Seizoen 2024 / 2025

Seizoen 2025 / 2026

Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren.

Bent u al geregistreerd? Dan kunt u hier inloggen.

Frank en vrij geloven

Terugkijkend op bijna veertig jaar predikantschap, verkent Jan Offringa in het boek ‘Frank en vrij geloven’ (2024) de belangrijke thema’s voor nu en de toekomst.

Dat begint met twee basale vragen:  Waarom geen genoegen nemen met de ‘dood van God’? En op welke manier blijft Jezus belangrijk voor mijn levensoriëntatie? De pastor in hem geeft ruim aandacht aan existentiële thema’s als vergeving, geloofstwijfel en leven na de dood. Verder vraagt hij zich af wat een pakkende preek is en wat je moet leren om een goede predikant te worden? Ook verkent hij wat hapert: de oecumene, de kerk die zich ‘onopgeefbaar verbonden verklaart met het volk Israël’. In heldere taal weet Offringa zowel theologen als ‘gewone’ kerkmensen en religieus geïnteresseerden aan te spreken. Hij laat zich kennen als een liberaal theoloog met een franke en vrije manier van geloven.

Jan Offeringa is emeritus predikant PKN

Uitvoering : Jan Offringa
Wanneer : Woensdag 1 oktober 2025
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : Jan Offringa
Datum(s) : Woensdag 1 oktober 2025
Aanvangstijd : 20:00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Joods denken volgens Abraham Joshua Heschel

Joodse denkers als Martin Buber, Emmanuel Levinas en Hannah Arendt hebben hun opvattingen niet gepresenteerd als typisch joods. Dat is anders bij de eveneens bekend geworden joodse denker Abraham Joshua Heschel.

Hij noemt zijn gedachten een filosofie van het jodendom. Met zijn denken wil hij in de joodse traditie staan. Hoe kan dat? Filosofie is toch geen godsdienst! En hoe kan joods denken vruchtbaar zijn voor niet joden? Uitgaande van deze vragen bespreekt Peter Blokhuis het denken van Heschel. In de discussie gaat het om de vraag wat denken joods maakt. In het velende daarvan komt de vraag aan de orde wat christelijk denken zou kunnen zijn en hoe zich dat verhoudt tot joods denken.

Uitvoering : Dr. Peter Blokhuis
Wanneer : Woensdag 5 november 2025
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : Dr. Peter Blokhuis
Datum(s) : Woensdag 5 november 2025
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Leren van Luther

Vier avonden over Luther en de bijbel: Wat ontdekken wij wanneer we in Luthers spoor gaan luisteren naar de stem die uit de Bijbel spreekt? Waarom spreekt de Schrift juist tot ons leven in tijden van aanvechting en moeite (zoals ook bij Luther)?

Solo Verbo Luther en de Bijbel Luther wees het gezag af van de paus en de concilies. Alleen de Bijbel had voor hem autoriteit. Maar dan niet ‘van kaft tot kaft’, want het ging hem om het levende Woord dat door de tekst heen spreekt. Daarom liever Solo verbo (door het woord alleen) dan Sola Scriptura. Het was een openbaring voor Luther toen hij de Bijbel niet in het hem bekende Kerklatijn maar in zijn grondtalen (Grieks en Hebreeuws) ging lezen. Toen deed hij ook zijn grote ‘reformatorische ontdekkingen. Nauwkeurig lezen en wat je leest betrekken op je eigen ervaringen: dat werd Luthers devies. Iedereen moest zelf de Schrift kunnen lezen. Daarom begon hij al snel aan zijn grootste project: het vertalen van het Oude en Nieuwe Testament in een algemeen begrijpelijk Duits. Dit vormde de basis voor het later ‘Hoogduits’. Wat ontdekken wij wanneer we in Luthers spoor gaan luisteren naar de stem die uit de Bijbel spreekt? Waarom spreekt de Schrift juist tot ons leven in tijden van aanvechting en moeite (zoals ook bij Luther)? Welke rol speelde Luthers kloosterlijke ervaring met Lectio Divina?

Bijeenkomst 1: Je laten lezen door de Bijbel als ‘Levend Woord’ Geen paus, geen concilie, geen traditie, geen confessie, maar: solo verbo. Voor Luther vormde ‘grammatica’ (nauwkeurig lezen) in combinatie menselijke ervaring de basis voor het verstaan van de Schrift. Waarin verschilt hij van de middeleeuwse traditie van Bijbel- interpreteren en wat kunnen we er nu mee? Bijeenkomst 2. Aandachtig lezen: Luthers ontdekkingen Toen Luther begreep dat met ‘gerechtigheid’ en ‘bekering/omkering’ iets heel anders bedoeld wordt dan wat hij altijd dacht, leek het, zo schrijft hij, alsof hij “door openstaande deuren waarlijk het paradijs binnenging”. Hoe kan aandachtig lezen ook ons begrip van de boodschap veranderen? Bijeenkomst 3. Moeilijke teksten Hoe kun je omgaan met lastige teksten in de Bijbel, zoals vreselijke passage over geweld of over de ‘ondergeschikte’ rol van de vrouw? Hoe ging Luther daarmee om? Waarom noemde hij de Jacobusbrief een “strooien brief” en hoe interpreteerde hij passages over Gods toorn en straf? 4.De Bijbel in het persoonlijke leven Luther is eigenlijk altijd een kloosterling gebleven voor wie het biddend lezen van de Bijbel dagelijkse praktijk was. Wat is die Lectio Divina en hoe kan deze kloosterlijke praktijk ons helpen om vanuit de Bijbel een persoonlijke spiritualiteit te ontwikkelen? Wat betekent de Bijbel voor ons als we worden aangevochten door twijfel of te lijden hebben onder ziekte en verlies?

Docenten/gespreksleiders: ds. Susanne Freytag ds. Willy Metzger ds. André van der Stoel mevr. Carry Nijland ba ds. Roel Braakhuis ds. Jos de Heer dr. Theo van Willigenburg (tevens cursus-coördinator)

De cursus omvat vier avondbijeenkomsten van ca. 1,5 uur.  

