt dat een mens van genade leeft. Omdat hij in de kerk mag delen in iets dat groter is dan hemzelf: de geloofsgemeenschap. Omdat hij daar ook stil kan zijn en op zoek mag naar de diepste stem in hemzelf, die van God. Omdat hij in de kerk steeds weer ontdekt wie hij zelf is: mens die niet kan leven zonder die andere mens en zonder God.

Uitvoering : Leo Fijen
Wanneer : Woensdag 20 januari 2021
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Leo Fijen
Datum(s) : Woensdag 20 januari 2021
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Mariëlle Jellema en Wouter Helmich
Geannuleerd

Jezus: een Joods-Christelijk gesprek

Het begrippenpaar joods-christelijk wordt vaak misbruikt, maar hier dekt het de lading: rabbijn Walter Homoelka (Potsdam) en prof. Magnus Striet (Freiburg i.Br.) voeren een erudiet en betrokken gesprek over Jezus:

Christologie auf dem Prüfstand, Jesus der Jude – Christus der Erlöser, Verlag Herder, Freiburg im Breisgau 2019). Is hij Jezus de Jood, of veeleer Christus de Verlosser? Is er een christologie denkbaar die de Joden in hun waarde laat ‘als Gods eerste liefde?

Joodse én Christelijke vragen en (voorlopige?) antwoorden. 

Uitvoering : ds. Gerben Westra
Wanneer : Woensdagen 20 en 27 januari 2021
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben Westra
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : Woensdagen 20 en 27 januari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Geannuleerd

Vluchteling ...een appel op mens-zijn...

Wat heeft een christen in Nederland met vluchtelingschap te maken? Tijdens deze avond wordt u onderdeel van een wederkerig verhaal dat u vanuit een theologisch perspectief uitdaagt om uw dagelijkse omgaan met elkaar (als vluchtelingen en burgers) bespreekbaar te maken.

Een mens te zijn op aarde: de relatie tussen vluchtelingen en burgers in Nederland/Europa en wat dat met christen-zijn te maken heeft

Als hoogleraar missiologie die zich inzet voor het bespreekbaar maken van migratiedynamieken in de samenleving, belichaamt Dorottya Nagy vele vormen van migratiedynamieken zelf. Naast het feit dat ze in vele landen van Europa heeft gewoond, gewerkt en gestudeerd, heeft ze ook ervaring met migratie buiten Europa. Vele labels van het migratiemanagement (internationaal student, brain drain object, Oost-Europeaan, hybride identiteit, -allochtoon-, migrant, emigrant, immigrant, succesvol geïntegreerde) heeft ze aan den lijve ervaren. In haar werk over migratie probeert ze telkens opnieuw door te vragen hoe migratie binnen een samenleving (land, stad, dorp, wijk) -wij- en -zij-groepen creëert. Dat -wij- en -zij- deel zijn van identiteitsvorming betekent dat het belangrijk is om te kijken naar hoe deze groepen gemaakt/gevormd worden en wat het bestaan van deze groepen voor de samenleving betekent. Wat hebben christenen hiermee in het dagelijks leven te maken?

De manier waarop wij als samenleving praten over migranten, zegt iets over hoe wij met elkaar omgaan. Keer op keer moeten wij – mensen, geïdentificeerd/gezien als migranten en niet-migranten, kerken, de samenleving – ons afvragen of onze veronderstellingen en onze manier van praten over migratie adequaat is.

Tijdens deze avond zal Dorottya Nagy de problematiek van vluchteling-zijn in Nederland theologisch belichten. Daarmee zijn de centrale vragen: wat gebeurt er in Nederland onder het label -vluchteling-? Wat is de relatie tussen vluchteling-zijn en burger-zijn? Wat betekent het een mens te zijn, te blijven en te worden voor de verschillende partijen die deel uitmaken van situaties die over vluchtelingschap gaan? Hoe gaat een christelijke gemeenschap om met de complexe vraagstuk -vluchtelingen-?

De avond wordt georganiseerd met het principe -niets over hen/ons zonder hen/ons-, dat wil zeggen dat én niet-vluchtelingen én vluchtelingen deel zijn van de avond.

Uitvoering : Prof. dr. Dorottya Nagy
Wanneer : 21 januari 2021
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Prof. dr. Dorottya Nagy
Leiding : Prof. dr. Dorottya Nagy
Datum(s) : 21 januari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk
Contactpersoon : Lisan Verboom
Website : https://www.pthu.nl/Over-PThU/Organisatie/Medewerkers/d.nagy/
Volgeboekt
Geannuleerd

Boekbespreking De Keuze van Edith Eva Eger

Ongeacht wat je overkomt in je leven of wat je wordt aangedaan door anderen, heb je de keuze voor een leven in geestelijke vrijheid. Dat is het uitgangspunt in het werk van Edith Eger.

Edith Eva Eger schreef het boek De Keuze op 90-jarige leeftijd. Ze beschrijft haar leven: haar jeugd in Hongarije, haar liefde voor dansen, haar verblijf in Auschwitz als 16-jarige en haar lange leven na Auschwitz. Ze vertelt over het leven met vreselijke trauma's; de impact daarvan op zichzelf en haar relaties; over schuldgevoel en jezelf vergeven; over de lange weg van therapie en heling.

Ze besluit om zelf psycholoog en psychiater te worden om zo anderen met moeilijke ervaringen te kunnen helpen. Ze beschrijft verschillende casussen in het boek.

Het uitgangspunt in haar werk is dat ongeacht wat je overkomt in je leven of wat je wordt aangedaan door keuzes van anderen, je wel kunt kiezen hoe je daarop reageert met gedachten, woorden en daden. Je kunt kiezen voor een leven in geestelijke vrijheid. Je houdt littekens, die zijn niet uit te wissen, maar je kunt ze wel verzorgen.

De Keuze is geen boek over oorlog maar over mens-zijn.

Uitvoering : Marijke van den Bos-Greidanus
Wanneer : maandag 25 januari 2021
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Marijke van den Bos-Greidanus
Datum(s) : maandag 25 januari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs (onder voorbehoud)
Contactpersoon : Toos van Essen
Geannuleerd

Paasconcert: Gloria Vivaldi

Dit jaar doen we in plaats van een passie project een paasproject waarin we o.a. het gloria van Vivaldi willen uitvoeren

Wanneer : iedere dinsdag vanaf 26 januari 2021
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Leiding : Myra van der Jagt
Datum(s) : iedere dinsdag vanaf 26 januari 2021
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : €20,-
Uitvoeringsdatum 1 : zondag 18 April 2021 in de Beatrixkerk
Repetitiedatum(s) : iedere dinsdag vanaf 26 januari 2021
Contactpersoon : Arjen Threels
Extra info 1 : generale is waarschijnlijk op de zaterdag 17 April
Extra info 2 : de concert zijn op zondag 18 April 2021 om 17.00 en 19.30 uur
Volgeboekt
Geannuleerd

God bewijzen

Moet je gek zijn om in God te geloven? Of ben je op z n minst naïef, onkritisch, zweverig? In het boek: God bewijzen, zetten Stefan Paas en Rick Peels de argumenten voor een tegen Godsgeloof op een rij.

Ik neem u graag mee in hun argumentatie (u hoeft het boek niet gelezen te hebben) om er daarna samen met u over door te denken. En wellicht vind u zo de woorden om kritische niet-gelovigen uit te leggen waarom u wel gelooft.

Uitvoering : Ds. Agnès Gilles
Wanneer : Donderdag 28 januari 2021
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Donderdag 28 januari 2021
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Mariëlle Jellema
Geannuleerd

Bibliodrama

Bibliodrama is geen toneelspel. Het verhaal wordt niet nagespeeld maar wordt beleefd. We zoeken in het verhaal naar een rol waar we iets mee hebben of we leven ons in in een personage omdat deze irriteert of onduidelijk is.

