Seizoen 2022 / 2023

Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren.

Bent u al geregistreerd? Dan kunt u hier inloggen.

Fascinerende films: As it is in heaven

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

As It Is In Heaven (Zweedse titel: Så som i himmelen) is een Zweedse film uit 2004, geregisseerd door Kay Pollak. De muziek werd geschreven door Stefan Nilsson, die hiervoor een nominatie voor beste componist kreeg op het Europees Filmfestival in 2005. De film was in 2004, met 1.158.415 bezoekers, de best bezochte film in Zweden.

Het verhaal gaat over Daniël Daréus (Michael Nyqvist), een bekende dirigent van in de 40, die tijdens zijn drukke carrière een hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Hij gaat in het oude schoolgebouw wonen. Doordat hij onder een artiestennaam terugkeert, herkent niemand hem als het veel gepeste jongetje van vroeger: iedereen kent hem slechts als de bekende topdirigent. In het dorp komt hij zijn oude klasgenoten weer tegen. 

De film draagt enkele ferme stellingnames uit:

- Muziek moet niet als een prestatie worden beoefend ("het is geen wedstrijd"). Muziek staat ten dienste van het gelukkig maken van de mensen. - De mens mag zijn leven op zijn eigen wijze leven, en zich ontplooien op de manier die het best bij hem/haar past. - 'Zonde' bestaat niet. Het is uitgevonden door de kerk, om daarna te kunnen 'vergeven' en daarmee macht over de bevolking te kunnen uitoefenen. - Wie al in zijn jeugd anderen in elkaar slaat, zal dat ook als volwassene blijven doen als niemand ingrijpt.

Uitvoering : Arjen Mol, trainer/coach
Wanneer : zondag 11 september 2022
Code : E002
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Arjen Mol, trainer/coach
Leiding : Arjen Mol, trainer/coach
Datum(s) : zondag 11 september 2022
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura. https://www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis
Contactpersoon : Johan Walsweer

Ontdek Lutherse invloeden in het Liedboek

We doorkruisen zingend het Liedboek, op zoek naar typische Lutherse liturgische vormen en prachtige Lutherse liederen.

Wat is er specifiek aan Lutherse liturgie? Daar zijn boeken vol over geschreven, en in de erediensten van de Lutherse kerken worden deze woorden praktijk. De Lutherse kerk is een zingende kerk, en dat zullen we deze avond wel merken. Tijd om je eens verder te verdiepen in rijke liturgische traditie en wat we daarvan al zingend terugvinden in het Liedboek. De Lutherse predikant Maarten Diepenbroek neemt ons mee op omtdekkingstocht.

Uitvoering : Maarten Diepenbroek
Wanneer : Donderdag 15 september 2022
Code : D003
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Maarten Diepenbroek
Datum(s) : Donderdag 15 september 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Arau Vermeer
Volgeboekt

Samen op weg naar vrede

Wandelen zet een mens letterlijk en figuurlijk in beweging. In beweging ontstaan andere gesprekken dan zittend op een stoel. We volgen tijdens onze wandeling een deel van een van de zogenoemde Klompenpaden in Ede.

In tweetallen gaan we op weg naar vrede. Onderweg vertellen we elkaar over herinneringen aan wandelen, en aan ‘vrede’. Wat betekent ‘vrede’ voor je, wat doe je om ‘vrede’ te bewerkstelligen, op wat voor momenten ervaar je ‘vrede’ , en - niet te vergeten - ook op welke momenten het ondanks allerlei inspanningen niet lukt om vreedzaam samen te leven – in je gezin, op je werk, of met de buren.

In tweetallen – moslim en (seculiere) christen – gaan we op weg om van en met elkaar te leren over ‘praktijken van vrede’. Na de wandeling ontmoeten we elkaar in de Koffiekamer van Boerderij Hoekelum. We praten na over onze ervsringen. Ook wordt dan de vrEDEsprijs uitgereikt aan een vrijwilliger uit Ede die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor Vrede in Ede.

Uitvoering : Ina ter Avest, Erna Hulstein en Martij Boerkamp
Wanneer : Dinsdag 20 september 2022
Code : A004
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ina ter Avest, Erna Hulstein en Martij Boerkamp
Datum(s) : Dinsdag 20 september 2022
Aanvangstijd : 18:30 uur
Plaats : Start bij boederij Hoekelum
Extra info 1 : Nadere informatie bij Erna Hulstein (wimenerna@hulstein.eu)
Extra info 2 : Ifakat Erdem (ifakaterdem72@gmail.com)

Cantate 'Alles nur nach Gottes Willen' (BWV 72).

Zing mee met de Cantate van J.S. Bach.

Uitvoering : Cantor van de Lutherse Kerk
Wanneer : Zondag 25 september 2022
Code : B005
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Cantor van de Lutherse Kerk
Datum(s) : Zondag 25 september 2022
Aanvangstijd : 10:30 uur
Plaats : Lutherse kerk
Contactpersoon : Daan van Doorne

Het gebruik van essentiële oliën

Het gebruik van essentiële oliën neemt toe in populariteit. In de christelijke gemeenschap zijn de meningen over het gebruik van oliën verdeeld. Een deel vind het occult. Niet verenigbaar met het geloof in God. Hoe wordt er in de Bijbel gesproken over oliën?

Uitvoering : Minke van der Eijk
Wanneer : dinsdag 27 september 2022
Code : E006
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Minke van der Eijk
Datum(s) : dinsdag 27 september 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Johan Walsweer

Fascinerende films: Flee

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

Wat betekent het om te moeten vluchten? Hoe kun je alles achterlaten, hoe begin je opnieuw? De aangrijpende animatiedocumentaire Flee vertelt het verhaal van één vluchteling, de Afghaans-Deense dertiger Amin, die aan het begin van de jaren negentig zijn woonplaats Kabul verliet. Tegelijk is het een groter verhaal, van alle tijden en alle oorlogen.

Amin is nog een kind wanneer de fundamentalistische moedjahedien de macht grijpen en zijn vader plotseling verdwijnt. Met zijn moeder, zussen en broer vlucht hij uit Afghanistan, om via Moskou uiteindelijk in Denemarken te belanden. De Deense filmmaker Jonas Poher Rasmussen, een goede vriend van Amin (vanwege de veiligheid van zijn Afghaanse familie is het niet zijn echte naam), laat hem zijn verhaal vertellen. Voor het eerst, want Amin heeft al die jaren veel verborgen gehouden. Dat kan hij niet langer volhouden, zijn leven loopt vast. Hij is een succesvolle wetenschapper met een lieve vriend die met hem wil trouwen, maar dat aanbod van geluk en veiligheid schrikt hem af. Hij rent ervoor weg, uit schuldgevoel. Zijn familieleden hebben zo veel voor hem opgegeven dat hij zichzelf geen rust gunt. Zo is het voor drie Oscars genomineerde Flee deels het verslag van een vlucht, deels ook therapie, zonder dat de film zo intiem wordt dat hij de kijker buitensluit. Integendeel: het knappe scenario, geschreven op basis van de gesprekken die Rasmussen in een periode van vier jaar met zijn vriend voerde, brengt Amins ervaringen precies dichtbij genoeg. Dat geldt ook voor de animatie, die een zekere afstand schept (en Amin zijn gewenste anonimiteit verschaft), maar nooit te veel. Soms maken de beelden het verhaal juist indringender. Herinneringen die in een gewone documentaire niet getoond hadden kunnen worden, worden door de animatie tot leven gebracht. Slim is ook de manier waarop Rasmussen de film af en toe voorziet van archiefbeelden, die de kijker eraan helpen herinneren dat het hier niet om fictie gaat. Kabul in de jaren tachtig, het chaotische Moskou net na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, een onmenselijke locatie voor vluchtelingenopvang in Estland. Het decor van een opgejaagd leven. Maar niets maakt het pijnlijke verhaal zo invoelbaar als de stem van Amin. Hij draagt de film met zijn openhartige getuigenis die gaat over angst, leugens, een levensgevaarlijke reis en de gruwelijke mensensmokkelindustrie, maar ook over de prijs van oorlog en de zoektocht naar een plek om te blijven. Vluchten houdt niet op wanneer je een veilig land bereikt, laat Flee zien. Vluchteling blijf je een leven lang. Aldus: Pauline Kleijer 2 maart 2022 (bron: de Volkskrant )

 

Uitvoering : Ina ter Avest
Wanneer : Zondag 2 oktober 2022
Code : D008
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Ina ter Avest
Datum(s) : Zondag 2 oktober 2022
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura Ede, Molenstraat 45
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura. https://www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/flee-112746

Kerk en politiek

Alles is politiek maar politiek is niet alles. Zo vatte prof. Harry Kuitert ooit zijn bezwaren tegen de verpolitisering van kerk en theologie samen. Hoe verhouden zich eigenlijk geloof en politiek.