Uitvoering : Lutherse theologen
Wanneer : donderdagavonden 2 oktober 16 oktober 30 oktober 13 november
Code : AB
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Lutherse theologen
Datum(s) : donderdagavonden 2 oktober 16 oktober 30 oktober 13 november
Aanvangstijd : 19:30-21:00 uur
Plaats : Luthers gemeentecentrum, Maanderweg 27, 6711 NC Ede
Kosten : 20 euro
Contactpersoon : Gerda van de Haar/Karin schonewille , scriba@elg-ede.nl
Website : lerenvanluther.nl

De internationale Kuyper

Waarom reisde Kuyper de halve wereld af? Hij deed dit uitbundiger dan al zijn collega's en tijdgenoten. Die reizen deden wat met hem: hij las overal de krant, liet zich goed documenteren en kwam telkens met de nieuwste ideeën thuis.

We reizen hem na op zijn avontuurlijke reizen, van Amerika tot Rusland, Soedan en Marokko, en kijken welke invloed ze op hem hadden. We volgen hem ook als alpinist: tientallen zomers maakte hij lange trektochten door de Alpen en deed hij de hoogste beklimmingen. Dat verhaal is nog nooit eerder verteld, en ook niet welke betekenis zijn alpinisme had voor zijn kijk op het leven. Het uitzicht vanaf een Alpentop overstijgt alle andere natuurervaringen, herinnerde Kuyper zich in 1909. Zelf had hij vaak de ‘verrukking mogen genieten om op een van die met eeuwig ijs bedekte Alpentoppen de majesteit van Gods schepping te aanschouwen’. Zelfs van de bergen van Jotunheimen in Noorwegen, waar hij in 1883 bijna de dood had gevonden, herinnerde hij zich bovenal de ‘huiveringwekkende schoonheid’ – in die woorden.    Dr. Johan Snel (1961) raakte als historicus verzeild in de journalistiek, waarover hij doceert en schrijft. Als hoofddocent & hoofdonderzoeker is hij verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede. Behalve de boeken

  • 'De zeven levens van Abraham Kuyper. Portret van een ongrijpbaar staatsman' (2020; vijfde, geheel herziene en uitgebreide druk 2024)
  • ‘Abraham Kuyper, een leven in de journalistiek. Een alternatieve biografie’ (2023),

schreef hij ook o.a. 

  • 'Recht van spreken: het geloof in de vrijheid van meningsuiting' (2011),
  • 'Tien journalistieke idealen' (2016) en de bundel 'Betrokken Journalistiek' (2024).
Uitvoering : Dr. Johan Snel
Wanneer : Woensdag 19 november 2025
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : Dr. Johan Snel
Datum(s) : Woensdag 19 november 2025
Aanvangstijd : 20:00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Lezing en workshop geloof en milieu

In deze workshop geeft Matty van Leijenhorst van de christelijke natuurorganisatie A Rocha een inleiding over 'zorgen voor de aarde en alles wat er woont' vanuit de Bijbel. En we gaan aan de slag met de vraag waar jij het verschil kunt maken.

Een fruitnetje, moet dat bij plastic of bij restafval? Een dilemma waar je je druk om kan maken, maar waarvan  je ook weet dat je hier de wereld niet mee gaat redden. Maar we willen zo graag een goed burger en   goed christen christen zijn. Daarom scheiden we netjes het afval en pakken af en toe de fiets. Een goed gevoel is heel wat waard.  In deze workshop geeft Matty van Leijenhorst van de christelijke natuurorganisatie A Rocha een inleiding over 'zorgen voor de aarde en alles wat er woont' vanuit de Bijbel. En we gaan aan de slag met de vraag waar jij het verschil kunt maken. 

Uitvoering : Matty van Leijenhorst
Wanneer : Dinsdag 14 oktober 2025
Code : B
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Matty van Leijenhorst
Datum(s) : Dinsdag 14 oktober 2025
Aanvangstijd : 20:00 - 21:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Anke de Boer

Het Mattheüs-evangelie door F.H. Breukelman opnieuw bezien

De theoloog Frans Breukelman (1916-1993) is zijn hele professionele leven lang met de uitleg van het evangelie naar Mattheüs bezig geweest.

We bezien op deze twee avonden de relevantie van zijn benadering in twee actuele kwesties. Ten eerste is daar het door Breukelman aangewezen motief van het ‘uitwijken’ (van de wijzen, van Jozef en vooral van Jezus zelf) voor de tirannie, dat we opnieuw willen lezen in verband met het huidige, klemmende verschijnsel van asielmigratie. Ten tweede is daar de vraag naar de diversiteit van het getuigenis van evangelisten en apostelen.

De in 2022 overleden Berlijnse studentenpredikant Ton Veerkamp (beoefenaar van een ‘politieke lezing van de Bijbel’) was van mening, dat voor Paulus de Tora (de wet van Mozes) door Jezus Messias buiten werking was gesteld en in zijn dagen niet meer uitvoerbaar was, terwijl Mattheüs zich juist met een door Jezus vernieuwde Tora vanuit Israël onder de volkeren wilde bewegen.

Wat valt er vanuit de uitleg van Breukelman over dit veronderstelde onderscheid te zeggen?

Leiding: Em. prof. dr. Rinse Reeling Brouwer.

En........Neem een bijbel mee.

Uitvoering : Em. prof. dr.Rinse Reeling Brouwer
Wanneer : Woensdag 4 maart en 11 maart 2026
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : Em. prof. dr.Rinse Reeling Brouwer
Datum(s) : Woensdag 4 maart en 11 maart 2026
Aanvangstijd : 20:00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Vertelling over witte wieven en hunebedden

Abe komt ons vertellen over de witte wieven, over hun oudste en belangrijkste verhalen en hun betekenis. Het tweede deel van de vertelling zal gaan over de hunebedden.

Abe de Verhalenverteller komt ons vertellen over de witte wieven, over hun oudste en belangrijkste verhalen en hun betekenis. Zijn witte wieven nu spoken, heksen of toch slechts nevelflarden?

Het tweede deel van de vertelling zal gaan over de hunebedden. Abe vertelt over hun officiële, maar ook hun alternatieve geschiedenis. Dit doet hij aan de hand van de oudste verhalen en sagen die er over de hunebedden werden verteld. We zullen het hebben over de connectie met reuzen en witte wieven, maar ook over het hunebed als een inwijdingsplaats! De lezing wordt afgewisseld met vele historische afbeeldingen. Abe is verhalenverteller en schrijver van vijf boeken over symboliek en verhalen. www.abedeverteller.nl

 

Uitvoering : Abe de Verhalenverteller
Wanneer : Donderdag 15 januari 2026
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Abe de Verhalenverteller
Datum(s) : Donderdag 15 januari 2026
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Antonius kerk
Contactpersoon : Anneke Otten

De verloren godin

Ooit stond het vrouwelijke hoog in aanzien. Dit blijkt uit duizenden vondsten van venusbeeldjes en beelden van ‘de godin’. Dit zijn symbolen van vruchtbaarheid, leven en verbinding. Door een aantal factoren veranderde dat beeld.