Een ieder vult de rol op zijn of haar eigen manier in: vanuit je eigen achtergrond, je eigen persoonlijkheid of je eigen emoties. Gaandeweg ontdek je hoe je eigen levensverhaal en de verhalen uit de bijbel met elkaar verweven zijn. Omdat we op een actieve manier in het bijbelverhaal stappen, wordt het een ander verhaal. Je ziet het verhaal op een andere manier, je hoort anders, je beleeft het intenser. Ieder bibliodrama creëert betekenis. In een afsluitende reflectieronde wordt uitgediept wat in het spel gebeurd is, wat het te maken heeft met je eigen leven en het zorgt eigenlijk altijd voor een nieuw verstaan van het bijbelgedeelte.

Bijbelkennis is niet nodig. Iedereen kan meedoen.

Uitvoering : Jan Peter Prenger
Wanneer : zondag 3, 10 en 17 februari 2021
Code : B
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Jan Peter Prenger
Datum(s) : zondag 3, 10 en 17 februari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs (onder voorbehoud)
Contactpersoon : Toos van Essen

Meditatie op pianomuziek

Tijdens dit meditatiemoment laten we ons leiden door de pianomuziek. We oefenen in het vinden van innerlijke rust om zo de muziek op ons in te laten werken.

In een tijd waar veel op ons afkomt om ons druk om te maken hebben we steeds vaker behoefte aan een rustmoment. Meditatie is één van de manieren om die rust te vinden. Daarbij oefenen mensen in meer bewustwording en gaan op zoek naar wie ze diep van binnen zijn.

Het moment van stilte na de overweging of het luisteren naar muziek tijdens de zondagse viering kun je ervaren als een meditatiemoment. Er zijn er verschillende manieren om te mediteren. Je kunt het alleen doen of in een groep. Andries Scherpenzeel is ervaren in het begeleiden van meditatiebijeenkomsten voor groepen. Hij leidt deze meditatie en Erik Onnink speelt op de vleugel. 

 

Uitvoering : Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
Wanneer : zondag 7 februari 2021
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
Datum(s) : zondag 7 februari 2021
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs via livestream
Contactpersoon : Toos van Essen
Volgeboekt
Geannuleerd

Boekbespreking De Keuze van Edith Eva Eger

Ongeacht wat je overkomt in je leven of wat je wordt aangedaan door keuzes van anderen, heb je de keuze voor een leven in geestelijke vrijheid. Dat is het uitgangspunt in het werk van Edith Eger.

Edith Eva Eger schreef het boek De Keuze op 90-jarige leeftijd. Ze beschrijft haar leven: haar jeugd in Hongarije, haar liefde voor dansen, haar verblijf in Auschwitz als 16-jarige en haar lange leven na Auschwitz. Ze vertelt over het leven met vreselijke trauma's; de impact daarvan op zichzelf en haar relaties; over schuldgevoel en jezelf vergeven; over de lange weg van therapie en heling.

Ze besluit om zelf psycholoog en psychiater te worden om zo anderen met moeilijke ervaringen te kunnen helpen. Ze beschrijft verschillende casussen in het boek.

Het uitgangspunt in haar werk is dat ongeacht wat je overkomt in je leven of wat je wordt aangedaan door keuzes van anderen, je wel kunt kiezen hoe je daarop reageert met gedachten, woorden en daden. Je kunt kiezen voor een leven in geestelijke vrijheid. Je houdt littekens, die zijn niet uit te wissen, maar je kunt ze wel verzorgen.

De Keuze is geen boek over oorlog maar over mens-zijn.

Uitvoering : Marijke van den Bos-Greidanus
Wanneer : maandag 8 februari 2021
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Marijke van den Bos-Greidanus
Datum(s) : maandag 8 februari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs (onder voorbehoud)
Contactpersoon : Toos van Essen
Geannuleerd

Amalek moordt in opdracht van God?

Het Woord van God kan gevaarlijk zijn, zelfs dodelijk. In 1 Samuël 15 kreeg Saul, de koning van Israël, de opdracht van God het volk van Amalek te vernietigen. ...Spaar ze niet, maar dood alles en iedereen: mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen, runderen en schapen, kamelen en ezels... kreeg hij van God te horen.

Naar huidige standaarden wordt hier opgeroepen tot genocide. In 1994 ontstond zo’n volkerenmoord in Rwanda. De Hutu’s stigmatiseerde de Tutsi’s als volk van Amalek, dat dus vernietigd moest worden. Binnen drie maanden werd 70% van de Tutsi’s vermoord met onder meer een beroep op de Bijbel. 

Maar het ‘Woord van God’ brengt toch vrede en gerechtigheid? De Rwandese theoloog Viateur Ndikumana onderzocht of de teksten in de Bijbel over Amalek inderdaad aanzetten tot volkerenmoord. Het stond toch duidelijk in de Bijbel! Hij gebruikte bij zijn onderzoek resultaten van historisch kritische Bijbelwetenschappen en deed een opmerkelijke ontdekking. Daarover gaat de lezing in het Leerhuis waarin onder meer aandacht zal worden geschonken aan de onmisbare rol van de Bijbelwetenschappen bij de uitleg van Bijbelteksten. De lezing eindigt met een waarschuwing: vergeet nooit Amalek (Deuteronomium 25:17 en 1 Samuël 15:2). Amalek, die tegenwoordig Corona heet. 

 

 

 

 

Uitvoering : dr. A.A van den Berg
Wanneer : 10 februari 2021
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. A.A van den Berg
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : 10 februari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Geannuleerd

Hij gelooft, zij niet

Hij gelooft, zij niet Allerlei combinaties zijn denkbaar. Deze avond gaan we aan de hand van wat fragmenten van dit televisieprogramma wat van 2003 tot 2005 werd uitgezonden in gesprek over geloof in je relatie. Hoe werkt dat dan als het gaat over geloofsopvoeding en er zijn kinderen.

Hij gelooft, zij niet…!

Of andersom natuurlijk, zij gelooft, hij niet… Allerlei combinaties zijn denkbaar… Maar deze avond gaan we aan de hand van wat fragmenten van dit televisieprogramma wat van 2003 tot 2005 werd uitgezonden in gesprek over geloof in je relatie. Hoe doe je dat, als één wel betrokken is bij het kerkelijk leven en de ander er niet zoveel mee heeft? De tijd dat mensen ..in hun eigen zuil.. hun levenspartner vonden ligt al ver achter ons. Steeds meer komt het voor dat één van beiden wel gelovig (of: kerkelijk) is en de ander niet. Maar hoe werkt dat dan als het gaat over geloofsopvoeding, als er kinderen zijn? En maak je afspraken over het bezoeken van kerkdiensten? Hoe doen anderen dat? Steeds vaker bij doopgesprekken maak ik mee dat ouders hier verschillend in staan. Soms in alle ontspanning en soms is het toch ook wel lastig. Hoe je het ook ervaart; het is vast verrijkend om hier samen over in gesprek te gaan! Een avond die al lang gepland stond, maar er nu eindelijk gaat komen…! Welkom! Uiteraard ook voor mensen die niet kerklid zijn… ;-) 

Uitvoering : Ds. Theo Pieter de Jong
Wanneer : 11 februari
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Ds. Theo Pieter de Jong
Datum(s) : 11 februari
Aanvangstijd : inloop 19:30 uur aanvang 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk, Beatrixlaan 54, Ede
Kosten : geen
Contactpersoon : Johan Walsweer
Geannuleerd

De Bijbel als spiegel en leessleutel van de eigen geloofservaring

De uitdaging voor het christendom van vandaag is om ons en onze tijdgenoten existentieel te raken. Ook in tijden van ontkerkelijking blijft de vraag naar levenszin overeind en draagt de christelijke traditie antwoorden in zich die fris zijn en pertinent.