De vraag is opeens weer brandend actueel door de enthousiaste steun die de Russisch Orthodoxe kerk geeft aan de (oorlogs)politiek van de Russische federatie. Maar de kwestie speelt al veel langer – zie de priesters, koningen en profeten in het Oude Israël, de relatie tot de keizer in de Vroege Kerk. In onze dagen: Hitler en Rome. Ze sloten al in juli 1933 een verstrekkend ‘Konkordat’. 

In Nederland was er rol van de kerken tegenover de bezetter en zijn Jodenvervolging (zie bijvoorbeeld de kanselboodschap van juli 1942). Later de kwestie rond het NATO ‘dubbelbesluit’ over middellange afstandsraketten. En nu dus een kerk die een aanvalsoorlog bejubelt en van een theologische rechtvaardiging voorziet.  Hoe zit dat?

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdag 5 en 12 oktober 2022
Code : C009
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdag 5 en 12 oktober 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Kierkegaard. Een inleiding in zijn leven en werk

Deze avond staat in het teken van het leven en werk van de Deense theoloog en filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855). Hij heeft grote invloed op het filosofisch, theologisch en religieus denken van de twintigste eeuw.

Deze avond staat in het teken van het leven en werk van de Deense theoloog en filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), een religieus schrijver die met onder meer Of/Of (1843), Het begrip angst (1844), Afsluitend onwetenschappelijk naschrift bij Filosofische fragmenten (1846), De ziekte tot de dood (1849) en Oefening in christendom (1850) grote invloed heeft gehad op het filosofisch, theologisch en religieus denken van de twintigste eeuw. In de lezing wordt eerst een inleiding gegeven in de opbouw van Kierkegaards oeuvre, met thema’s als zelfwording, vertwijfeling, angst en zonde. Vervolgens staan we stil bij de relevantie van Kierkegaards oeuvre voor onze tijd en de betekenis van Kierkegaards benadering binnen de theologie en de religie van zijn tijd. Tot slot overwegen we de relevantie van Kierkegaards gezichtspunten voor ons. Er is gelegenheid voor het stellen van vragen en discussie. We zullen enkele geestige en gepassioneerde passages uit diverse geschriften van Kierkegaard lezen, waardoor u intellectueel, spiritueel en literair verrijkt wordt. Na deze avond zult u de zaal in allerlei opzichten warmer verlaten dan u arriveerde en voelt u de neiging een boek van Kierkegaard te willen lezen. Wie daarop vooruit wil lopen, raad ik aan Kierkegaards toespraak Bij een graf (1845) uit zijn Opbouwende toespraken (1843-1845) te lezen, want wie een bewust en betekenisvol leven wil gaan leiden, kan volgens Kierkegaard niet vroeg genoeg beginnen zich door de voorstelling van haar of zijn eigen dood tot ernst en nadenken te laten stemmen.

Suzan ten Heuw (1983) studeerde theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit te Kampen, waar zij zich specialiseerde in de godsdienstfilosofie binnen de systematische theologie, en filosofie aan de Universiteit Leiden, waar zij zich specialiseerde in de History and Philosophy of the Sciences. In het dagelijks leven is Suzan als buitenpromovenda verbonden aan het Instituut voor Wijsbegeerte binnen de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. In het kader van haar promotieonderzoek volgt zij cursussen Duits bij de Volksuniversiteit Den Haag. Daarnaast is zij als geestelijk verzorger werkzaam op drie psychogeriatrische afdelingen en een revalidatieafdeling van academisch verpleeghuis de Zonnehuisgroep Vlaardingen.

Uitvoering : Suzan ten Heuw
Wanneer : woensdag 12 oktober
Code : E012
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Suzan ten Heuw
Datum(s) : woensdag 12 oktober
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaus
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol

In de marge, maar niet marginaal Kerk zijn in de 21e eeuw

In zijn lezing zal hij een aantal piketpaaltjes slaan voor de kerk van de toekomst. Dat zijn geen kant en klare recepten. Die zijn er ook niet, want elke gemeente is anders en kent haar eigen uitdagingen. De piketpaaltjes zijn vooral grondtonen die naar zijn overtuiging hoorbaar zullen moeten binnen de lokale gemeente.

Sake Stoppels wil ons prikkelen en uitdagen om diep te kijken, voorbij aan al te snelle oplossingen. Hij doet dat vanuit zijn geloof in de blijvende kracht van het Evangelie, juist voor onze tijd. 

Dr. Stoppels is lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Hij probeert een brug te slaan tussen de theologische wetenschap en de dagelijkse praktijk in de plaatselijke gemeente. Hij heeft daar veel over gepubliceerd.

Uitvoering : Dr. Sake Stoppels
Wanneer : maandag 17 oktober 2022
Code : A014
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Dr. Sake Stoppels
Datum(s) : maandag 17 oktober 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Johan Walsweer
Geannuleerd

Johannes de Heer, een documentaire over zijn leven

Dhr. Nico Rasch, Als gepensioneerd regisseur, Nico werkte 25 jaar bij de Evangelische Omroep, maakte hij na zijn pensionering een boeiende documentaire van 23 minuten over het bijzondere leven van Johannes de Heer. Hij was oprichter van de NCRV, stelde een zangbundel samen, en had contact met Koningin Wilhelmina. Samen met een aanvullend verhaal over zijn opvallende visie, een boeiende bijeenkomst!

Uitvoering : Dhr. Nico Rasch
Wanneer : Woensdag 19 oktober 2022
Code : B015
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Dhr. Nico Rasch
Datum(s) : Woensdag 19 oktober 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Johan Walsweer

De parabel van Job als levensles

Vóór de coronacrisis waanden we ons meesters van ons lot. Alles leek maakbaar. Tot een microscopisch klein virus ons uit deze illusie wakker schudde.

Die maakbaarheidsgedachte zit de mens al eeuwen in de weg zit, zowel in onze religieuze tradities als in het moderne, seculiere levensgevoel. Aan de hand van de aangrijpende parabel van Job laat Van Nieuwpoort zien dat elke poging tot een antwoord op het menselijk lijden eigenlijk een miskenning ervan is. 

Uitvoering : ds. Ad van Nieuwpoort
Wanneer : Woensdag 19 oktober 2022
Code : C016
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Ad van Nieuwpoort
Datum(s) : Woensdag 19 oktober 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek
Geannuleerd

Amelek moordt in opdracht van God?

Het Woord van God kan gevaarlijk zijn, zelfs dodelijk. In 1 Samuël 15 kreeg Saul, de koning van Israël, de opdracht van God het volk van Amalek te vernietigen. ...Spaar ze niet, maar dood alles en iedereen: mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen, runderen en schapen, kamelen en ezels... kreeg hij van God te horen.

Naar huidige standaarden wordt hier opgeroepen tot genocide. In 1994 ontstond zo’n volkerenmoord in Rwanda. De Hutu’s stigmatiseerde de Tutsi’s als volk van Amalek, dat dus vernietigd moest worden. Binnen drie maanden werd 70% van de Tutsi’s vermoord met onder meer een beroep op de Bijbel. 

Maar het ‘Woord van God’ brengt toch vrede en gerechtigheid? De Rwandese theoloog Viateur Ndikumana onderzocht of de teksten in de Bijbel over Amalek inderdaad aanzetten tot volkerenmoord. Het stond toch duidelijk in de Bijbel! Hij gebruikte bij zijn onderzoek resultaten van historisch kritische Bijbelwetenschappen en deed een opmerkelijke ontdekking. Daarover gaat de lezing in het Leerhuis waarin onder meer aandacht zal worden geschonken aan de onmisbare rol van de Bijbelwetenschappen bij de uitleg van Bijbelteksten. De lezing eindigt met een waarschuwing: vergeet nooit Amalek (Deuteronomium 25:17 en 1 Samuël 15:2). Amalek, die tegenwoordig Corona heet. 

Uitvoering : dr. A. A. van den Berg
Wanneer : Woensdag 2 november 2022
Code : C019
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. A. A. van den Berg
Datum(s) : Woensdag 2 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

De aarde, de hemel en de bomen

In de loop van miljoenen jaren zijn er zo’n 80.000 soorten bomen op aarde ontstaan. Op het eerste gezicht lijken zij veel op elkaar, maar hun eigenschappen verschillen onderling vaak meer dan die van een dolfijn en een chimpansee. Mensen kenden eertijds deze verschillen goed en maakten er gebruik van. Zij kenden er niet alleen nuttige eigenschappen aan toe, maar ook symboolkracht.