Allereerst de overgang van een jagers-verzamelaarscultuur naar sedentaire landbouw. De rol van mannen werd dominanter door verdediging van bezit tegen agressieve aanvallers. Ook de verschuiving van de verering van een moedergodin via haar kinderen – godinnen én goden – naar een geloof in een strikt mannelijke god bracht veel maatschappelijke en culturele veranderingen met zich mee. Helaas ging deze transformatie vaak gepaard met het systematisch ondermijnen van de positie van de vrouw. Ondanks deze dieptepunten zijn er in de geschiedenis van de vrouw-manrelatie ook lichtpunten te vinden. De godin blijft steeds terugkeren in diverse vormen, als een symbool van hoop, kracht en gelijkwaardigheid. 

Via strijdbare vrouwenbewegingen en denkers als Rudolf Steiner en Carl Gustav Jung evolueert onze cultuur langzaam maar zeker naar een nieuwe balans, waarin het vrouwelijke en mannelijke elkaar aanvullen en versterken. Daar doet Jacob Slavenburg in dit boek verslag van. 

Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg is bekend door een groot aantal boeken over de geschiedenis van filosofie, religie en menselijke relaties door de eeuwen heen. De verloren godin is zijn vijftigste boek.

 

Uitvoering : dr. Jacob Slavenburg
Wanneer : Donderdag 30 oktober 2025
Code : D
Categorie : Samenleving
Uitvoering : dr. Jacob Slavenburg
Leiding : Josien van de Beek (06-40747939)
Datum(s) : Donderdag 30 oktober 2025
Aanvangstijd : 15:00 - 16:30 uur
Plaats : nog nader te bepalen
Contactpersoon : Josien van de Beek (06-40747939)

De dierenriem als kosmische achtergrond van de twaalf majeur toonsoorten

Is het mogelijk om de twaalf toonsoorten in verband te brengen met het jaarverloop? Jelle van der Schuit pleit daarvoor en zal dat op deze avond illustreren met een verhaal en concert.

De meeste westerse muziek kent het verschijnsel van ‘grondtoon’, d.w.z. dat een melodie van een compositie door die toon als het ware wordt gedragen. Men spreekt van een sonate in C-majeur of een symfonie in D-majeur enz. Nu blijkt de keuze voor een grondtoon medebepalend te zijn voor de zeggingskracht van de muziek. Zo heeft C-majeur echt een standvastig karakter en D-majeur laat een stralend kwaliteit ervaren. Er zijn in totaal twaalf verschillende majeur toonsoorten. Er zijn ook twaalf maanden. Is het mogelijk om de twaalf toonsoorten in verband te brengen met het jaarverloop? Jelle van der Schuit pleit daarvoor en zal dat op deze avond illustreren aan de hand van voorbeelden uit de muziekliteratuur. Tevens zal hij erop wijzen dat de twaalf dierenriembeelden een passende illustratie vormen voor die verschillende kwaliteiten.

Uitvoering : Jelle van der Schuit
Wanneer : vrijdag 30 januari 2026
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Jelle van der Schuit
Datum(s) : vrijdag 30 januari 2026
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Anneke Otten en Anke de Boer

Weerbaar leven

Wie ja zegt tegen het leven zal ook regelmatig nee moeten zeggen tegen alles wat het leven bedreigt. Dat is in onze samenleving heel veel. Dat vraagt om weerbaar leven.

Weerbaar tegenover je omgeving die je meezuigt in trends en modes. Weerbaar tegenover de reclame die van ons ontevreden mensen wil maken en wil laten geloven dat we pas gelukkig zijn als we een bepaald product kopen. Weerbaar ook tegenover je eigen gemakzucht die het leven niet dient, maar afbreekt. Weerbaarheid vraagt om bewust leven. Het vraagt ook om overleg en gezamenlijk optreden. In de gemeente van Jezus Christus zijn we gewaarschuwd om het niet te zoeken ‘bij brood alleen’, maar hoe moeten we dat vertalen in concrete beslissingen? Een extra lastige vraag is of wij als christenen mee kunnen doen aan vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid en hoe ver we daarin gaan. Ook in de kerk roepen acties van Extinction Rebellion zowel instemming als afwijzing op. Zijn zulke acties geoorloofd en halen ze wat uit?

Dr. Sam Janse houdt hierover op 8 oktober 2025 een lezing en onderzoekt hoe wij ons kunnen wapenen tegen de verleidingen die op ons af komen. 

Uitvoering : dr. Sam Janse
Wanneer : Woensdag 8 oktober 2025
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Sam Janse
Datum(s) : Woensdag 8 oktober 2025
Aanvangstijd : 20:00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : Nieuwe Kerk; de Rank
Contactpersoon : Josien van de Beek (06-40747939)

Workshop klankinspiratie en klankconcert

Tijdens de workshop laat Ditsy zien hoe je een mooi geluid uit een klankschaal kan halen, maar kun je ook ervaren wat een klank met je doet.

Ik mag jullie een workshop klankinspiratie gaan geven, voor iedereen die graag wat meer wil ontdekken over klankschalen en klankinstrumenten. Tijdens de workshop laat ik zien hoe je een mooi geluid uit een klankschaal kan halen, maar kun je ook ervaren wat een klank met je doet. Wat ervaar je bij diepe lage tonen en wat bij hoge tonen?

Geluid geeft vaak een bepaalde uitwerking op ons lichaam.

Het bezorgt je kippenvel of juist een prettig gevoel. Daarnaast kunnen bepaalde klanken en geluiden gevoelens, beelden en herinneringen oproepen. Hierdoor kunnen gevoelens loskomen, dit mag.

Er volgt een korte pauze en daarna geef ik een klein ontspannend klankconcert van ongeveer 25-30 minuten.

 

Uitvoering : Ditsy van Beek
Wanneer : Zondag 08-02-2026
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ditsy van Beek
Datum(s) : Zondag 08-02-2026
Aanvangstijd : 14.00 - 16:00 uur
Plaats : Antonius kerk
Contactpersoon : Anneke Otten

Omgaan met racisme en slavernijverleden in de praktijk

Over witte kerken en zwarte perspectieven. In onze samenleving is er de laatste jaren veel aandacht voor racisme en het Nederlands koloniale en slavernijverleden, ook in de kerken.