De uitdaging voor het christendom van vandaag is om ons en onze tijdgenoten existentieel te raken. Ook in tijden van ontkerkelijking blijft de vraag naar levenszin overeind en draagt de christelijke traditie antwoorden in zich die fris zijn en pertinent.

Maar de omgang met de Bijbelse teksten is voor veel christenen problematisch geworden. Wetenschappelijk en exegetisch onderzoek heeft van de oude teksten een historisch document gemaakt dat slechts nog iets uitzegt over voorbijgaande tijden. Overigens veelal ontdekkend dat niet alles zo historisch te lezen valt als lang werd aangenomen. Andere christenen blijven – soms bijna krampachtig – vasthouden aan een letterlijke lezing van de Schriftteksten alsof als daar historische twijfel toeslaat een heel kaartenhuis dreigt in te storten.

Maar er bestaat een derde weg die boven deze twee uitersten uitgaat. Omdat ze dieper gaat. Ze laat ons binnentreden in het mysterie van de de persoonlijke weg die God in Christus met ons wil gaan. Een weg van ervaring en persoonlijke ontwikkeling.

 

(Deze lezing vind plaats in het kader van de Maand van de Bijbel - www.maandvandebijbel.nl )

Hendro Munsterman doceert als rooms-katholiek theoloog in Frankrijk en is Vaticaanwatcher voor het Nederlands Dagblad

Uitvoering : Hendro Munsterman
Wanneer : 15 februari 2021
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Hendro Munsterman
Leiding : Hendro Munsterman
Datum(s) : 15 februari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Lisan Verboom
Geannuleerd

Een andere kijk op Paulus

Hoe valt de christelijke gemeente te denken zonder wat ons is nagelaten van de apostel Paulus? We leren hem kennen uit de Handelingen van de Apostelen en uit zijn Brieven aan vaak door hemzelf gestichte gemeenten in Rome, Corinthe, in Galatiё, Efeze,Thessalonica en andere.

Maar wat is die erfenis? Daar worden steeds vaker vraagtekens bij geplaatst. De positie van de vrouw, de plaats van de overheid, de verhouding tot Israёl, het zondebegrip, en sommige gedragsregels staan voor even zo vele opvattingen die dogmatisch als in beton geklonken lijken te zijn. Ze hebben dikwijls verwarring en ook veel verdriet veroorzaakt. Reeds lang is een andere kijk op Paulus gaande. Die andere kijk is misschien wel het beste te illustreren met de sleuteltekst Galaten 3:28 “….hebt u met Christus bekleed. Hierbij is geen sprake van Jood of Griek, van slaaf of van vrije, van mannelijk of vrouwelijk. Gij alle zijt immer één in Christus Jezus.“ Een leerhuisavond over Paulus is een ontdekkingstocht om het begrip vrijheid in Christus voor deze tijd te leren verstaan. 

René van den Beld emeritus predikant uit Baarn 

 

Uitvoering : dr. R van den Beld
Wanneer : Woensdag 17 februari 2021
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. R van den Beld
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : Woensdag 17 februari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk

De twee bekenden van Johann Sebastian Bach

De meest bekende Passionen zijn de Johannes- en Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de lezing zullen we aan de hand van voorbeelden nagaan waar de traditie van gezongen Passionen vandaan komt en wat de verschillen tussen beide Passionen zijn

De Johannes-Passion van Bach (1685-1750) is een heel andere compositie dan de meer bekende Mattéüs-Passion van dezelfde componist. In de eerste plaats is de geschiedenis van het werk veel ingewikkelder. Bach heeft het werk meerdere malen veranderd en van die veranderingen zijn we niet goed op de hoogte. Er ontbreken nogal wat gegevens om de verschillende plaatjes compleet te krijgen. Een overzicht van de uitvoeringen maakt dat duidelijk:

1724 Nicolaikirche (komt bijna overeen met huidige versie)

1725 Thomaskirche (nogal wat veranderingen aangebracht)

1728 Nicolaikirche (bijna gelijk aan 1724)

1732 (?) Nicolaikirche

Als Bach zijn Passionen gaat schrijven in Leipzig, sluit hij aan bij een Lutherse traditie om op Goede Vrijdag, en soms ook op Palmzondag, het lijdensverhaal uit een van de evangeliën in rolverdeling voor te dragen. Het is een gebruik dat teruggaat op de 10e eeuw.

Bachs Johannes-Passion is een oratorische passion: Bijbeltekst wordt in rolverdeling voorgedragen en afgewisseld met commentaar in de vorm van koralen (12) en aria’s en arioso’s (10). (Minder aria’s dan in de Matthäus Passion.)

Tijdens de lezing zullen aan de hand van klinkende voorbeelden de verschillen tussen de Passionen duidelijk worden gemaakt.

Uitvoering : Dr. Arie Eikelboom
Wanneer : 17 februari 2021
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Dr. Arie Eikelboom
Leiding : Dr. Arie Eikelboom
Datum(s) : 17 februari 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Lisan Verboom
Website : www.arie.eikelboom.nl

Bidden hoe doe je dat?

Misschien wel onwennig of zelfs spannend, maar we willen samen aan de slag, met elkaar, voor elkaar. Oefenen in gebed tot de God van de Bijbel. Lees je Bijbel, bid elke dag, dat je groeien mag.

Bidden   hoe doe je dat?

Over de hele wereld wordt gebeden. Door verschillende soorten gelovigen, met héél verschillende beelden van God. Boeiend – om daar samen over in gesprek te zijn, en ook hoe je gedachten over God je gebeden uiteraard bepalen. Toch gaan we dat niet zozeer doen.  We willen samen - aan de slag - De leerlingen van Jezus vroegen aan Jezus ..leer ons bidden. Aan de hand van het gebed wat Jezus hen dan leert – en vanuit andere Bijbelteksten hopen we deze avonden wat verder te groeien in gebed. Met elkaar, voor elkaar. Misschien wel onwennig of zelfs spannend, maar te mooi en waardevol om het op z..n minst te proberen. Deze avonden zijn dus niet bedoeld om samen te discussiëren óver gebed of om meer informatie op te doen over het boeiende wereldwijde ..verschijnsel gebed.. maar om met enkele handreikingen te oefenen in gebed tot de God van de Bijbel.  Lees je Bijbel, bid elke dag, dat je groeien mag.

Uitvoering : Ds. Theo Pieter de Jong
Wanneer : 22 februari, 1,8,15,22 maart 2021
Code : B
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Ds. Theo Pieter de Jong
Datum(s) : 22 februari, 1,8,15,22 maart 2021
Aanvangstijd : inloop 19:30 uur aanvang 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk, Beatrixlaan 54, Ede
Kosten : geen
Contactpersoon : Johan Walsweer
Volgeboekt
Geannuleerd

Dansend op weg naar Pasen

De veertig dagen tijd nodigt uit tot reflectie en bezinning, met name op de thema s leven, dood en opstanding. Meditation des Tanzes- Sacred Dance kan daarvoor een vorm zijn, een mogelijkheid om in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft.

De veertig dagen tijd nodigt uit tot reflectie en bezinning, met name op de thema’s leven, dood en opstanding. Vaak zoeken we daarvoor een rustige, stille plek op, zowel letterlijk in onze fysieke omgeving als figuurlijk in onze geest.

Meditation des Tanzes- Sacred Dance kan daarvoor een andere vorm zijn, een andere mogelijkheid om in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft.

In deze dansvorm dansen we verbonden in de cirkel waar ieder zijn/haar eigen ruimte heeft en die via de dans ook verkent.

Dat kan op verschillende manieren. De ene keer roept dat verstilling op, de andere dans is wat uitbundiger van aard. De ene keer zijn we meer naar binnen, de andere keer meer naar buiten gericht. Zo ook de muziekstijlen: klassieke, religieuze en folkloristische muziek  wisselen elkaar af.