Sommige bomen werden gezien als heilige bomen, daaronder vergaderden de profeten en koningen in het Oude Testament, onder eiken werd zowel Zeus als Wodan vereerd en onder de Bodhiboom werd Boeddha Sakyamuni verlicht.   Deze lezing komt voort uit het gelijknamige boek – De aarde, de hemel en de bomen, dat in 2019 is uitgekomen bij A3boeken.

'Maja Kooistra is gepromoveerd in de fysische geografie en bodemkunde en heeft 45 jaar ervaring en kennis in het uitvoeren van een breed scala aan onderzoeken en opdrachten in Nederland en het Buitenland, voor het grootste deel in dienst van het voormalig Ministerie van LNV. Deze lagen op het gebied van de fysische geografie, bodemkunde, vegetatiekunde, hydrologie, landbouw en archeologie. Zij heeft regelmatig colleges en cursussen in binnen- en buitenland gegeven en ca. 100 wetenschappelijke publicaties in gereviewde tijdschriften geschreven'. Zij is auteur van populaire boeken en artikelen over de relatie mens – natuur en geeft hier regelmatig lezingen, workshops en trainingen over.

Uitvoering : Maja Kooistra
Wanneer : Donderdag 3 november
Code : E020
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Maja Kooistra
Datum(s) : Donderdag 3 november
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaus
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol

Narcissus, het zelfportret en de selfie

de mythe van Narcissus (Ovidius) wordt opnieuw tot leven gewekt. Het gaat daarbij om de vraag hoe wij ons als individu ontwikkelen.

Er is sprake van zowel ontplooiing als een zekere ontsporing.  En wat betreft de vrije geest en de autocraat, hoe verhouden die zich tot elkaar?

De inleider gaat in op de geschiedenis van het zelfportret. Is de schilder van het zelfportret een narcistisch type of ligt het anders, misschien wel héél anders? De lezing eindigt met een aantal selfies van mensen en de reflectie op dit fenomeen dat sinds de smartphone niet meer valt weg te denken. Wat zijn de zegeningen van de sociale media? En hoe kunnen we er (beter) mee omgaan?  

René van den Beld is emeritus-predikant en cabaretier.

Uitvoering : dr. R. van den Beld
Wanneer : Woensdag 9 november 2022
Code : C024
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. R. van den Beld
Datum(s) : Woensdag 9 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Uitleg symbolisch bloemschikken Advent

Symbolische bloemschikking kan iemand diep raken. Vorm en kleur verbeelden in een symbolische bloemschikking het thema van een viering of de periode in het kerkelijk jaar.

Symbolische bloemschikking kan iemand diep raken. Vorm en kleur verbeelden in een symbolische bloemschikking het thema van een viering of de periode in het kerkelijk jaar.

Hanneke Maassen, meester in de bloemsierkunst, neemt ons deze avond mee in de verwondering, creativiteit en de beleving van symbolisch bloemschikken rond het thema Advent.

Uitvoering : Hanneke Maassen
Wanneer : Donderdag 10 november 2022
Code : B025
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Hanneke Maassen
Leiding : Hanneke Maassen
Datum(s) : Donderdag 10 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof Ede
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga

Fascinerende films: My Darling Vivian

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

My Darling Vivian vertelt het romantische maar tevens hartverscheurende verhaal van Vivian Liberto, de eerste vrouw van Johnny Cash en de moeder van zijn vier dochters; een vrouw met een tumultueus leven die gedwongen wordt in de schaduw van Cash te leven. De Johnny Cash biopic Walk the Line beschrijft het turbulente leven van de countrylegende met een focus op zijn relatie met June Carter. Om de mythe van June als zijn redder te creëren, werd een zeer onflatteus beeld geschetst van Vivian, die 13 jaar met Cash getrouwd was. Als gevolg hiervan kreeg ze het imago van iemand die niet meer was dan een niet-betrokken zeur in het leven van Cash. Grappig genoeg schreef Cash Walk The Line over haar. In My Darling Vivian worden deze fouten rechtgezet en vertellen de vier dochters van Cash - uit de eerste hand en voor het eerst - het gehele en eerlijke verhaal van liefde, isolatie, angst, liefdesverdriet en overleven. De film bevat exclusieve, nooit eerder vertoonde beelden en foto’s.

Uitvoering : Gert Kamphuis
Wanneer : Zondag 13 november 2022
Code : E026
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Gert Kamphuis
Datum(s) : Zondag 13 november 2022
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura Ede, Molenstraat 45
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura. https://www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/my-darling-vivian-112747

Een ethisch appèl tot een dienstbaar bestaan, wat zegt dat over God?

In het lied dat Paulus opneemt in zijn brief aan de Filippenzen staan de bekende regels, dat ‘hij die in de gestalte van God bestond, zichzelf ontledigde en de gestalte aannam van een slaaf…’ (Fil. 2:6-7).

Deze ‘ontlediging’ kan worden opgevat als een ethisch appel tot een dienstbaar bestaan, in beschikbaarheid voor de ander. Maar als Christus dit deed als ‘de gestalte van God bestande’, zegt dit dan ook iets over God? We bespreken de discussies onder theologen over de vraag, of de verschuiving van het beeld van een almachtige God naar een God die ook veranderen en lijden kan, noopt tot andere formuleringen dan die van het dogma? In het bijzonder een weergave van de voorstellen die te vinden zijn in het boek van Bruce L. McCormack (hoogleraar aan het Princeton Theological Seminary), The Humility of the Eternal Son (Cambridge University Press, 2021) zal daarbij onze aandacht vragen.  

 

Uitvoering : prof.dr. Rinse Reeling Brouwer
Wanneer : Woensdag 16 en 23 november 2022
Code : C028
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : prof.dr. Rinse Reeling Brouwer
Datum(s) : Woensdag 16 en 23 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

‘The man in black’ Johnny Cash

"The man in black" Gedurende zijn leven heeft zanger Johnny Cash nooit een geheim gemaakt van zijn geloof. Niet alleen in zijn liedjes, maar ook in zijn woorden en daden was Johnny Cash een christen.

The Valley Four nodigt u uit om het verhaal van ‘The man in black’ te komen zien en vooral te komen luisteren naar de gospels van Johnny Cash!

The Valley Four is een groep muzikanten en zangers uit Veenendaal die sinds november 2018 dit programma brengt. In verschillende kerken heeft dit optreden al tot enthousiaste reacties geleid.

De groep bestaat uit amateurmuzikanten, maar steekt zeker uit boven het gemiddelde kerkcombo.

Uitvoering : The Valley Four
Wanneer : Zaterdag 19 november 2022
Code : D030
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : The Valley Four
Leiding : Aris Smit (band) en Gert Kamphuis (namens BhS)
Datum(s) : Zaterdag 19 november 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Evangelisch-Lutherse Gemeente, Beukenlaan 12 6711 NH Ede
Kosten : collecte bij de uitgang
Contactpersoon : Johan Walsweer

MirrorMind

MirrorMind is een bordspel. Op de plaatsen op het bord staat een kernbegrip of een opdracht. Een mooie aanleiding om in gesprek gaan met elkaar, wat vaak heel inspirerend is!

Aangekomen op een kernbegrip (zoals gerechtigheid, vrede, heilig, zonde) vertelt eerst de persoon zelf op welke manier hij/zij dat begrip in het leven van alledag tegenkomt; vervolgens voegen andere spelers hun eigen praktijkervaring er aan toe. Sommige begrippen zijn aan elkaar gerelateerd, wat betekent dat je een aantal plaatsen vooruit/achteruit moet gaan, voordat je verder kunt spelen. Aangekomen op een opdracht is het de taak van de speler die opdracht te doen, al dan niet in samenwerking met mede-speler(s). Het eindpunt is ‘de hemel’.

 

Dr. Ina ter Avest is opgeleid als cultuur- en godsdienstpsycholoog.

Uitvoering : Ina ter Avest
Wanneer : Donderdag 24 november 2022
Code : A033
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ina ter Avest
Datum(s) : Donderdag 24 november 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : bij Ina thuis (info volgt)

Ikonen-tentoonstelling

Van 10 uur tot 17.00 uur .... aan het einde van de tentoonstelling is er een klein (maar fijn) concertje van Dick Troost (orgel) en Martin Knotters (traverso).