Op deze avond richten we ons op de vraag hoe je het gesprek over racisme en slavernij kan voeren in de lokale praktijk. Hoe ga je om met ongemak? Hoe is ons geloof verweven met racisme en het slavernijverleden? Hoe komt het dat PKN-gemeentes veelal wit zijn? En wat zijn best practices waarvan je kunt leren?  Deze avond zal meer inzicht geven in de betrokkenheid van de PKN en haar voorgangers bij het koloniale (slavernij)verleden,  de bijbels-theologische dimensies en de doorwerking daarvan in hedendaags racisme. De avond wordt afgesloten met reflectie over strategieën voor de omgang met het slavernijverleden en racisme in de eigen praktijk.

Erica Meijers is verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit. Zij promoveerde op het debat over apartheid in de Nederlandse protestantse kerken en doet nu onderzoek naar moderne slavernij, diaconaat en racisme.

Uitvoering : dr. Erica Meijers
Wanneer : Woensdag 04-01-2026
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Erica Meijers
Datum(s) : Woensdag 04-01-2026
Aanvangstijd : 20:00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Middagworkshop 'Jouw levensverhaal schrijven'

Wilt u uw levens levensverhaal opschrijven, maar u weet niet goed weten hoe? Of bent u ooit begonnen maar vastgelopen. Doe dan mee met deze workshop.

Doelgroep Zij die hun levensverhaal willen opschrijven, maar niet goed weten hoe of vastgelopen zijn.

Doelstelling:

  • stappen zetten in het eigen schrijfproces en plezier houden in het schrijven
  • leren van andere (aspirant) schrijvers

 

Globale opzet van de bijeenkomsten:

  • jouw schrijfproces/waar loop je tegenaan? (top/tip)
  • theorie/informatie
  • korte oefening
  • nabespreking/huiswerk

 

Opmerkingen: 

  • De bijeenkomsten zijn een mix van schrijfcafé (ontmoeting) en schrijfcursus (hoe en wat)
  • De opzet ligt niet vast, werkvorm en inhoud worden afgestemd op de deelnemers
  • Schrijvers die al aan de slag zijn en aspirant schrijvers zijn beiden welkom
Wanneer : Donderdag 16 oktober, 6 november en 27 november 2025
Code : B
Categorie : Geloof en leven
Leiding : Wim Drost
Datum(s) : Donderdag 16 oktober, 6 november en 27 november 2025
Aanvangstijd : 14:30 - 16:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga

Opruimen, zelf de regie houden of laat je het achter voor de kinderen?

Wat wil je bewaren en doorgeven aan je kinderen of, als die er niet zijn, wat vind jij belangrijk om door te geven aan je erfgenamen? Waarom is opruimen toch zo lastig, kunnen we vaak moeilijk afscheid nemen van spullen?

Opruimen is van alle tijden. Vroeger was de Grote Voorjaarsschoonmaak het moment om het hele huis weer fris, schoon en opgeruimd te hebben, liefst voor de paasdagen. Een mooi gebruik dat helaas steeds minder wordt gebezigd. En met de steeds vollere agenda’s en het hebben van veel meer spullen dan eigenlijk nodig, is het opgeruimd houden van het huis steeds lastiger geworden. Meestal kom je er tijdens een verhuizing pas achter hoe groot die hoeveelheid aan spullen is, maar ja dan ben je druk met verhuizen. Uitzoeken en opruimen komt later wel. Maar als dat later opruimen pas komt na het overlijden van de ouders, wat dan? Daarom de vraag; wat laat je achter? Wat wil je bewaren en doorgeven aan je kinderen of, als die er niet zijn, wat vind jij belangrijk om door te geven aan je erfgenamen? Waarom is opruimen toch zo lastig, kunnen we vaak moeilijk afscheid nemen van spullen? Hoe kun je jouw spullenberg verminderen, welke vragen zou je jezelf kunnen stellen als je gaat uitzoeken en opruimen? Wil je opruimen omdat je kleiner gaat wonen of omdat je zelf je spullen uitgezocht wilt hebben zodat je een ander niet opzadelt met het uitzoeken en keuzes maken. Wat laat je achter voor je kinderen? Zijn er spullen die je liever zelf uitzoekt dan het aan je nabestaande over te laten? Allemaal vragen om eens rustig over na te denken. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk krijg je tips om dit proces makkelijker te maken. En natuurlijk is er ook ruim tijd om de vragen te beantwoorden.

Uitvoering : Hennie van de Vendel
Wanneer : Dinsdag 7 oktober 2025
Code : D
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Hennie van de Vendel
Datum(s) : Dinsdag 7 oktober 2025
Aanvangstijd : 19.30 - 21:30 uur
Plaats : Antoniuskerk
Contactpersoon : Anneke Otten

De verrechtsing van ‘de’ kerk

Het blijft een intrigerend fenomeen: hoe delen van het witte christendom onbedaarlijk ontvankelijk zijn voor rechtse, conservatieve en imperiale narratieven – en hoe kerkelijke instanties zich daarmee ongemakkelijk verhouden.

Hoogleraar Kristin Kobes Du Mez (Calvin University Grand Rapids) schreef er het fascinerende ‘Jesus and John Wayne’ over: ‘hoe witte evangelicalen een geloof corrumpeerden en een natie verscheurden’. Het kwam uit in 2020 en de auteur kon niet vermoeden dat het sindsdien allemaal nog erger zou worden. Andrey Gurkov (in Moskou geboren journalist, die al jaren in Duitsland woont) beschrijft, met kennis van zaken, hoe de Russisch-Orthodoxe kerk vooral fel nationalistisch-imperiaal Russisch is – en minder orthodox (‘Für Russland ist Europa der Feind’, april 2025). En dan was er in april de presentatie van ‘God in Nederland 1966-2025’, een onderzoek waaruit blijkt dat nieuwe generaties jongeren voor het eerst intoleranter zijn dan hun voorganger. Tenslotte vergaderde de PKN-synode in april over ‘het spreken der kerk’; daar deed ze zuinig over. Tijd voor -opnieuw- een kritische inventarisatie, mede in het licht van bijvoorbeeld Ezra en Nehemia.

ds. Gerben H.Westra is emeritus predikant PKN.

Uitvoering : Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdag 12 november 2025
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdag 12 november 2025
Aanvangstijd : 20:00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Present Klusproject

Al zolang een ander praktisch willen helpen? Dan is dit nu jouw kans! Geef je op om samen met meerdere deelnemers je een ochtend in te zetten voor de ander die niet instaat is dit zelf te doen.