De dansen zijn eenvoudig van aard en worden - stap voor stap - aangeleerd.

Het meditatieve element staat centraal, individuele prestatie is niet belangrijk. We richten ons op bewuste aandacht en beleving.

Het gaat bij Meditation des Tanzes dan ook niet om de prestatie maar om aandacht en beleving. We dansen o.a. op klassieke, religieuze (Taizé), folkloristische en eigentijdse muziek.            

Mw.Oda Damen, opgeleid -Docente Meditation des Tanzes- door Friedel Kloke-Eibl , zal deze avonden begeleiden.

Uitvoering : mw. Oda Damen
Wanneer : Woensdagen: 24 februari 2021, 3 maart 2021, 10 maart 2021
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : mw. Oda Damen
Datum(s) : Woensdagen: 24 februari 2021, 3 maart 2021, 10 maart 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112
Kosten : 15 euro per persoon, vooraf contact betalen bij eerste avond
Uitvoeringsdatum 1 : 24-02-2021
Uitvoeringsdatum 2 : 03-03-2021
Uitvoeringsdatum 3 : 10-03-2021
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler en Toos Ettema
Extra info 1 : Deur open v.a. 19.45 uur, aanvang 20.00 uur, ingang schuine deur links, tussen kerk en parochiecentrum
Extra info 2 : Parkeren bij de kerk, 5 minuten lopen v.a. Station Ede-Wageningen (bus & trein)

Informatie avond Mindfulness: Iets voor mij? Spagaat of verbinding?

Wat is het eigenlijk precies? Is het een techniek, een levensvisie, een geloof? Vanuit deze drie posities komt er uitleg wat het wel en niet is. Daarnaast is er ruimte om met een oefening te ervaren wat aandacht is en doet.

Informatie avond Mindfulness: “Iets voor mij?quot;; Spagaat of verbinding?

Wat is het eigenlijk precies? Is het een techniek, een levensvisie, een geloof?

Heeft het niet iets te maken met ‘aandacht’? Het lijkt wel een hype!

Bij stress en problemen wordt steeds vaker het advies gegeven MF te gaan doen.

Als coach en christen heb ik hier zelf een hele onderzoektocht naar gemaakt,

en ben ik via Taizé, de ‘wereldgemeenschap voor Christelijke meditatie’ (WCCM), een mindfulness training, een stapel boeken en een opleiding, nu zelf mindfulness trainer geworden.

Deze avond wil ik vanuit deze drie posities van mijzelf uitleggen en delen wat

mindfulness (aandachttraining) wel is, maar ook wat het niet is.

Daarnaast is er ruimte om met een oefening te ervaren wat aandacht is en doet en welke rol ‘op adem komen’ speelt.  Maak van elk moment een mo-NU-ment!

Greetje

www.dekruispuntcoach.nl

Uitvoering : Greetje Beekhuis
Wanneer : 25 februari 2021
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Greetje Beekhuis
Leiding : Greetje Beekhuis
Datum(s) : 25 februari 2021
Aanvangstijd : inloop 19:30 uur aanvang 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk, Beatrixlaan 54, Ede
Kosten : geen
Contactpersoon : Johan Walsweer
Volgeboekt
Geannuleerd

Bezoek aan Deventer

We starten met een bezoek aan het oecumenisch klooster in Diepenveen (gemeente Deventer). Na een lunch in de stad volgt een bezoek aan het Etty Hillesum Centrum.

Nieuw Sion is gevestigd in de voormalige abdij Sion in Diepenveen. Het is een plek van ontmoeting, stilte en bezinning. Tijdens een rondleiding horen we hoe dat gebeurt. In de middag brengen we een bezoek aan het Etty Hillesum Centrum. Dit centrum wil bijdragen aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven, hierbij geïnspireerd door de ideeën van Etty Hillesum over hoe mensen, die in achtergrond en qua opvattingen erg van elkaar verschillen toch goed met elkaar zouden kunnen samenleven.

We reizen gezamenlijk met eigen auto's. We vertrekken om 9.00 uur en zijn eind van de middag weer terug.

De kosten van vervoer, lunch en entree/rondleiding Etty Hillesum Centrum zijn voor eigen rekening.

Uitvoering : Toos van Essen en Mariëlle Jellema
Wanneer : zaterdag 27 februari 2021
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Toos van Essen en Mariëlle Jellema
Datum(s) : zaterdag 27 februari 2021
Aanvangstijd : 9.00 uur (verzamelen om 8.45 uur)
Plaats : Deventer
Geannuleerd

God in beweging, veranderende godsbeelden

Hoe spreken we over God? Welke beelden gebruiken wij voor Hem /Haar? Is God onveranderlijk in alle eeuwigheid of bepalen tijd en cultuur wie de Eeuwige voor ons is?

De Geloofsbelijdenissen van de kerk proberen God in woorden of beelden te vangen. Omdat die credo’s eeuwenlang aanvaard zijn als goed en waar, hebben ze grote invloed gehad en zijn ze als ijkpunten gaan gelden. Maar ze bevatten ook woorden die in onze tijd voor veel mensen problematisch zijn geworden: ‘Vader’ kan beschermend maar ook patriarchaal en zelfs agressief overkomen; ‘Almachtige’ troostend zijn, maar ook een levensgroot struikelblok vormen: ‘waar zie je die almacht dan?!’ Als we minder massief over God proberen te spreken, komen we dan in Ietsisme terecht? Of moet je pal staan voor de bijbelse waarheid?  In de bijbel wordt op juist veel verschillende manieren over God gesproken, ook daar spelen tijd en cultuur een rol, persoonlijke ervaring, confrontatie met andere volken en hun goden. Ook na het vastleggen van de canon van de Bijbel heeft het denken over God niet stilgestaan. Elke tijd, iedere cultuur probeert dat op eigen wijze te doen. Hoe spreken we nu over God, op zo’n manier dat we recht doen aan die veelkleurigheid van teksten en aan onze eigen tijd?

Uitvoering : dr.Joep Dubbink is bijzonder hoogleraar Bijbelse Theologie aan de VU in Amsterdam en predikant in Uithoorn.
Wanneer : Woensdag 3 maart 2021
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr.Joep Dubbink is bijzonder hoogleraar Bijbelse Theologie aan de VU in Amsterdam en predikant in Uithoorn.
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : Woensdag 3 maart 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Geannuleerd

De Magie van Beeldend Vertellen

Manjo Joosten, verhalenverteller en voordrachtskunstenaar, vertelt u deze avond twee sprookjes van Bomans, geschreven voor volwassenen, over de kwetsbaarheid van het leven en de onvermijdelijkheid van het sterven. Beleef op deze avond de magie van verhalen, die beeldend verteld worden.

De magie ervaren van beeldend vertellen

Als je iemand een cadeau geeft dan pak je dat mooi in. Zelfs de wijze waarop je de versierde inhoud overhandigt doe je met meer aandacht en gevoel dan wanneer je het ‘naakt’ zou aanbieden.

Datzelfde gebeurt bij het vertellen van, en luisteren naar een beeldend verhaal.

Verhalen vertellen is het geven van een cadeau aan de luisteraar: een inhoud verpakt in beelden. Je hoeft de inhoud niet te begrijpen maar belevend zien van de beelden die door de verteller bij jou worden opgeroepen.

De kwetsbaarheid van het leven en de onvermijdelijkheid van het sterven

Ik vertel u deze avond "De Rijke Bramenplukker" en  "De Koning die Niet Dood Wilde" van Godfried Bomans, de sprookjesverteller voor volwassenen. U mag ontspannen luisteren en zelf de magie van beeldend verhalen ervaren. 

Na een kopje koffie volgt een uitwisseling van ervaringen, rondom vragen als: wat viel je op over de wijze waarop werd verteld? Welke beelden spraken je aan? Wat heeft Bomans jou willen zeggen met zijn verhalen?