Zaterdag 26 november is er van 10.00- 17.00 uur in de Lutherse kerk, Beukenlaan 12 in Ede een ikonententoonstelling. De ikoonschilders die al sinds een aantal jaren bijeenkomen in deze kerk en/of het gemeentecentrum presenteren dan hun werk.

16.00 uur: muziek van Telemann en Bach wordt ten gehore gebracht door Dick Troost (hoofdorgel en kistorgel) en Martin Knotters (traverso).

17.00 uur sluiting

 

U wordt van harte uitgenodigd deze tentoonstelling en het concert te bezoeken.

Toegang vrij.

Uitvoering : Lutherse kerk
Wanneer : Zaterdag 26 november 2022
Code : D034
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Lutherse kerk
Datum(s) : Zaterdag 26 november 2022
Aanvangstijd : 10 uur tot 17.00 uur
Plaats : Lutherse kerk
Contactpersoon : Daan van Doorne

Een kwart eeuw dominee in Ede

Een impressie van bijna 25 jaar predikantschap in Ede: géén theologisch testament, wél een overzicht van ontwikkelingen in kerk en theologie in die jaren – van plannen, dromen, wensen.

En van wat er van terecht is gekomen: hoe staat het er eigenlijk voor met de kerk, met de PKN in het bijzonder. Is er iets te zeggen over haar toekomst? En welke kant stuurde het ‘schip der kerk’ de afgelopen jaren op? Een persoonlijk verhaal! 

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdag 30 november 2022
Code : C036
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdag 30 november 2022
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Festival of Lessons and Carols

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt. Het Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer zingt carols, ook samen met ons. Een warm vuur verlicht de donkere avond.

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt, met name in Engeland. In een dergelijke viering wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus verteld aan de hand van negen korte lezingen, de lessons, afgewisseld met het zingen van carols, hymnen en koormuziek. Deze dienst is met medewerking van het Wagenings Torenkamerkoor olv Elly Meijer.

Het thema is: De lijn van de lezingen en de gedichten is afgestemd op advent: vanuit de beloften in het Oude Testament naar de vervulling in het Nieuwe Testament.

De muziek van het koor is zeer afwisselend - zoals u van het Torenkamerkoor mag verwachten. Enerzijds zijn er mooie bewerkingen van klassieke Engelse kerstliederen. Anderzijds zijn er ook sfeervolle stukken van bijvoorbeeld de componist Jenkins, Forrest of Pärt. 

Van harte welkom!

Uitvoering : Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer & ds. Agnès Gilles
Wanneer : Zondag 11 december 2022
Code : E038
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer & ds. Agnès Gilles
Leiding : ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Zondag 11 december 2022
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Noorderkerk
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Extra info 1 : Collecte bij de uitgang
Website : https://ede.protestantsekerk.net/

Fascinerende films: Amour

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

De film wordt kort ingeleid door Ben Piepers, die ook het nagesprek zal begeleiden.

Georges en Anne zijn twee voormalige pianoleraren, die gelukkig zijn met elkaar. In de film komt aan dat geluk een plotsklaps een einde:  Anne krijgt een beroerte, waardoor zij lichamelijk zwaar beperkt wordt én ook geestelijk steeds verder achteruitgaat. Dat verval wordt door regisseur Haneke pijnlijk vastgelegd. Georges is heel zorgzaam en betrokken bij  Anne, geen moeite is hem te veel, maar zijn vertwijfeling groeit bij de aftakeling die zich voor zijn ogen voltrekt  en neemt steeds grotere vormen aan... Liefde is de dragende kracht die uiteindelijk leidt tot een dramatisch slot…

Amour is een film uit 2012, regie: Michael Haneke. Met o.a. Jean-Louis Tritignant, Emanuelle Riva, Isabella Huppert en William Shimel. De film werd o.a. bekroond met de Gouden Palm In Cannes en de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva), een echtpaar van gepensioneerde muziekleraren die hun nadagen slijten in hun ruime appartement in Parijs. Hoewel op leeftijd (de vertolkende acteurs zijn allebei over de tachtig) zijn de twee fysiek en mentaal nog prima in orde. Daar komt een eind aan wanneer Anne een beroerte krijgt en de helft van haar lichaam verlamd raakt. Met lede ogen moet Georges toezien hij zijn vrouw steeds verder afglijdt richting totale verlamming en het punt dat zij hem niet eens meer herkent. Toch blijft hij zich trouw voor haar wegcijferen. Waarom? De titel geeft het antwoord.

Uitvoering : Pastor Ben Piepers
Wanneer : zondag 11 december 2022
Code : E039
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Pastor Ben Piepers
Datum(s) : zondag 11 december 2022
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura. https://www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/amour-112748

Geloof als mogelijkheid volgens Charles Taylor

In 2007 publiceerde de Canadese filosoof Charles Taylor het boek Een seculiere tijd, een werk dat in de Nederlandse vertaling meer dan 1100 bladzijdes heeft.

Het is geen boek over de inhoud van geloof maar over de plaats van geloof in de samenleving. In de Westerse samenleving is geloof een mogelijkheid geworden in plaats van een vanzelfsprekendheid. Zelfs gelovigen vinden hun geloof bijzonder. Daardoor is geloven moeilijk geworden. In de inleidingen en het gesprek gaat het over de vraag hoe dat komt. Wat ervaren deelnemers zelf als moeilijkheid in hun geloven? Taylor meent dat mensen een onuitroeibare neiging hebben om op zoek te gaan naar iets wat het leven te boven gaat. Dat ontkennen werkt verstikkend voor het leven. Kunnen we hem hierin volgen?

Uitvoering : dr. Peter Blokhuis
Wanneer : Woensdagen 4 en 11 januari 2023
Code : C042
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Peter Blokhuis
Datum(s) : Woensdagen 4 en 11 januari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Fascinerende films: 'Limites sin Limite' - Grenzen zonder grens

Een gefilmd theaterstuk (25 minuten) over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS. Nellie Markus geeft hierbij een inleiding. Het is een verhaal waaruit blijkt dat niemand voor niets vlucht.

Ik werk met jongeren in Mexico die een theaterstuk hebben gemaakt over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS. Dit stuk hebben we gefilmd en laten we u zien (ca. 25 minuten). De jongeren hebben mij gevraagd om een lezing bij hun theaterstuk te maken zodat duidelijk wordt wat er allemaal plaatsvindt aan de grens. Ik heb met hen overlegd en we hebben drie boeken gekozen die als basis dienen voor de lezing en die een beeld schetsen van hoe de grens ontstaan is, wat het betekent om door Mexico te trekken naar de grens met een gammele goederentrein waar je illegaal op verblijft en aan welke gevaren je dan bloot komt te staan. Hoe de Border Patrol bij de grens funcioneert, hoe jongeren die zonder ouders de grens overtrekken worden behandeld. Het is een verhaal waaruit blijkt dat niemand voor niets vlucht en dat het opvangbeleid menselijker moet worden. Veel menselijker en ook zonder onderscheid wat betreft huidskleur.  Nellie Markus

Uitvoering : Nellie Markus
Wanneer : 8 januari 2023
Code : E043
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Nellie Markus
Leiding : Nelie Markus
Datum(s) : 8 januari 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/limites-sin-limite-112750

Passieconcert: Requiem for the living

Ook dit jaar hebben we weer een passie project, we voeren dit jaar het Requiem for the Living van Dan Forrest uit

Requiem for the Living is een koorcompositie in vijf delen van Dan Forrest, voltooid in 2013. Het is een uitgebreide zetting van het Requiem, geschreven voor jongenssopraan, sopraan, koor en orkest. De Latijnse tekst die Forrest gebruikte, combineert delen uit het Requiem met bijbelteksten uit Prediker en het boek Job.
Wanneer : iedere dinsdag vanaf 10 januari 2023
Code : E044
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Leiding : Myra van der Jagt
Datum(s) : iedere dinsdag vanaf 10 januari 2023
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : concert in de Beatrixkerk, repetities in de Emmaus, op 17 januari ij Ons huis
Kosten : €20,00 + de kosten van een piano uittreksel (= €17,00)
Uitvoeringsdatum 1 : zondag 2 April 2023 in de Beatrixkerk
Repetitiedatum(s) : iedere dinsdag vanaf 10 januari 2022
Contactpersoon : Arjen Threels
Extra info 1 : generale moet nog worden gepland.
Extra info 2 : de concerten zijn op zondag 2 April 2022 om 17.00 en 19.30 uur

Inleiding over De Statenbijbel

Dhr. Nico Rasch uit Bussum, gepensioneerd regisseur bij de Evangelische Omroep, is uitgenodigd om een lezing te houden over De Statenbijbel.