Via Present gaan we als groep in Ede hulp bieden. We helpen mensen die leven in eenzaamheid, armoede of kampen met een slechte gezondheid.

Eén dag, wereld van verschil

Vaak maak je al in één werkdag een wereld van verschil voor iemand. In die ene dag komt er echt iets van de grond. Je helpt om het huis leefbaar te maken, bezoek kan weer zonder schaamte ontvangen worden. Kleine actie, groot verschil dus. 

Wanneer : Zaterdag 8 november
Code : D
Categorie : Samenleving
Leiding : Present Thomas Steenbergen
Datum(s) : Zaterdag 8 november
Aanvangstijd : 9:00 - 12:00 uur
Plaats : Ede
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga
Website : https://stichtingpresent.nl

De Veertigdagentijd: lezen, leren en leven

Op Aswoensdag staan we stil bij de zondagen van de Veertigdagentijd, meer precies bij het ensemble van lezingen en liederen (de Psalmen met name), aan de hand van het ‘klassieke’ leesrooster, zoals het ons is overgeleverd in het Missale Romanum (1570).

Op Aswoensdag staan we stil bij de zondagen van de Veertigdagentijd, meer precies bij het ensemble van lezingen en liederen (de Psalmen met name), aan de hand van het ‘klassieke’ leesrooster, zoals het ons is overgeleverd in het Missale Romanum (1570). In het nieuwere Lutherse leesrooster (Dienstboek 1992): een illustere reeks lezingen met een even prachtige als ingenieuze opbouw, met als teneur een spel van vraag en antwoord – waar zeg je ja tegen en wat verwerp je? De psalmen geven de zondagen niet alleen hun naam, maar kleuren ze ook nadrukkelijk in. Willem Barnards ‘Uit Ademnood – Gebeden voor de dienst van Schrift en Tafel’ biedt daarnaast vertalingen van de betreffende zondagsgebeden, die op hun beurt de zondagen kleuren en ‘samenvatten’.

ds. Gerben H. Westra is emeritus predikant PKN

Uitvoering : Gerben H. Westra
Wanneer : Woensdag 18 november 2025
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : Gerben H. Westra
Datum(s) : Woensdag 18 november 2025
Aanvangstijd : 20:00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Middagworkshop Profetisch schilderen

Heb jij verlangen om 'Gods stem' op een creatieve manier te leren verstaan en door te geven? Dan is deze workshop Profetisch Schilderen echt iets voor jou!

Profetisch schilderen is een vorm van schilderen die ontstaat onder inspiratie van liederen en bijbelteksten. Het wordt binnen het christelijk geloof ook wel intuïtief of spiritueel schilderen genoemd.

Indeling van de workshop

  • Luisteren naar verschillende liederen.
  • Lezen van een stukje uit de Bijbel.
  • Gedachten opschrijven in een kunstkaart (die je ontvangt).
  • Schilderen.
Wanneer : Donderdag 18 september 2025
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Leiding : Margreet Finaert
Datum(s) : Donderdag 18 september 2025
Aanvangstijd : 13:30 - 16:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga

Dansend Op weg naar Pasen

De veertig dagen tijd nodigt uit tot bezinning. Dansend op weg naar Pasen kan een andere vorm van bezinning zijn, een mogelijkheid om, meditatief dansend, in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft. Kosten €20,00 per persoon

Dansend op weg naar Pasen

De veertig dagen tijd nodigt uit tot reflectie en bezinning, met name op de thema’s ‘leven, dood en opstanding’.

Vaak zoeken we daarvoor een rustige, stille plek op, zowel letterlijk in onze fysieke omgeving als figuurlijk in onze geest.

Meditation des Tanzes- Sacred Dance kan daarvoor een andere vorm zijn, een andere mogelijkheid om in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft.

In deze dansvorm dansen we meestal verbonden in de cirkel. De dansen zijn verschillend van aard.

  • De ene dans is meer naar binnen, de andere is meer naar buiten gericht.De ene keer roept dat verstilling op, de andere dans is wat uitbundiger. Zo ook de muziekstijlen: klassieke, religieuze en folkloristische muziek wisselen elkaar af.

De dansen zijn eenvoudig en worden ‘stap voor stap’ aangeleerd. Het meditatieve element staat centraal, individuele prestatie is niet belangrijk. We richten ons op bewuste aandacht en beleving.

Over de docente: Oda Damen is opgeleid Meditation des Tanzes/ Sacred Dance docente aan het ‘Ausbildungsinstitut Meditation des Tanzes/ Sacred Dance’. www.sacreddance.de. Zij heeft een jarenlange ervaring in het lesgeven aan een wekelijkse groep in o.a Veenendaal. Samen met danscollega’s geeft zij dans(mid)dagen met verschillende thema’s. Zij heeft geen website.

Wanneer : Maandag 9, 16 en 23 maart 2026
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Leiding : Oda Damen
Datum(s) : Maandag 9, 16 en 23 maart 2026
Aanvangstijd : 19:45 uur
Plaats : Franciscuszaal, Sint Antonius van Padua kerk Ede
Kosten : €20,00 per persoon (voor drie avonden)
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga
Website : https://www.sacred-dance.nl/index.html

Avondworkshop 'Jouw levensverhaal schrijven'

Wilt u uw levens levensverhaal opschrijven, maar u weet niet goed weten hoe? Of bent u ooit begonnen maar vastgelopen. Doe dan mee met deze workshop.

In drie bijeenkomsten wil Wim Drost (auteur, ex-uitgever en ex-docent) u op gang helpen of gaande houden, als u al begonnen bent, met leuke ideeën en handige tips.

Een levensverhaal kan als eindproduct letterlijk een verhaal opleveren, het kan ook in de vorm van interviews, een fotoboek, collages van krantenberichten, gedichten, enz.

Tijdens de bijeenkomsten is er ook voldoende ruimte voor ontmoeting met de andere deelnemers.

Doelgroep: Zij die hun levensverhaal willen opschrijven, maar niet goed weten hoe of vastgelopen zijn.

Doelstelling: stappen zetten in het eigen schrijfproces en plezier houden in het schrijven en leren van andere (aspirant) schrijvers.