Zonder te veel te willen verklappen is mijn keuze gevallen op verhalen met het actuele thema: de kwetsbaarheid van het leven en de onvermijdelijkheid van het sterven.

 

Over Manjo Joosten - verhalenverteller en voordrachtskunstenaar

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de menselijke stem: het orgaan voor spreken en zingen. Mijn ouders moesten mij regelmatig naar buiten sturen omdat ik binnen weer geboeid naar de hoorspelen aan het luisteren was. Wat een magie dat stemmen mijn verbeelding zo konden prikkelen! Naast mijn medewerking aan diverse literaire ensembles heb ik mij gespecialiseerd in het vertellen van verhalen. Aan de Vrijeschool Pabo in Leiden ben ik jarenlang verbonden geweest als docent vertellen, spraakvorming en drama.

Als ik vertel vind ik het belangrijk dat er een balans is tussen mijn contact met mezelf, het verhaal en …de luisteraar. Met mijn stem, houding, gebaar en mimiek streef ik ernaar de beelden transparant op te roepen, zodat bij de toehoorders eigen beelden ontstaan.

http://www.manjojoosten.nl

 

 

Uitvoering : Manjo Joosten
Wanneer : Maandag 8 maart 2020
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Manjo Joosten
Datum(s) : Maandag 8 maart 2020
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler
Extra info 1 : Deur open v.a. 19:15 uur, start 19:30 uur. Kopje koffie in de pauze. Ingang schuin links, tussen kerk en parochiecentrum.
Extra info 2 : Parkeren bij de kerk. 5 minuten lopen v.a. station Ede-Wageningen (bus & trein).

In dialoog - moslims en christenen

Sinds twee jaar komt een kleine vaste groep moslims en christenen bij elkaar om met en van elkaar te leren. We vertellen elkaar wat ons bezig houdt, alledaagse en meer verheven zaken, en hoe ons geloof daarin een rol speelt. Om te delen in de rijkdom van deze gesprekken, hebben we besloten de groep open te stellen voor nieuwelingen.

We vragen van de deelnemers een open houding, gekoppeld aan een oprechte nieuwsgierigheid, gekoppeld aan het vermogen te luisteren en de moed je te laten raken door het verhaal van de ander.

Uitvoering : Ina ter Avest
Wanneer : Dinsdag 9 maart 2021
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ina ter Avest
Datum(s) : Dinsdag 9 maart 2021
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : online
Contactpersoon : Mariëlle Jellema
Website : www.zingesprek.nl
Geannuleerd

De identiteit van Mozes

Wereldberoemd is de sculptuur van Mozes in Rome. Het beeld van Michelangelo staat op de stenen trappen van de San Pietro in Vincoli. De horens op het hoofd van Mozes zijn door een misvatting van Bijbelvertaler Hiëronymus ca. 400 in omloop gebracht. Mozes zond volgens Exodus stralen uit na de ontmoeting met zijn God 'van aangezicht tot aangezicht' op de Sinaï.

Sigmund Freud waagde zich als hoogbejaard psychoanalyticus aan een provocerende studie over Mozes en de monotheïstische religie, waarin hij Mozes herleidde tot zijn Egyptische afkomst. Wilde hij daarmee tijdens de naziterreur de Joden vrijwaren van de 'uitvinding' van het monotheïsme? In 1941 betwistte godsdienstwijsgeer Martin Buber de connectie met de universele zonnegod van Achnathon. De God van Mozes is onzichtbaar, maar laat zich niettemin zien en horen in de geschiedenis van de volkeren en  eist volgens Buber een volk geheel en al op.  

Uitvoering : drs Bert Engelfriet
Wanneer : woensdag 10 maart 2021
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : drs Bert Engelfriet
Datum(s) : woensdag 10 maart 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk Ede
Contactpersoon : Harry Kroon
Geannuleerd

Het Hogepriesterlijk gebed

In het Hogepriesterlijk gebed (Johannes 17) luisteren we mee naar een intieme dialoog tussen de Vader en de Zoon.

Deze dialoog doet denken aan wat Martin Buber schrijft over de ontmoeting van Ich und Du. Als hoorders staan wij niet buiten deze dialoog maar raken er helemaal in betrokken.  

Uitvoering : ds. Lieke van Zanden
Wanneer : Woensdag 10 maart 2021
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Lieke van Zanden
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : Woensdag 10 maart 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Geannuleerd

Love Meets Wisdom: een christelijke ervaring van het Boeddhisme

Loopt er een religieuze breuklijn tussen het westen en het oosten, of zijn de tradities te overbruggen?

Het Boeddhisme lijkt steeds aantrekkelijker te worden voor veel westerlingen. De boeddhistische kloosters in Z-O Azië worden overspoeld met westerse zin-zoekers. Misschien zoeken velen naar wijsheid – gnosis. Gnosis is één van de belangrijkste termen binnen het Boeddhisme. Het verkrijgen van wijsheid, inzicht met als doel de ware onthechting van het zelf. Deze avond gaan we op zoek naar de verbinding tussen de wijsheid en de christelijke traditie van de liefde – agape.  Loopt er een religieuze breuklijn tussen het westen en het oosten, of zijn de tradities te overbruggen met behulp van een oude kerkvader? Na een inleiding lezen we stukken uit de tekst van Aloysius Pieris (Love meets Wisdom) en exegetiseren we een kernvers uit het Evangelie van Johannes (17:3).

Uitvoering : Hendrie van Maanen
Wanneer : 11 maart 2021
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Hendrie van Maanen
Leiding : Hendrie van Maanen
Datum(s) : 11 maart 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Lisan Verboom
Website : http://paedagogus.nl/
Volgeboekt

Verkorte Cursus Mindfulness

Verkorte Cursus Mindfulness Een cursus van 3 bijeenkomsten. Zo kun je een begin maken met een leven waarin meer aandacht is voor het Hier en Nu en je mooie ontdekkingen doet over jezelf.

Verkorte Cursus Mindfulness

Soms is een echte mindfulness training, die 8 weken is, geen optie.

Dan kan een verkorte cursus van 3x een uitkomst zijn. Dit biedt in een notendop datgene wat je nodig hebt om te begrijpen en voelen wat de aandacht training inhoudt en wat het jou in het bijzonder kan brengen. Zo kun je een begin maken met een leven waarin meer aandacht is voor het Hier en Nu en je mooie ontdekkingen doet over jezelf!

Er kunnen maximaal 8 mensen meedoen, de cursus kost je 2-2,5 uur per keer en de afspraak met jezelf om thuis te oefenen. Het is geen groepsgebeuren, je gaat je eigen weg. Af en toe delen we kort iets met elkaar. Tevoren maken we per telefoon of life kennis met elkaar.

Tot ziens

Greetje Beekhuis.

 

Uitvoering : Greetje Beekhuis
Wanneer : 11, 18 en 25 maart 2021
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Greetje Beekhuis
Datum(s) : 11, 18 en 25 maart 2021
Aanvangstijd : inloop 19:30 uur aanvang 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk, Beatrixlaan 54, Ede
Kosten : 30 euro
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : www.dekruispuntcoach.nl
Geannuleerd

De nood en de noten: passie op muziek

De Passie naar het Evangelie van Mattheus is niet alleen door J.S. Bach op muziek gezet. Ook Schütz, Telemann en Pepping (om er een paar te noemen) waagden zich er aan.

Hoe gingen de componisten om met de bijbeltekst? Werd het drama ondragelijk? We horen en lezen fragmenten, met bijzondere aandacht voor één van de laatste projecten van Reinbert de Leeuw: de ‘Matthäus missie’.