De Statenbijbel heet zo omdat het de Nederlandse Staat was die deze  bijbel uitgaf. Lange tijd beschouwde men deze zeer oude vertaling als de beste ooit! Het werd een bijbel die direct uit de grondtalen vertaald was. Door die bijbel te laten lezen thuis, op school en in de kerk, zou de Nederlandse taal beter gesproken worden, en in heel Nederland het zelfde. Dat is gelukt. Al duurde dat vele jaren! Voldoende ingrediënten voor een unieke inleiding.

 

Uitvoering : Dhr. Nico Rasch
Wanneer : Woensdag 11 januari 2023
Code : A046
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Dhr. Nico Rasch
Datum(s) : Woensdag 11 januari 2023
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof, Hoflaan 2, 6715 Ede
Contactpersoon : Johan Walsweer
Geannuleerd

Herkerken

Herkerken De spellingscontrole (her)kent het woord niet! Her-kerken maakt duidelijker wat bedoeld kan zijn. De kerk opnieuw.

Het is de titel van een boekje van de hand van Remmelt Meijer en Peter Wieringa, waarin ze ingaan op de staat van kerk en kerkdienst, van de geloofsgemeenschap in sterk veranderende omstandigheden. Het verscheen in het begin van de corona-crisis, die in hoge mate blijkt bij te dragen aan de turbulenties waarin tal van geloofsgemeenschappen zich bevinden.  Het boekje is kritisch ontvangen, maar dat is geen reden er niet mee in gesprek te gaan: zijn er wegen uit de crisis? En moet de kerk ‘meebewegen’ met de maatschappij? Of juist niet? En wat betekent e.e.a. voor de vorm van de kerkdienst? Moet alles ‘anders?rsquo; En wat gaat voorop: vorm of inhoud? Of geldt het aloude adagium ‘form follows function?rsquo; Spannende vragen, waarop de antwoorden niet vanzelfsprekend zijn. .

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : 18 januari 2023
Code : C048
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : 18 januari 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Tussen Ezra en Jesaja: een religieuze gemeenschap tussen angst en openheid

De tijd na de Babylonische ballingschap is een niet zo bekende periode in de geschiedenis van Israël, maar het is een interessante periode, die onverwachte overeenkomsten heeft met onze tijd.

De kleine gemeenschap rond de tempel in Jeruzalem weet zich enerzijds erfgenaam van een groots verleden met een indrukwekkende godsdienstige traditie, denk aan Mozes en de grote profeten. Anderzijds voelt men zich bedreigd, als kleine minderheid in een groot Perzisch rijk. Dat leidt tot heel verschillende reacties op de ander, de buitenstaander, vanuit verschillende vormen van geloofsbeleving en theologie. De verschillen tussen enerzijds de boeken Ezra en Nehemia en anderzijds de latere delen van het boek Jesaja, in deze tijd geschreven, zijn aanzienlijk. Waar komen die verschillen vandaan: van de omstandigheden, of (ook) van verschil in geloofsovertuiging? Ook andere bijbelboeken komen voorbij, zoals Jona en Ruth. En buitenbijbelse geschriften, papyri uit Elefantine in Egypte, blijken een onverwacht licht te werpen op dit tijdperk. Een leerhuisavond met een historische insteek, maar met het doel, als in een spiegel onze eigen houding tegenover de ‘vreemdeling’ beter te begrijpen.

 

Uitvoering : dr. J. Dubbink
Wanneer : Woensdag 1 februari 2023
Code : C052
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. J. Dubbink
Datum(s) : Woensdag 1 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Christendom en antisemitisme

Krantenpagina’s vullen zich met meldingen van antisemitische uitingen en incidenten. En op ‘social media’ blijken eeuwenoude anti-Joodse stereotypen in nieuwe contexten bijzonder taai te zijn.

Tegelijkertijd is het een verschijnsel met diepe historische wortels, die minimaal tot in de oudheid teruggaan. In vrijwel alle analyses wordt al snel een verband gelegd met de opkomst en de geschiedenis van het christendom en de wijze waarop in de christelijke theologische traditie over ‘joden’ en ‘jodendom’ is gesproken, gedacht en geschreven. Maar hoe zit dat precies? Hoe hebben christenen zich de eeuwen door gepositioneerd ten opzichte van de joden en van het antisemitisme? In deze lezing gaan we op zoek naar de historische achtergronden en staan we stil bij hedendaagse uitingen van antisemitisme.

Uitvoering : prof. dr. Bart T. Wallet
Wanneer : 8 februari 2023
Code : C056
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : prof. dr. Bart T. Wallet
Datum(s) : 8 februari 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek
Geannuleerd

De Veertigdagen tijd: tijd van beproeving, onthouding?

Een weg om te gaan: om te lezen en te leren. Met elkaar luisteren we naar teksten en liederen.

We staan stil bij de klassieke lezingen voor de Veertigdagen, die  in hun compositie een cursus ‘leven Jezus achterna’ behelzen. De lezingen én de liederen (plus wat andere kerkmuziek) die de weken naar Pasen toe (‘vasthoudend naar Pasen toe’, formuleert Willem Barnard het – hij komt zeker aan de orde!) kleuren, zullen we in al hun gelaagdheid en verscheidenheid horen, lezen en zingen. 

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdagen 15 en 22 februari 2023
Code : C059
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdagen 15 en 22 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek
Geannuleerd

De twee bekenden van Johann Sebastian Bach

De meest bekende Passionen zijn de Johannes- en Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de lezing zullen we aan de hand van voorbeelden nagaan waar de traditie van gezongen Passionen vandaan komt en wat de verschillen tussen beide Passionen zijn

De Johannes-Passion van Bach (1685-1750) is een heel andere compositie dan de meer bekende Mattéüs-Passion van dezelfde componist. In de eerste plaats is de geschiedenis van het werk veel ingewikkelder. Bach heeft het werk meerdere malen veranderd en van die veranderingen zijn we niet goed op de hoogte. Er ontbreken nogal wat gegevens om de verschillende plaatjes compleet te krijgen. Een overzicht van de uitvoeringen maakt dat duidelijk:

1724 Nicolaikirche (komt bijna overeen met huidige versie)

1725 Thomaskirche (nogal wat veranderingen aangebracht)

1728 Nicolaikirche (bijna gelijk aan 1724)

1732 (?) Nicolaikirche

Als Bach zijn Passionen gaat schrijven in Leipzig, sluit hij aan bij een Lutherse traditie om op Goede Vrijdag, en soms ook op Palmzondag, het lijdensverhaal uit een van de evangeliën in rolverdeling voor te dragen. Het is een gebruik dat teruggaat op de 10e eeuw.

Bachs Johannes-Passion is een oratorische passion: Bijbeltekst wordt in rolverdeling voorgedragen en afgewisseld met commentaar in de vorm van koralen (12) en aria’s en arioso’s (10). (Minder aria’s dan in de Matthäus Passion.)

Tijdens de lezing zullen aan de hand van klinkende voorbeelden de verschillen tussen de Passionen duidelijk worden gemaakt.

Uitvoering : Dr. Arie Eikelboom
Wanneer : Vrijdag 17 februari 2023
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Dr. Arie Eikelboom
Datum(s) : Vrijdag 17 februari 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede
Contactpersoon : Arau Vermeer
Website : www.arie.eikelboom.nl
Volgeboekt
Geannuleerd

Godvergeten: gedachten over geloof en dementie

‘Ik ben nog getrouwd, maar eigenlijk al weduwe,’ aldus een partner van iemand met dementie. Wie ben je eigenlijk nog, als je omgeving jou al heeft verloren, of zelfs dood heeft verklaard terwijl je nog leeft? Wie ben je, als je dat zelf niet meer weet?

Godvergeten: gedachten over geloof en dementie

‘Ik ben nog getrouwd, maar eigenlijk al weduwe,’ aldus een partner van iemand met dementie. Wie ben je eigenlijk nog, als je omgeving jou al heeft verloren, of zelfs dood heeft verklaard terwijl je nog leeft? Wie ben je, als je dat zelf niet meer weet?

Dementie gaat over de kernvragen van ons leven. Het tast de grondvesten van je bestaan aan en heeft grote impact op het leven van naasten. Dementiedominee Tim van Iersel zal deze thema’s inleiden en hierover met u in gesprek gaan. Daarbij zal hij praktische handreikingen doen hoe je mensen met dementie en hun naasten kunt blijven betrekken bij de gemeenschap.