Globale opzet van de bijeenkomsten:

  • jouw schrijfproces/waar loop je tegenaan? (top/tip)
  • theorie/informatie
  • korte oefening
  • nabespreking/huiswerk

 

Opmerkingen

  • De bijeenkomsten zijn een mix van schrijfcafé (ontmoeting) en schrijfcursus (hoe en wat)
  • De opzet ligt niet vast, werkvorm en inhoud worden afgestemd op de deelnemers
  • Schrijvers die al aan de slag zijn en aspirant schrijvers zijn beide welkom
Wanneer : Donderdag 15 januari, 29 januari en 12 februari 2026
Code : B
Categorie : Geloof en leven
Leiding : Wim Drost
Datum(s) : Donderdag 15 januari, 29 januari en 12 februari 2026
Aanvangstijd : 19:30 - 21:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga

Middagworkshop Profetisch schilderen

Heb jij verlangen om 'Gods stem' op een creatieve manier te leren verstaan en door te geven? Dan is deze workshop Profetisch Schilderen echt iets voor jou!

Profetisch schilderen is een vorm van schilderen die ontstaat onder inspiratie van liederen en bijbelteksten. Het wordt binnen het christelijk geloof ook wel intuïtief of spiritueel schilderen genoemd.

Indeling van de workshop

  • Luisteren naar verschillende liederen.
  • Lezen van een stukje uit de Bijbel.
  • Gedachten opschrijven in een kunstkaart (die je ontvangt).
  • Schilderen.  
Wanneer : Donderdag 12 maart 2026
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Leiding : Margreet Finaert
Datum(s) : Donderdag 12 maart 2026
Aanvangstijd : 13:30 - 16:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Rian en Yeb Seffinga

Ikonen schilderen/ construeren

In 5 zaterdagochtenden creëer je een kunstwerk. Je maakt het ikoon in reliëf op schildersdoek volgens de Schoonhoven techniek.

Kerstster kondig de komst aan van een lichtend nieuw begin Hoop Kom je ikonen schilderen vlak voor Kerstmis? Je maakt het ikoon in reliëf op schildersdoek volgens de Schoonhoven techniek. De lichtwerking die ontstaat maakt het heel bijzonder. In 5 zaterdagochtenden creëer je een kunstwerk, naar een bestaand of eigen ontwerp. Werkwijze Jan Schoonhoven techniek Dag 1 maken van het ontwerp Dag 2 lijmen van het karton op het schildersdoek Dag 3 beplakken van het doek met kranten en behangplaksel voor de stevigheid Dag 4 wit schilderen van het ontwerp Dag 5 de gouden accenten aanbrengen en zegenen van de Ikoon door de pastor in de kerk Tussendoor maken we een gedichtje of doen een meditatie om je met je kunstwerk te verbinden. Kosten €10 per dag en apart kopen van het schildersdoek. Voor alle materialen wordt gezorgd.  

Uitvoering : Rita de Ruijter
Wanneer : zaterdag 1,8,15,22,29 november 2025
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Rita de Ruijter
Datum(s) : zaterdag 1,8,15,22,29 november 2025
Aanvangstijd : 9.30 uur
Plaats : Antoniuskerk
Kosten : 50 euro
Contactpersoon : Anneke Otten

Johannes als leraar en verteller (2) Geloven: drie manieren van ‘zien’

Na de opbouw van het evangelie van Johannes gezien te hebben als een groots literair en theologisch kunstwerk, wil Rainer Wahl nu op hetzelfde spoor doorgaan.

Nu niet meer de hele aanleg en compositie van het indrukwekkende bouwwerk beschouwen, maar inzoomen op de details. Daartoe wil ik met u enkele passages doornemen waarin Johannes verschillende manieren van ‘zien’ inzet om te ‘zien’ wat wél en wat níet te zien is. Dit zal voornamelijk het opstandingsverhaal zijn (20, 1-10) waar deze zienswijzen een spannende rol gaan spelen in een heen en weer van verschillende ogen op verschillende posities, stadia van een doorgaand en doorwerkend inzicht. Graag nodigt de spreker u uit om met hem mee te lezen en mee te kijken. 

dr. Rainer Wahl is emeritus predikant PKN

 

Uitvoering : dr. Rainer Wahl
Wanneer : Woensdag 21 januari 2026
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Rainer Wahl
Datum(s) : Woensdag 21 januari 2026
Aanvangstijd : 20.00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Een kruiswegmeditatie op muziek. Via crucis van Franz Liszt (1811 – 1886)

De 14 kruiswegstaties vertolkt Liszt (1878) op een bijzonder intense én muzikale wijze. Hij bevindt zich in Rome en worstelt met een diepe depressie. Hij probeert haar te bestrijden gevoed door zijn geloofskant als gewijde leek in de omgeving van de Franciscaner orde.

Het leven als gevierde superstar in de salons heeft hij achter zich gelaten. In een relatieve eenzaamheid zoekt hij naar een nieuwe muzikale expressie tot aan de grenzen van de tonaliteit. Bijzonder indrukwekkend is de eenvoud: zonder de kleuren van een orkest, wél met de piano, zijn lijfinstrument. Met een klein koor en de piano raakt Liszt hart en ziel van de luisteraar met akkoorden en melodielijnen die verdriet, smart en vragen in hun essentie laten resoneren, meegaand op de weg van de lijdende Christus, aangrijpend en helend. In deze week voor Palmpasen absoluut op zijn plaats!

dr. Rainer Wahl is emeritus predikant PKN

Uitvoering : dr. Rainer Wahl
Wanneer : Woensdag 25 maart 2026
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Rainer Wahl
Datum(s) : Woensdag 25 maart 2026
Aanvangstijd : 20.00 - 21:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek (06 40747939)

Blaise Pascal over het mysterie ‘mens’

“Het hart heeft zijn redenen die de rede niet kent” (fr. 423) is wellicht de bekendste regel uit het werk van de zeventiende-eeuwse geleerde Blaise Pascal (1623 – 1662).

Uitvinder van een rekenmachine, ontdekker van de luchtdruk-meting, schrijver van beroemd geworden theologische pamfletten en vooral bekend vanwege zijn nagelaten aantekeningen voor een apologetisch boek waarin de vraag naar de mens centraal staat; Pascal is een universeel geleerde met een grote diepgang. In de lezing zal Klaas Bom stilstaan bij de historische context van Pascals denken en zijn visie op de mens bespreken, waarbij twee thema’s uit Pascals werk, het lichaam en het hart, bijzondere aandacht krijgen. Daarna zullen we samen een aantal tekstfragmenten van Pascal lezen aan de hand waarvan we de betekenis van zijn denken voor ons en onze tijdgenoten zullen bespreken.  