Uitvoering : ds. Gerben Westra
Wanneer : Woensdag 17 en 24 maart
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben Westra
Leiding : G. W. Elbertsen-Wiegeraadt
Datum(s) : Woensdag 17 en 24 maart
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Geannuleerd

Bachs Grote Passie

Jeugd / kindervoorstelling. Een klein muziektheater rondom Bach, zijn familie en zijn geliefde Matthäus-Passion. Aanbevolen leeftijd 8 tot 14 jaar. Volwassenen zijn welkom, mits onder begeleiding van een kind.

Bachs Grote Passie

Een klein muziektheater rondom Bach, zijn familie en zijn geliefde Matthäus-Passion.

Elk jaar wordt in het hele land rond Pasen de Mattheus-Passion, een compositie van Johann Sebastian Bach uitgevoerd.  Saaie klassieke muziek? Alleen voor oude mensen? Moet je in God geloven om het een mooi begrijpelijk verhaal te vinden? Er zijn heel veel kinderen in ons land die, ook als ze niet gelovig zijn, de muziek en het verhaal geweldig vinden. Vooral door het zelf te zingen beleef je niet alleen de muziek en het verhaal maar ook een beetje de tijd waarin het werd gecomponeerd. De leerlingen van de Koorschool Midden–Gelderland en de leden van COV Excelsior kunnen je daar meer over vertellen. Op zes basisscholen wordt bij Muziek in de Klas de muziek van Bach al uitgelegd door Gerben Budding en Albert Wissink. Allebei zijn ze dirigent en hebben een klassieke opleiding.

 

Bach zelf, de grote componist, zijn vrouw, dochters en zonen nodigen jullie uit voor:

-Bachs Grote Passie –

Alle musici spelen en zijn gekleed alsof ze zo uit de tijd van Bach zijn gestapt.

Rolverdeling: vader Johann Sebastian Bach wordt gespeeld door Albert Wissink, dirigent van de Koorschool Midden-Gelderland.

De zoon Carl Philipp Emanuel wordt gepeeld Gerben Budding - dirigent van COV Excelsior, Hij neemt tevens de baspartij en de Christuspartij voor zijn rekening en heeft het script geschreven.

Moeder Anna Magdalena wordt gespeeld door Tineke Roseboom – sopraan en dochter Catharina Dorothea wordt vertolkt door Mariska Wessel – alt.

Zoon Wilhelm Friedemann wordt gespeeld door  Joost van der Linden. Hij zingt de tenorpartij en enkele recitatieven.

Dochter Elisabeth, Elske Tinbergen, en Zoon Johann Gottfried Bernhard, Dick Meijer, spelen, cello, orgel en klavecimbel.

Verder werken mee COV Excelsior en Koorschool Midden-Gelderland

De solisten worden voorgesteld door Graaf Hermann Carl von Keyserlingk , Arjen Threels, namens Bespreek het Samen.

De productie is van Cultura, Bespreek het Samen en beide koren.

           

Als het programma niet door kan gaan door de Coronacrisis dan zal alleen het koor van de COV Excelsior niet meewerken en zullen geen volwassenen worden toegelaten. Dan zingen en musiceren alleen de solisten en als het kan de Koorschool. Het muziektheater zal dan in een aangepaste vorm worden gespeeld.

 

Uitvoering : COV Excelsior, Koorschool Midden-Gelderland en solisten
Wanneer : donderdag 25 maart 2021
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : COV Excelsior, Koorschool Midden-Gelderland en solisten
Leiding : Gerben Budding en Albert Wissink
Datum(s) : donderdag 25 maart 2021
Aanvangstijd : 19.00 uur tot 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk Ede
Contactpersoon : Karel de Krijger en Wouter Helmich
Website : www.cov-excelsior.nl
Geannuleerd

Binnen gesloten muren

Informatieve bijeenkomst over het pastorale werk van een gevangenispredikant

Ds. Marja Terlouw-Sterk spreekt over haar 30-jarige ervaring als gevangenisdominee, achtereenvolgens in Scheveningen, Arnhem en Nieuwegein. In een informatieve inleiding zal worden ingegaan op onze beeldvorming over gevangenen, de taak van de kerk en de overheid, en wat wijzelf mogelijk kunnen doen om na de detentie het integratieproces van ex-gedetineerden in onze samenleving te bevorderen. Na de inleiding is er gelegenheid om vragen te stellen en van gedachten te wisselen. Momenteel is Marja Prison Chaplain bij de Stichting Epafras om als vrijwilligster Nederlandse gevangenen in Spaanse gevangenissen te bezoeken.

Uitvoering : Ds. Marja Terlouw-Sterk
Wanneer : 25 maart 2021
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ds. Marja Terlouw-Sterk
Leiding : Ds. Marja Terlouw-Sterk
Datum(s) : 25 maart 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Lisan Verboom
Website : https://www.epafras.nl/
Volgeboekt
Geannuleerd

Workshop Bijbels koken

Samen genieten van maal én verhaal. Met elkaar gaan we op culinair avontuur. Samen koken, samen proeven hoe goed de bijbel smaakt. Met elkaar gaan we koken uit het kookboek van Han Wilmink. Hij is 's lands bekendste kookdominee.

Alle recepten hebben een directe symbolische verwijzing naar verschillende Bijbelverhalen. 

Hoe ziet de avond eruit? Voor de boodschappen wordt gezorgd. We zetten alle boodschappen klaar op de tafels. We beginnen met een drankje en een voorstelrondje. Daarna verdelen we ons in verschillende groepjes die elk met een deel van de maaltijd aan de slag gaan. Bij het opdienen van elk gerecht vertellen we over de Bijbelse symboliek achter elk recept. Tijdens de maaltijd en ook tussen de gerechten door is er tijd om elkaar te ontmoeten en eventueel een gercht verder af te maken. Kookt u mee?

Uitvoering : Mienke Dimmendaal, Bea Hugo, Jenny Davelaar en Arie de Niet
Wanneer : maandag 29 maart 2021
Code : B
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Mienke Dimmendaal, Bea Hugo, Jenny Davelaar en Arie de Niet
Leiding : Mienke Dimmendaal, Bea Hugo, Jenny Davelaar en Arie de Niet
Datum(s) : maandag 29 maart 2021
Aanvangstijd : 17.00 uur. We proberen uiterlijk 22.00 uur klaar te zijn.
Plaats : Meet-Inn, Notaris Fischerstraat 10, Ede
Kosten : € 10,- per deelnemer
Contactpersoon : Arie de Niet
Extra info 1 : Graag deelnemrsgeld contant meenemen
Extra info 2 : Er is vanwege de ruimte en mogeljkheid plek voor 12 personen
Volgeboekt
Geannuleerd

La Vita di tutti i giorni!

Een lezing over het hedendaagse leven in Rome. Liesbeth woont en werkt in Rome en neemt ons mee ...

Liesbeth Veltkamp is geboren te Ede maar sinds 1986 woonachtig in Rome. Wanneer Liesbeth weer in Ede is, zal ze graag een lezing, waarschijnlijk ergens in april 2020.

Daar Liesbeth al 33 jaar in Rome woont, kan ze erg goed vertellen hoe het alledaagse leven zich voltrekt in deze machtige,  mooie, maar met  corruptie doordropen stad. Ze zal het dus niet over de bezienswaardigheden hebben zoals het Sint Pieter, het Pantheon en Colosseo, ook al is ze er zeer door gefascineerd, maar over "la vita di tutti i giorni".

De onderwerpen die ze aan zal snijden varieren van de onmogelijke bureaucratie, de (afwezige) ouderdomsvoorzieningen, Italiaanse opvoeding/gezin, met "la mamma" centraal, scholen/ziekenhuizen, het verkeer/stakingen/openbaar vervoer,  werkloosheid en wegloop van de "brains" en jongeren, de typische karaktertrekken van de Italiaan, de corruptie/nepotisme waar we Allemaal mee te maken hebben en mee verweven zijn en natuurlijk Het Eten!