Dementiedominee Tim van Iersel (www.timvaniersel.nl) is werkzaam als geestelijk verzorger en ethicus bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) en auteur van Godvergeten. Gedachten over geloof en dementie (2019).

Uitvoering : Dementiedominee Tim van Iersel
Wanneer : maandag 20 februari 2023
Code : D062
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Dementiedominee Tim van Iersel
Datum(s) : maandag 20 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Johan Walsweer

Fascinerende films: Tout s'est bien passe

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

Nadat de 85 jaar oude André een beroerte krijgt, raakt hij voor de helft verlamd en is het leven niet meer wat het was. Als bon-vivant besluit hij de verdere aftakeling niet af te willen wachten en vraagt zijn dochters Emmanuèle en Pascale om hem te helpen er een eind aan te maken. Hiermee confronteert hij de twee vrouwen niet alleen met een moreel dilemma, maar zadelt hij ze daarbij op met grote praktische en emotionele uitdagingen. Een film van François Ozon.

Uitvoering : Ina ter Avest, cultuur en godsdienstpsycholoog
Wanneer : 26 februari 2023
Code : E064
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ina ter Avest, cultuur en godsdienstpsycholoog
Datum(s) : 26 februari 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/tout-sst-bien-pass-112751

Matthäus Passion van Bach, een lezing met live luistervoorbeelden

De Matthäus Passion van Bach is een wereldberoemde compositie, waarin Bach ons persoonlijk aanspreekt. Hoe geeft Bach een stem aan de evangelist, de menigte en de 18e-eeuwse luisteraar? Het koor Sursum Corda omlijst een lezing hierover met live gezongen fragmenten.

Zaterdag 1 april voert de Christelijke Oratoriumvereniging ‘Sursum Corda’ uit Lunteren de Matthäus Passion van Bach uit in Lunteren.

Ter voorbereiding op dit concert geeft dirigent Gert Jan van der Pol een lezing over de ‘Grote Passie’. 

Hij gaat nader in op deze wereldberoemde compositie, waarin Bach ons persoonlijk aanspreekt en bij het lijdensverhaal betrekt, omlijst door ‘live’ gezongen fragmenten door het koor. Op allerlei muzikale manieren geeft Bach een stem aan de evangelist, de menigte, of aan de 18e-eeuwse luisteraar die in de koralen uiting geeft aan de rouw en ontzetting die het lijden van de onschuldige Christus bij hen oproept. De meerdere lagen in de Passie en de beeldende wijze waarop Bach de tekst verklankt, komen aan bod in deze lezing. Ook de persoonlijke betekenis die de Passie voor de luisteraar heeft wordt besproken. Welke aria's, koordelen of koralen spreken het meest tot de verbeelding, roepen emoties op en waarom.  

Uitvoerenden

Dirigent Gert Jan van der Pol

De in Ede geboren dirigent Gert Jan van der Pol studeerde Muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht en Schoolmuziek aan het conservatorium van Arnhem. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met dirigeren (bij het Taborjongerenkoor) en volgde lessen bij bekende Nederlandse koordirigenten zoals Jan Boogaards en Hans van den Hombergh. Uiteindelijk studeerde hij Koordirectie bij Joop Schets.

Van der Pol is muziekleraar en koordirigent aan de Stichtse Vrije School en aan de Tobiasschool in Zeist (Vrije school voor speciaal onderwijs). Sinds 1997 dirigeert Gert Jan van der Pol de COV Sursum Corda uit Lunteren.

COV Sursum Corda Lunteren

COV Sursum Corda werd opgericht in 1930. Het koor, dat repeteert in Lunteren maar veel leden uit de regio heeft, bestaat uit zo’n zestig leden en heeft een, voor een oratoriumvereniging, jonge uitstraling. Mede dankzij dirigent Gert Jan van der Pol en repetitor Ans van Scherrenburg is iedere repetitieavond een combinatie van inspanning en ontspanning met als resultaat een prachtig concert. 

Voor meer informatie: www.covsursumcorda.nl.

Let op > de lezing is verschoven naar de Maranathakerk in Lunteren ivm het verlagen van de thermostaat naar 10 graden in de Taborkerk.

Uitvoering : GertJan vd Pol & COV Sursum Corda Lunteren
Wanneer : Maandag 6 maart 2023
Code : B065
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : GertJan vd Pol & COV Sursum Corda Lunteren
Datum(s) : Maandag 6 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Maranathakerk, Hertenlaan 37, Lunteren
Kosten : collecte bij de uitgang
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Website : www.covsursumcorda.nl

Bijbels ABC

In het oorlogsjaar 1941 verscheen het boekje Bijbels ABC van de theoloog en predikant K.H. Miskotte (1894-1976). We lezen en bespreken enkele passages uit het boek.

Het boek "Bijbels ABC" is ontstaan uit een cursus, waarin Miskotte de gemeente wilde toerusten tot een ‘betere weerstand’ tegen de hatelijke ideologie van de Nazi’s, die gruwelijk en gewelddadig Europa in de greep genomen hadden. Miskotte laat zien dat de bijbelse woorden en begrippen een heel kritische portee hebben, die echter veelal bedekt is geraakt onder een algemene christelijke en burgerlijke gelovigheid. Miskotte wil de gemeente weer de kritische en bevrijdende strekking van het bijbelse spreken laten ontdekken.   

Uitvoering : dr. W. Klouwen
Wanneer : Woensdag 8 maart 2023
Code : C066
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. W. Klouwen
Datum(s) : Woensdag 8 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Wat maakt je een goede voor-vader/-moeder?

Abraham is een van de voorouders, Maria een van de voor-moeders. Wat maakt hen tot een goede voorvader/-moeder? Wat maakt ons tot een goede voorvader/-moeder? Dat is de vraag die we onderzoeken.

Wat komt tot ons toe uit de traditie over Abraham, of over Maria? Of over Paulus, of over Martha? Of over  …  We bepalen in samenspraak door welke voorvader/-moeder we ons die avond laten inspireren, en volgen dan de werkwijze van ‘poetisch schrijven’. Op die manier werken we samen aan een ‘gedicht’ dat ieder van ons meeneemt in het leven van alledag, om te groeien tot een goede voorvader/-moeder voor wie na ons komt.

 

Dr. Ina ter Avest is opgeleid als cultuur- en godsdienstpsycholoog.

Uitvoering : Ina ter Avest
Wanneer : donderdag 9 maart 2023
Code : A067
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Ina ter Avest
Datum(s) : donderdag 9 maart 2023
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Ina ter Avest

Duitse vrouwen in het verzet in de nazitijd: Inspiratie en rolmodellen

Verzetsvrouwen kwamen uit alle maatschappelijke geledingen zoals het jeugdwerk, de studenten, kerkelijke geledingen, organisaties van sociaaldemocraten of communisten, de adel en individuele burgers. Wat inspireerde hen, ondanks het grote risico dat ook zij liepen?

 Inspiratie en verzet van vrouwen uit verschillende maatschappelijke geledingen wordt besproken aan de hand van vrouwen die als rolmodel kunnen worden beschouwd. Ook de vraag waarom er na de oorlog minder bekend werd over de rol van vrouwen in het verzet dan die van mannen komt aan de orde.

 

Uitvoering : dr. Aad van Tilburg
Wanneer : Woensdag 15 maart 2023
Code : C070
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Aad van Tilburg
Datum(s) : Woensdag 15 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Fascinerende films: Brother

Films vertolken vaak iets van onze omgang met levensvragen. Hoe boeiend om daarover met elkaar in gesprek te gaan!

Brother (2021) is een korte film (drama, fictie) over de impact van psychose op een gezin. De broers Ivo (16) en Tom (18) zijn heel close. Op een dag merkt Ivo dat Tom ongewoon gedrag vertoont. Zijn grote broer waar Ivo altijd naar heeft opgekeken, staat op het punt zijn verstand te verliezen. Wanneer Toms gedrag steeds alarmerender wordt, staat Ivo voor een moeilijke beslissing. Zal hij zijn broer ooit terugkrijgen?

Regisseur Lisanne Sweere is een actrice en filmregisseur uit Nederland. Na 10 jaar acteren in een grote verscheidenheid aan Nederlandse films en televisieseries heeft ze nu haar eerste korte autobiografische film 'Brother' geschreven en geregisseerd, gebaseerd op haar eigen jeugdervaringen.