Dr. Klaas Bom is Universitair hoofddocent Dogmatiek en Interculturele Theologie & Opleidingsdirecteur Masterprogramma’s

Uitvoering : dr. Klaas Bom
Wanneer : 29 oktober 2025
Code : C
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Klaas Bom
Leiding : Josien van de Beek (06 40747939)
Datum(s) : 29 oktober 2025
Aanvangstijd : 20 uur
Plaats : Beatrixkerk

Meditatief boetseren

Laat je handen in stilte contact maken met het natuurlijke materiaal van de klei. We geven onze lichaamswarmte aan deze klei en de klei toont ons een innerlijk beeld in de vorm van een driedimensionaal werkstuk

Meditatie en levenslust horen bij elkaar. Kenmerkend is dat door te mediteren contact gemaakt wordt met de innerlijke wereld, onze bron, de bron van leven die er in feite altijd is. We hoeven die bron alleen te ontdekken, opnieuw zichtbaar en voelbaar te maken. De handen leiden de weg maar we sturen niet. Zo ervaren we de stimulatie van de huid en kunnen we ons in stilte overgeven aan wat zich aandient. We mogen onszelf verrassen, het is goed

 

Uitvoering : Anneke Otten
Wanneer : woensdag 15 oktober
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Anneke Otten
Datum(s) : woensdag 15 oktober
Aanvangstijd : 19.30 - 21:30 uur
Plaats : Antonius kerk
Contactpersoon : Anke de Boer

Lezing over ikonen

Lezing met beeldpresentatie over ikonen in de koptische Opstandingskerk in Anafora in Egypte.

Lezing met beeldpresentatie over de koptische Opstandingskerk in Anafora in Egypte. Er wordt verteld over de betekenis van ikonen in de koptische traditie. En er worden beelden vertoond van de Opstandingskerk in Anafora in Egypte. Anafora is een klooster- retraite- en opleidingscentrum in het woestijngebied tussen Caïro en Alexandrië. Het centrum vierde vorig jaar het 25- jarig jubileum. Aan het schilderwerk in de Opstandingskerk is 11 jaar gewerkt; het werd in 2022 voltooid. De Opstandingskerk wordt ook wel ‘de Beeldkerk ‘genoemd. De binnenmuren van de kerk zijn volledig met nieuwtestamentische beelden beschilderd: het zijn speciaal voor deze kerk ontworpen ikonen. Ikonen drukken heilige teksten visueel uit: ze trachten het onbeschrijfelijke uit te beelden. Ikonen bewegen zich op de grens van de zichtbare en de onzichtbare wereld. Twee ikoonschilders , die als vrijwilligers, samen met professionals aan het vervaardigen van de beelden in Anafora gewerkt hebben, vertellen hierover.

Uitvoering : Anke van Manen
Wanneer : zaterdag 29 mei
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Anke van Manen
Datum(s) : zaterdag 29 mei
Aanvangstijd : 10:00 - 12:00 uur
Plaats : Lutherse kerk, Beukenlaan 12, Ede
Contactpersoon : Gerda van de Haar / Karin Schonewille , scriba@elg-ede.nl

Theatervoorstelling: Wie stenen losbreekt

Beleef de innerlijke reis van hoofdpersoon Romy tijdens haar verblijf in een Benedictinessenklooster. Bijzondere inzichten worden afgewisseld met inspirerende teksten (van o.a. Kahlil Gibran en De Kleine Prins) deze bieden een hoopvol perspectief. 'Wie stenen losbreekt' laat zien wat stilte met je doen kan.

Romy, een vrouw van middelbare leeftijd, wordt op een ochtend wakker met een bevreemd gevoel. Ze is moe en voelt zich leeg. Onzekerheid bekruipt haar, want dit zijn gevoelens die ze helemaal niet kent. Na een paar dagen besluit ze voor een korte retraite naar een klooster te gaan, in de hoop daar rust te vinden en haar leven weer snel op orde te hebben. Maar in het klooster maakt zij kennis met een geheel ander ritme, met stilte, met eenvoud en met werk van auteurs die schrijven over thema’s die haar nu bijzonder treffen. Een afdaling naar onverwerkt verleden en vragen hoe nu verder, volgt.‘Wie stenen losbreekt’ is een afwisselende voorstelling met scènes in het klooster, flashbacks uit het leven van Romy én geacteerde verhalen van o.a. Kahlil Gibran (De profeet), Primo Levi (Is dit een mens?) en Antoine de Saint-Exupéry (De kleine prins).Als de dag aanbreekt dat Romy het klooster weer zal verlaten, bevindt ze zich op een keerpunt in haar leven.In deze voorstelling wordt tevens geput uit werken van Anselm Grün, het bijbelboek Prediker en De Grote Zaal van Jacoba van Velde.

Over Kirsten Benschop 

Kirsten Benschop brengt inspiratietheater op het snijvlak van psychologie, filosofie en spiritualiteit. Voorstellingen over het leven zelf. Grote onderwerpen weet ze klein te maken en brengt ze voelbaar dichtbij. Met weinig middelen en met intens spel weet Kirsten een sfeer op te roepen die mensen raakt, inspireert en in beweging brengt. Naast voorstellingen geeft Kirsten ook workshops. Uitgebreide info zie de website: www.kirstenbenschop.nl 

Kirsten Benschop speelde eerder in de ontmoeting te Bennekom ‘Bronnen’ Concept en spel: Kirsten Benschop Speladvies: Margreet Blanken

Speelduur: 80 minuten met muziek

Uitvoering : Kirsten Benschop
Wanneer : Vrijdag 23 januari 2026
Code : E049
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Kirsten Benschop
Datum(s) : Vrijdag 23 januari 2026
Aanvangstijd : 19:30 - 22:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Kosten : Vrijwillige bijdrage achteraf
Contactpersoon : Arjen Mol
Volgeboekt

Rondleiding Eusebiuskerk Arnhem

Op 11 september nodigen we je graag uit voor een rondleiding door ir. Peter Koelewijn in de prachtig gerestaureerde Eusebiuskerk in Arnhem. Ontdek de kerkzaal en de historische kelders van 14.00 tot 16.00 uur. Als het weer het toelaat, maken we ook een mooie wandeling rondom het gebouw. We kijken uit naar je komst en verwelkomen je graag daar!