Genoeg om een idee te krijgen hoe het hier aan toe gaat en je alvast voor te bereiden voor een mogelijke reis naar de Caput Mundi!

De zussen van Liesbeth zullen ook meehelpen om dit gevoel over te brengen:  Annette zal de muziek op de piano verzorgen en Hermine zal wat Italiaans hapje verzorgen :) 

Uitvoering : Liesbeth Veltkamp
Wanneer : Zaterdag in april....(volgt)
Code : A
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Liesbeth Veltkamp
Datum(s) : Zaterdag in april....(volgt)
Aanvangstijd : 14:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Caroline Oosterveen & Mariëlle Jellema
Geannuleerd

Consuminderen

Iedereen kan weten dat hij door onnodig spullen te kopen, auto te rijden, te vliegen en vlees te eten het milieu nog verder de vernieling in helpt. En toch lukt het weinig mensen om hun ecologische voetafdruk tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. In deze lezing vertelt Maarten Meester hoe dat hem zelf wel gelukt is en-belangrijker- hoe het ook u gaat lukken.

Daarbij helpt hij twee misverstanden uit de weg die er samen aan bijdragen dat mensen maar door blijven vervuilen. Ten eerste de gedachte dat je als individu machteloos bent ('Ik kan wel stoppen met autorijden, maar wat maakt dat uit, afgezet tegen alle Chinezen en Indiërs die auto gaan rijden?#39;) Ten tweede de vrees dat je iets opoffert als je minder vervuilt ('Ik kan mijn stukje vlees niet missen')

Maarten Meester (1966) studeerde algemene literatuurwetenschap, journalistiek en filosofie (cum laude). Nu studeert hij milieu-natuurwetenschappen. Hij publiceerde onder meer De Meester-methode. De makkelijkste manier om te stoppen met mileiuvervuilen, Nieuwe spiritualiteit en Van gnosis tot alchemie.

Dit programmaonderdeel is mede mogelijk gemaakt door sponsering van voorheen Vrijzinnigen Ede

 

Uitvoering : Maarten Meester
Wanneer : donderdag 8 april 2021
Code : A
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Maarten Meester
Datum(s) : donderdag 8 april 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Arie de Niet
Extra info 1 : Voor meer informatie over de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Bennekom kunt u terecht op de website van Vrijzinnigen Bennekom https://deontmoetingbennekom.nl/ of Vrijzinnigen Lunteren www.vrijzinniglunteren.nl
Geannuleerd

Stiltewandeling

We lopen samen zonder te spreken, om zo alle aandacht te richten op wat zich aandient in de natuur om ons heen of in ons zelf. Zo kan het stil worden in ons zelf, een verrijkende ervaring.

Op een aantal punten staan we ook letterlijk even stil en wordt een tekst voorgelezen of is er een individueel meditatiemoment. De wandeling gaat grotendeels over onverharde paden. Wie dat wil kan na afloop nog even napraten.

De start is bij de parkeerplaats bij het Natuurcentrum, Groot Ginkelseweg 2a. Aanvang 19.00 uur. Verzamelen tussen 18.45 en 19.00 uur.

 

Uitvoering : Truus van Otterloo en Jetty van den Berg
Wanneer : zondag 11 april 2021
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Truus van Otterloo en Jetty van den Berg
Datum(s) : zondag 11 april 2021
Aanvangstijd : 19.00 uur
Plaats : Parkeerplaats bij Natuurcentrum, Groot Ginkelseweg 2a
Contactpersoon : Jetty van den Berg (tel. 0318 635045)
Volgeboekt
Geannuleerd

Van Synagoge tot vuurwerk!

Vlammen, als lichtjes en als vuur. Twee unieke rondleidingen, in twee werelden: die van de synagoge in Enschede en van de wijk Roombeek. Een interessante en leerzame belevenis. Onder leiding van enthousiaste gidsen komt u meer te weten over bijzondere wetenswaardigheden.

        over bijzondere wetenswaardigheden van de synagoge. Waarom heeft de ene kandelaar zeven armen en de andere negen? Waarom zie je vaak het getal twaalf? Wat zit er achter die gordijnen? En wat doen slangen en leeuwen in de synagoge?

        En we verdiepen ons met een bevlogen ambassadeur in gepassioneerde kracht van een door vuurwerk getroffen wijk. Hoe zij als feniks herrijst. Over gepassioneerde kracht van wederopbouw.

Uitvoering : Caroline Oosterveen en Mariëlle Jellema
Wanneer : Donderdag 15 april 2021
Code : D
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Caroline Oosterveen en Mariëlle Jellema
Datum(s) : Donderdag 15 april 2021
Plaats : Enschede
Kosten : Reiskosten (gedeeld) en lunch
Contactpersoon : Mariëlle Jellema
Extra info 1 : We willen graag samen carpoolen
Geannuleerd

Theatervoorstelling Bronnen

Bronnen is een ontwapende theatervoorstelling over verbinding en (innerlijke) vrijheid en wat daarbij in de weg kan staan. Want wij kunnen wel vol zijn van klimaatbeheersing, gelijke rechten en democratie, maar wat kunnen we met grote wij-thema's als we dichtbij huis vaak al moeite hebben om samen te leven en elkaar te verdragen?

Onze lontjes worden steeds korter, we gaan steeds sneller de barricades op en democratie verwarren we met persoonlijke vrijheid. Ook de kerk als samenbindende factor lijkt verdwenen en God deden we misschien wel samen met die kerk weg. Onrustig zijn we, zoekend en hetlijkt of we maar geen grond kunnen vinden om in te wortelen. 

In BRONNEN gaat Kirsten op zoek naar hoe het misschien ook kan.Ze gaat hiervoor te rade bij klassieke en hedendaagse schrijvers, filosofen en religieuzen uit verschillende tradities. Wat hebben zij ons vandaag te zeggen als het gaat om verdraagzaamheid, verbinding en vrijheid? Kunnen zij een ander licht werpen? Kirsten gaat 'het gesprek' met hen aan in speelse dialogen. Ervaringen uit haar eigen leven worden aaneengeregen met verrassende verhalen en inzichten van deze 'bronnen'. Warm, wijs, kinderlijk eenvoudig soms, inspirerend en hoopgevend.

Acterend, vertellend en beeldend zet Kirsten met BRONNEN na haar voorstellingen 'Wie stenen breekt', 'Adempauze', 'Spiegelbeeld' en 'Die ik ben', opnieuw een ijzersterke en vernieuwende theatersolo neer. Integer én expressief, omlijst met muziek. 

Dit programmaonderdeel is door samenwerking gekomen met Vrijzinnigen Bennekom en mogelijk gemaakt door sponsering van voorheen Vrijzinnigen Ede

Uitvoering : Kirsten Benschop
Wanneer : vrijdag 23 april 2021
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Kirsten Benschop
Datum(s) : vrijdag 23 april 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : De Ontmoeting, Emmalaan 1, Bennekom
Contactpersoon : Arie de Niet
Extra info 1 : Voor meer informatie over de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Bennekom kunt u terecht op de website van Vrijzinnigen Bennekom https://deontmoetingbennekom.nl/ of Vrijzinnigen Lunteren www.vrijzinniglunteren.nl
Volgeboekt
Geannuleerd

Bezoek aan museum voor religieuze kunst (museum Krona) in Uden

Met elkaar gaan we op bezoek bij museum Krona in Uden. Museum Krona, voorheen Museum voor Religieuze Kunst, is gevestigd in een eeuwenoude, bewoonde abdij. Het presenteert een van de mooiste collecties religieuze kunst van ons land en heeft een bijzondere kruidentuin.