Uitvoering : Froukje Davidse, geestelijk verzorger
Wanneer : Zondag 19 maart 2023
Code : E072
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Froukje Davidse, geestelijk verzorger
Leiding : Cultura
Datum(s) : Zondag 19 maart 2023
Aanvangstijd : 14:00
Plaats : Cultura Ede
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/brother-112753

Titus Brandsma

Een lezing over de H.Titus Brandsma door Mw. Marianne van Waterschoot en Arnold Roozendaal. Beiden zijn lid van de Gemeenschap van Geassocieerden van de Karmelorde, een geleding van leken verbonden aan de kloosterorde der Karmelieten. Het thema van de lezing is: Wie was bijzondere heilige, Titus Brandsma, en wat kan hij voor onze tijd betekenen?

portret door John Don 

Al vraagt dat mij meer lijdensmoed, Och, alle lijden is mij goed, Omdat ik daardoor U gelijk En dit de weg is naar uw Rijk.

(uit: gedicht geschreven door H. Titus Brandsma vanuit zijn gevangencel)

Titus Brandsma, geboren als Anno Sjoerd Brandsma te Oegeklooster bij Bolsward- Friesland op 23 februari 1881, was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus.

Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek.     

Titus Brandsma verzette zich tegen het nazisme.

In 1942 werd hij gearresteerd door de Duitse bezetters en, in concentratiekamp Dachau na zware mishandelingen, om het leven gebracht op 26 juli 1942.

 Door de publiciteit na de Tweede Wereldoorlog over zijn persoon en zijn te vroege dood in het concentratiekamp Dachau werd Titus Brandsma een bekende persoonlijkheid overal in de wereld waar karmelieten en karmelietessen wonen en werkzaam zijn. Eveneens bij de duizenden mensen, die bekend zijn met de spiritualiteit van de karmel en daar naar leven.

Al gauw na zijn dood in 1942 in het concentratiekamp Dachau onstond er een groeiende verering voor deze opvallende karmeliet die was omgebracht als slachtoffer van de Nazis. Zijn bekende gedicht geschreven in de gevangenis van Scheveningen, gezeten voor de kruisbeeldafbeelding van zijn openliggend brevier op het schamele tafeltje, vond direct zijn weg in Nederland.

Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 zalig, als martelaar voor het geloof.

Op 4 maart 2022 werd bekend dat paus Franciscus de pater karmeliet op 15 mei 2022 heilig zou verklaren.

Uitvoering : Mw. Marianne van Waterschoot en Arnold Roozendaal.
Wanneer : Maandag 20 maart 2023
Code : D060
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Mw. Marianne van Waterschoot en Arnold Roozendaal.
Datum(s) : Maandag 20 maart 2023
Aanvangstijd : 13.30 uur (deuren open v.a. 13.15 uur). Eindtijd zal zo rond de 15.15 uur zijn.
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : geen
Contactpersoon : Toos Ettema

Dansend op weg naar Pasen

De veertig dagen tijd nodigt uit tot reflectie en bezinning, met name op de vraagstukken rondom leven, dood en opstanding. Meditation des Tanzes- Sacred Dance - kan een andere vorm van bezinning zijn, een mogelijkheid om, meditatief dansend, in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft.

O, Mens, leer dansen

anders weten de engelen in de hemel

met jou niets aan te vangen.

                    ( aan Augustinus toegeschreven)

 

De veertig dagen tijd nodigt uit tot reflectie en bezinning, met name op onderwerpen, zoals leven, dood en opstanding. Vaak zoeken we daarvoor een rustige, stille plek op, zowel letterlijk in onze fysieke omgeving als figuurlijk in onze geest.

Meditation des Tanzes- Sacred Dance kan daarvoor een andere vorm zijn, een andere mogelijkheid om in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft.

 In deze dansvorm dansen we verbonden in de cirkel waar ieder zijn/haar eigen ruimte heeft en die via de dans ook verkent.

Dat kan op verschillende manieren. De ene keer roept dat verstilling op, de andere dans is wat uitbundiger van aard. De ene keer zijn we meer naar binnen, de andere keer meer naar buiten gericht. Zo ook de muziekstijlen: klassieke, religieuze en folkloristische muziek wisselen elkaar af.

De dansen zijn eenvoudig van aard en worden - stap voor stap -  aangeleerd.

Het meditatieve element staat centraal, individuele prestatie is niet belangrijk. We richten ons op bewuste aandacht en beleving.  

Mw.Oda Damen, docente Meditation des Tanzes (opgeleid door Friedel Kloke-Eibl), zal deze avonden begeleiden.

Uitvoering : mw. Oda Damen
Wanneer : woensdag 22 maart, woensdag 29 maart en woensdag 5 april 2023
Code : E075
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : mw. Oda Damen
Datum(s) : woensdag 22 maart, woensdag 29 maart en woensdag 5 april 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur, deuren open om 19.45 uur
Plaats : De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede, Stationsweg 112, (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Kosten : 15 euro, voor aanvang van de eerste les contant te betalen
Contactpersoon : Toos Ettema en Anneloes Fickweiler

Ja of nee tegen de ziel

In religieuze teksten kom je vaak het woord 'ziel' tegen, denk bijvoorbeeld aan de bekende Psalmtekst " Loof de Here mijn ziel!" En vroeger werden leden van een kerkelijke gemeente of parochie wel aangeduid als " zielen". Maar wat wordt hier nu precies mee gezegd?

De ziel is immers onzichtbaar en haar bestaan is niet te bewijzen. 

Veel filosofen (en ook veel theologen) beschouwen het begrip ‘ziel’ daarom als achterhaald. Maar met ‘ziel’ duiden we ook het meest innerlijke in onszelf aan. Gaat er misschien iets waardevols verloren als we het woord ‘ziel’ niet meer kunnen gebruiken?

Tijdens deze leerhuisavond gaan we onderzoek doen naar de betekenis van het begrip ziel voor het mens-zijn, met name in religieuze zin. Is er een herwaardering van de ziel mogelijk, een nieuwe manier om ‘ja’ te zeggen tegen de ziel?

De inleider is dr. Renée van Riessen. Ze doceerde godsdienstfilosofie aan de Protestantse Theologische Universiteit en was bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden. Over de ziel schreef zij het essay De ziel opnieuw. Over innerlijkheid, inspiratie en onderwijs (Amsterdam 2013).  

 

Uitvoering : dr. Rene van Riessen
Wanneer : Woensdag 22 maart 2023
Code : C074
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Rene van Riessen
Datum(s) : Woensdag 22 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Opstanding: feit, begrip en/of metafoor

Over waarheid en werkelijkheid, profetische imperatief, evangelische werkelijkheid. Welke rol speelt opstanding in Tenach en Evangelie?

En veelmeer: wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? Waar komt het begrip ‘opstanding des vlezes’ vandaan – en wat verstaan we onder ‘eeuwig leven? Een spannende én verrassende zoektocht naar zin en betekenissen.

Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdag 29 maart 2023
Code : C076
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdag 29 maart 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : zijzaal Taborkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek

Fascinerende films: Habemus Papam

Wat is jouw ambitie in je leven en werk je daar wel serieus aan!!?? En kijk eens naar alle problemen in de wereld; neem je wel je verantwoordelijkheid!!?? Een Theoloog en een Zen-leraar … brengen perspectief op deze zaken in.

Ambitie-stress!?  Wat is jouw ambitie in je leven en werk je daar wel serieus aan!!?? En kijk eens naar alle problemen in de wereld; neem je wel je verantwoordelijkheid!!?? Krijg je stress van dit soort vragen? In de film 'Habemus Papam' van de Italiaanse regiseur Nanni Moretti, worstelt een net verkozen paus hier ook mee: kan hij zijn nieuwe, grote taak wel aan? De film vertolkt op humoristische wijze de zoektocht die dan volgt en de keuze die uiteindelijk wordt gemaakt. We bekijken in Cultura eerst de film.  In een korte nabespreking kijken we vanuit twee perspectieven terug.   Vanuit de theoloog - ds. Jan-Peter Prenger -… laat ons zien wat de christelijke geloofstraditie ons over problemen, ambities en verantwoordelijkheid te vertellen heeft. Vanuit de zen-leraar … brengt het boeddhistische perspectief op deze zaken in.   Er is natuurlijk alle gelegenheid om je eigen commentaar in te brengen.   Tot slot horen we graag suggesties voor een nieuw thema en/of een film voor een volgend  film binnen Cultura en Bespreek het Samen.  
Uitvoering : ds. Jan-Peter Prenger
Wanneer : zondag 2 april 2023
Code : D078
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds. Jan-Peter Prenger
Leiding : Eelco van den Dool
Datum(s) : zondag 2 april 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura
Kosten : 11,-- Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/habemus-papam-112754
Volgeboekt

Bezoek De Binnenveldse Hooilanden

De Binnenveldse Hooilanden is een uniek natuurgebied even ten zuiden van Ede. Uniek door de mooie natuur en ook uniek door de manier waarop het is ontstaan. Boeren, burgers en Staatsbosbeheer hebben gezamenlijk de grond aangekocht. De gids Arjen Threels kan er alles over vertellen.

Uitvoering : Arjen Threels
Wanneer : Zaterdag 15 april
Code : A079
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Arjen Threels
Datum(s) : Zaterdag 15 april
Aanvangstijd : 9:00 uur
Plaats : Parkeerplaats boerderij De Hooilanden, Slagsteeg 20 Bennekom
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol
Volgeboekt

Themawandeling Lente

Tijdens deze bezinnende lentewandeling gaan we op pad met wandelcoach Babette Weel-Engelgeer. Aan de hand van prikkelende vragen en opdrachten wordt u uitgedaagd na te denken over het thema 'lente' in uw eigen leven.

Welke zaadjes wilt u planten in uw leven? Hoe zorgen we ervoor dat onze wensen en verlangens tot bloei kunnen komen? Welk onkruid (tegenslag of beperkende overtuigingen) komt er omhoog?

De lente is de tijd van het jaar waar alles in de natuur een nieuw begin krijgt. Zo kunnen wij ook reflecteren op ons eigen leven. Waar wilt u (opnieuw) mee beginnen? Gezamenlijk gaan we op pad door de Edese natuur die ons een spiegel voorhoudt. Welkom!

Uitvoering : Babette Engelgeer
Wanneer : Zaterdag 22 april 2023
Code : A080
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Babette Engelgeer
Leiding : Babette Engelgeer
Datum(s) : Zaterdag 22 april 2023
Aanvangstijd : 14:30 uur
Plaats : Pannenkoekenboerdrij kernhem. Kernhemseweg 3 Ede
Kosten : 7 Euro
Contactpersoon : Harry Kroon

Vanuit verwondering in gesprek!

Aan de hand van levensvragen gaan we, ook als bezoekers, met Annemiek in gesprek. Open voor elkaars levenslessen. Ongetwijfeld een spannende ontmoeting!

Annemiek Schrijven werkt bij de KRO-NCRV. Daar presenteert ze het televisieprogramma (en podcast) De Verwondering.  Verder presenteert ze Mijn Pelgrimspad op NPO2. Ook was ze hoofdredacteur van het magazine De Verwondering.

Annemiek kan het interviewen niet laten. Daarin laat ze zich graag leiden door de inspirerende tip van kerkvader Augustinus: ‘Eert in elkander God.’

Na haar conservatoriumopleiding ging Annemiek aan de slag bij Radio 4, haar eerste grote en blijvende liefde. Al gauw maakte ze ook talloze afleveringen voor Damokles, de radio-documentaireserie van de KRO. Met haar ‘Vrouwenvluchtheuvel’ won ze daar de ADO-Mediaprijs. Tevens presenteerde ze NCRV-radioprogramma’s als Plein Publiek, Muziek Vandaag, Volgspot, Passie en Nachtlicht. Haar televisieloopbaan begon met de reeks Copyright Mens. Daarna presenteerde ze voor de IKON o.a. Het Vermoeden, IKON-live, Alziend Oog en De Nachtzoen. Ook schreef ze diverse boeken, waaronder Rachab, Verlicht mijn nacht, Mijmeringen van een stadse pelgrim, Ik geloof het wel, en Verlicht en verlost. Momenteel is ze columniste voor de NCRV-gids. Annemiek Schrijver treedt ook op met het geven van lezingen, workshops en als dagvoorzitter.

Uitvoering : ds. Caroline Oosterveen en Annemiek Schrijver
Wanneer : Zondag 23 april 2023
Code : D081
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds. Caroline Oosterveen en Annemiek Schrijver
Datum(s) : Zondag 23 april 2023
Aanvangstijd : 15:00 uur
Plaats : Noorderkerk
Kosten : collecte bij de uitgang
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Volgeboekt

Stiltewandeling

We lopen samen zonder te spreken, om zo alle aandacht te richten op wat zich aandient in de natuur om ons heen of in onszelf. Op een aantal punten staan we ook letterlijk even stil en wordt een tekst voorgelezen of is er een individueel meditatiemoment. Zo kan het stil worden in ons zelf, een verrijkende ervaring...

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en gaat grotendeels over onverharde paden. Wie dat wil kan na afloop nog wat drinken en/of napraten.

Uitvoering : Truus van Otterloo en Jetty van den Berg
Wanneer : Zondag 7 mei 2023
Code : D082
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Truus van Otterloo en Jetty van den Berg
Datum(s) : Zondag 7 mei 2023
Aanvangstijd : 19.00 uur, verzamelen tussen 18.45 en 19.00 uur
Plaats : parkeerplaats bij de schaapskooi tegenover juffrouw Tok
Contactpersoon : Jetty van den Berg (telefoon 0318 635045)

Ecologisch bouwen

Ede verlaten om ecologisch te gaan bouwen in Olst. Jan-Willem en Dorine hebben het gedaan en bouwen een ecologisch huis. We brengen een bezoek aan hun nieuwe huis waarin ze laten zien welke keuzes ze gemaakt hebben.

We bezoeken Jan-Willem en Dorine Donkers die vanuit Ede naar Olst zijn gegaan om een ecologisch huis te bouwen in de Olstergaard.

Olstergaard is niet zomaar een wijk, het is dé wijk voor de toekomst. Een groene wijk waar mensen, dieren en planten in hun omgeving opgaan. Waar volop aandacht is voor het klimaat, de natuur en de gezondheid van de nieuwe bewoners. De openbare ruimte en de woningen worden natuurinclusief en circulair.

Participatie speelt een grote rol in het project. Samen met een deel van de toekomstige bewoners is Olstergaard ontworpen. De wijk wordt met alle nieuwe bewoners verder ingericht.

Olstergaard is een unieke buurt. In een ‘standaard’ woonwijk verkopen wij pas kavels nadat het bestemmingsplan helemaal klaar is. In het geval van Olstergaard betrekken wij bewoners graag al eerder bij het plan. Zo maakt men al vroeg kennis met de nieuwe buren. Daardoor hebben de toekomstige bewoners de kans om samen na te denken over bijvoorbeeld het zoeken van een architect of aannemer. En kunnen er afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld het delen van energie in de buurt. Mensen die voor Olstergaard gekozen hebben, kozen voor een duurzame buurt waar men elkaar al vroegtijdig leert kennen en de buurt samen ‘opbouwt’. 

Uitvoering : Jan-Willem en Dorine Donkers
Wanneer : Zaterdag 13 mei
Code : A083
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Jan-Willem en Dorine Donkers
Datum(s) : Zaterdag 13 mei
Aanvangstijd : 10:00 uur
Plaats : Olst, adres krijg je na opgave
Kosten : Eigen vervoer
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol
Extra info 1 : Eigen vervoer. We rijden zoveel mogelijk samen en delen de kosten.
Volgeboekt

De smaak van Rome!

Een 6-daagse oecumenische reis naar Rome. Deze keer de smaak van! We willen ons in Rome in diverse culinaire vormen verdiepen en met elkaar delen hoe heerlijk deze wereldstad van cultureel en religieus formaat is. Nog 2 plekken!

Het gaat om de beleving en het dolce vita (zoals de Italianen dat zo mooi zeggen, het goede leven). Zo proeven we een hele dag allerlei specifieke italiaanse en Romeinse lekkernijen, maken we een fietstocht op E-bikes kriskras door Rome, spreken we met gepassioneerde kenners van het zoete leven, struinen we door de Testacciowijk, bezoeken Eataly, verkennen we de straten, parken en pleinen van Rome, we verdiepen ons in de culinaire kunst in het museum en doen een workshop koken en uiteraard eten en drinken we samen op het leven!….een greep uit het gevarieerde programma.

De bevlogen en inspirerende gids Hadelinde Brugge zal ons de hele week gidsen.

Uitvoering : Agnès Gilles en Mariëlle Tempelman
Wanneer : Maandag 29 mei t/m zaterdag 3 juni 2023
Code : E084
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Agnès Gilles en Mariëlle Tempelman
Datum(s) : Maandag 29 mei t/m zaterdag 3 juni 2023
Plaats : Rome
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Extra info 1 : voor meer informatie mail naar Mariëlle: m.j.tempelman@ziggo.nl