Krona is het Zweedse woord voor Kroon. De naam is een impliciete verwijzing naar Birgitta, naar haar wereldlijke en geestelijke kroning. Voor Nederland is het een cultuurdocument van de eerste orde waar middeleeuws gedachtegoed, Birgittijnse spiritualiteit en de eenentwintigste eeuw harmonieus in elkaar overvloeien. Zeker nu de oude abdijvleugels vorig jaar totaal gerenoveerd voor museaal  gebruik en vele beelden, ooit uit armoede verkocht, vanuit het Rijksmuseum zijn teruggekeerd naar de plek van herkomst. De kern van de collectie bestaat uit heiligenbeelden, die een anonieme beeldsnijder in de tweede helft van de vijftiende eeuw maakte voor de Birgittenessen. Bij het museum is er een klooster waar nog steeds volgelingen van de heilige Birgitta van Zweden wonen. De kapel van het klooster is in stilte te bewonderen van 15.00-16.00 uur. Het museum haakt ook in op de veranderingen in het religieuze landschap, vertrouwde religieuze instituten brokkelen af, maar daarbuiten ontstaan allerlei nieuwe vormen van religiositeit. Het museum wil een plek zijn van verwondering, zingeving en spiritualiteit.

programma:

12.30 uur verzamelen met auto's op de parkeerplaats van de Beatrixkerk

12.40 uur vertrek (zoveel mogelijk samen te rijden om de kosten te delen)

13.35 uur aankomst museum Krona in Uden

13.45 uur samen koffie drinken en het kopen van de entreekaarten

14.15 uur start rondleiding

15.15 uur bezoek van de Kapel in stilte

15.30 uur bezoek van de fraaie kruidentuin in de kloostertuin

16.00 uur verzamelen bij de auto's

17.00 uur aankomst bij de parkeerplaats van de Beatrixkerk

NB: deze activiteit vindt doorgang bij minimaal 10 deelnemers (en maximaal 20 deelnemers)

Uitvoering : Wouter Helmich en Arie de Niet
Wanneer : zaterdag 15 mei 2021
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Wouter Helmich en Arie de Niet
Datum(s) : zaterdag 15 mei 2021
Aanvangstijd : 12.30 uur tot 17.00 uur
Plaats : Vorstenburg 1, 5401 AZ Uden
Kosten : €9.00 entree, (museumjaarkaarthouders gratis) + de kosten van de koffie/thee.
Contactpersoon : Wouter Helmich en Arie de Niet
Extra info 1 : Met auto's verzamelen parkeerplaats Beatrixkerk om 12.30 uur.
Extra info 2 : De kosten voor de rondleiding (a €6.50 p.p.) worden door Bespreek het Samen betaald
Website : http://www.museumvoorreligieuzekunst.nl/
Geannuleerd

Ontdek Lutherse invloeden in het Liedboek

We doorkruisen zingend het Liedboek, op zoek naar typische Lutherse liturgische vormen en prachtige Lutherse liederen.

Wat is er specifiek aan Lutherse liturgie? Daar zijn boeken vol over geschreven, en in de erediensten van de Lutherse kerken worden deze woorden praktijk. De Lutherse kerk is een zingende kerk, en dat zullen we deze avond wel merken. Tijd om je eens verder te verdiepen in rijke liturgische traditie en wat we daarvan al zingend terugvinden in het Liedboek. De Lutherse predikant Maarten Diepenbroek neemt ons mee op omtdekkingstocht.

Uitvoering : Maarten Diepenbroek
Wanneer : 27 mei 2021
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Maarten Diepenbroek
Leiding : Maarten Diepenbroek
Datum(s) : 27 mei 2021
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Lisan Verboom

Deel mee in Zin op Zondag

Kijk mee met de voorbereiding en uitvoering van de diaconale activiteit Zin op Zondag: bezoek de Voedselbank, leg de laatste hand aan de maaltijd, en wees gastheer/vrouw voor een kwetsbare doelgroep in onze samenleving.

De zondag is niet voor iedereen een feestelijke dag. Genoeg mensen die met hun ziel onder de arm het weekend ingaan en weer uitkomen, of maar een klein netwerk hebben om op terug te vallen. Wie heeft er in het weekend dan tijd voor je? Gelukkig is er Zin op Zondag, een diaconale activiteit van samenwerkende kerken waar vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving gebruik van maken. Er wordt een maaltijd geserveerd, gekookt door vrijwilligers, met ingredienten die de voedselbank over heeft. Het draait geheel op vrijwilligers, en vindt elke zondag plaats in het gemeentecentrum van de Lutherse Kerk. Ook eens meedraaien? Een kijkje nemen in de keuken? Geef je dan op, en ga mee boodschappen halen bij de voedselbank op vrijdag (14.30-15.00 uur), en leg op zondag de laatste hand aan de maaltijd en wees de gastheer/vrouw (13.30-16.00 uur). Deze activiteit staat dit seizoen drie keer open voor maximaal drie personen per keer.

Uitvoering : Han Pol
Wanneer : 3 en 5 juni
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Han Pol
Leiding : Han Pol
Datum(s) : 3 en 5 juni
Aanvangstijd : 14.30 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede
Kosten : Geen
Contactpersoon : ... (was Lisan)
Extra info 1 : Meeloopmogelijkheid 3x per seizoen, max 3 personen per keer.
Volgeboekt

Verhalen van het begin en Marc Chagall

Het boek Genesis vertelt de verhalen van de wording, van den beginne. Marc Chagall heeft geïnspireerd door deze verhalen beeldende doeken gemaakt, gouaches, litho s en van de schepping indrukwekkende glas-in-loodramen. Kijkend en mediterend bij de kunstwerken willen we de bijbelse verbeelding van de oerverhalen tot leven wekken.

Het boek Genesis vertelt de verhalen van de wording, den beginne… Het zijn symboolverhalen die ons laten verwonderen bij de kosmos, licht en donker, oerzeeën en vruchtbaar land, vruchtbomen, planten- en dierenwereld en ook nog de mens. De verhalen werpen de vraag op: waartoe zijn wij op aarde? De verhalen van Genesis 1 - 4 dromen hoe het allemaal bedoeld kan zijn, maar vertellen ook van de mens op zoek is naar eigen verantwoordelijkheid en strijd  om de macht en de moord van een onschuldige… In die oerverhalen staat ook het verhaal van de grote vloed, de allesverwoestende kracht van het water, en de boog aan de hemel, de verbinding van hemel en aarde, de samenhang van het al. Het gaat over goed en kwaad, de onmetelijke kracht van de natuur, de mens als kans en gevaar voor het geheel.

Marc Chagall heeft geïnspireerd door deze verhalen beeldende doeken gemaakt, gouaches, litho’s en van de schepping indrukwekkende glas-in-loodramen. Kijkend en mediterend bij de kunstwerken willen we de bijbelse verbeelding van de oerverhalen tot leven wekken. Misschien worden er meer vragen opgeroepen dan antwoorden gegeven, gaan we anders, meer beschouwend, verwonderend  én kritisch kijken naar ons geloven en leven op aarde…

Drie avonden:

  1. de verbeelding van den beginne  (Gen. 1 en 2)
  2. de mens tussen schuld en onschuld (Gen. 3 en 4)
  3. van zondvloed tot regenboog       (Gen. 6 tot 9)

 

Uitvoering : Ben Piepers
Wanneer : Dinsdagen: 9 & 23 november en 7 december 2022
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ben Piepers
Datum(s) : Dinsdagen: 9 & 23 november en 7 december 2022
Aanvangstijd : 19:45 uur
Plaats : Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112
Kosten : geen
Uitvoeringsdatum 1 : 09-11-2021
Uitvoeringsdatum 2 : 23-11-2021
Uitvoeringsdatum 3 : 07-12-2021
Extra info 1 : Deur open v.a. 19.30 uur, aanvang 19.45 uur, ingang schuine deur links, tussen kerk en parochiecentrum
Extra info 2 : Parkeren bij de kerk, 5 minuten lopen v.a. Station Ede-Wageningen (bus & trein)