Peter Koelewijn is tussen 2012 en 2022 bouwmeester geweest van de grote restauratie en de herbestemming van de Eusebiuskerk.

De restauratie was nodig omdat in 2007 een groot blok natuursteen van de toren was gevallen. Dit wees bij nader onderzoek op een structureel probleem.

Omdat al eerder, na de wederopbouw, grote bouwkundige problemen aan de kerk waren opgetreden en door de hoge prognose van de restauratiekosten in 2010 (€ 90 mln.), kromp het draagvlak voor het behoud van de Eusebius. Verloedering van de iconische kerk dreigde.

In 2013 kon gelukkig door het team van vakmensen, een kostenbegroting gemaakt worden van € 32,5 mln. Het draagvlak voor de restauratie groeide weer. Dit betekende een keerpunt in het restauratieproces.

Door een lean-restauratieproces in combinatie met ketensamenwerking, zijn de kosten voor restauratie en herbestemming over de hele looptijd binnen deze begroting gebleven.

De restauratie van de toren duurde van 2011 tot 2019. De restauratie was ingrijpend. Zo moest van het natuursteen van de vier hoeken van de 1e en 2e geleding volledig worden verwijderd en hierna weer worden opgebouwd.

Van het kerkgebouw zijn alle tufstenen beeldhouwwerken, waaronder de 96 luchtboogbeelden, vervangen. Ook een aantal onderdelen van kalksteen, zoals pinakels en balustrade onderdelen, zijn vervangen.

Verdere ingrepen zijn o.a.:

- Nieuwe spectaculaire luchtboogbeelden van Arno Coenen;

- Verplaatsing van het graf van Karel van Egmond, Hertog van Gelre;

- Openleggen zerken in de kerk;

- Restauratie muurschilderingen.

De restauratie is aangegrepen om gedurfde wijzigingen aan te brengen. De belangrijkste bouwkundige herbestemmingsprojecten waren:

- Twee glazen balkons op 60 meter hoogte;

- Ondergrondse serviceruimte;

- Duurzaam energieconcept, aansluiting op stadswarmte, waterstof in de maak;

- Nieuwe noord- en zuidentree;

- Publieksroute door de kelders;

- Technische installaties up to date;

- Historische presentatie ‘Verhalen uit de Eusebius’.

De functie van de Eusebius is de laatste 10 jaar verschoven van ‘partycentrum en evenementenhal’ naar ‘toeristische culturele trekpleister en icoon van de Gelderse geschiedenis’.

Mensen zijn weer trots op wat nu zelfs wordt genoemd ‘de Kathedraal van Gelderland’.

Uitvoering : ir. Peter Koelewijn
Wanneer : donderdag 11 september 2025
Code : E002
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : ir. Peter Koelewijn
Datum(s) : donderdag 11 september 2025
Aanvangstijd : 14:00 - 16:00 uur
Plaats : Bij de noord ingang van de Eusebiuskerk tegenover café Dudok in Arnhem
Kosten : deelname gratis
Contactpersoon : Arjen Mol
Extra info 1 : Vervoer wordt niet geregeld

Festival of Lessons and Carols

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt. Het Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer zingt carols, ook samen met ons.

Deze viering op de derde adventszondag heeft de vorm van het 'Festival of Lessons and Carols' dat in de Anglicaanse Kerk bekend is geworden. Het eerste 'Festival' werd ontworpen door de bisschop van Truro in 1880, maar grote bekendheid heeft deze liturgie pas gekregen sinds de vieringen in de kapel van King 's College (Cambridge), vanaf 1918. Ook buiten Engeland is dit Festival bekend geworden, vooral dankzij de jaarlijkse uitzending door de BBC.

De opzet van de viering is een serie lezingen uit de Bijbel en gedichten ('lessons') die worden afgewisseld door koorzang en samenzang ('carols').

Zoals gebruikelijk, staat in het begin de verwachting van advent centraal en komt later de vervulling van kerst in beeld. Thema is dit keer: 

De liederen die het koor zingt, zijn zeer afwisselend - zoals u van het Torenkamerkoor mag verwachten.

Bij de samenzang zorgen bekende melodieën ervoor dat u allen kunt meezingen.

We wensen u een inspirerende, muzikale dienst toe.

Uitvoering : Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer
Wanneer : Zondag 14 december 2025
Code : E0
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer
Leiding : ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Zondag 14 december 2025
Aanvangstijd : 19:30 - 20:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Extra info 2 : Collecte bij de uitgang

Meditatie op muziek

Tijdens dit meditatiemoment laten we ons leiden door pianomuziek. We oefenen in het vinden van innerlijke rust om zo de muziek op ons in te laten werken.

Uitvoering : Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
Wanneer : Zondag 2 februari 2026
Code : E042
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
Datum(s) : Zondag 2 februari 2026
Aanvangstijd : 19:30 - 21:30 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Janet Mol
Weergave per: maand jaar
AugustusSeptemberOktoberNovemberDecemberJanuariFebruariMaart
Oecumenische Heideweekviering
Op zondag 25 augustus om 11.00 uur wordt de Oecumenische Viering gehouden in het Openluchttheater Ede, als onderdeel van de Heideweek. Geniet van deze viering en laat u inspireren. Een verbindende ervaring voor Edese gemeenschappen, zowel binnen als buiten de kerk. We zien uit naar uw komst!
Bijbel & geloof
25Augustus 2024
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Volgeboekt
Rondleiding Eusebiuskerk Arnhem
Op 11 september nodigen we je graag uit voor een rondleiding door ir. Peter Koelewijn in de prachtig gerestaureerde Eusebiuskerk in Arnhem. Ontdek de kerkzaal en de historische kelders van 14.00 tot 16.00 uur. Als het weer het toelaat, maken we ook een mooie wandeling rondom het gebouw. We kijken uit naar je komst en verwelkomen je graag daar!
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: ir. Peter Koelewijn
11September 2025
Middagworkshop Profetisch schilderen
Heb jij verlangen om 'Gods stem' op een creatieve manier te leren verstaan en door te geven? Dan is deze workshop Profetisch Schilderen echt iets voor jou!
Spiritualiteit & kunsten
18September 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Frank en vrij geloven
Terugkijkend op bijna veertig jaar predikantschap, verkent Jan Offringa in het boek ‘Frank en vrij geloven’ (2024) de belangrijke thema’s voor nu en de toekomst.
Leerhuis
Uitvoering: Jan Offringa
1Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Leren van Luther
Vier avonden over Luther en de bijbel: Wat ontdekken wij wanneer we in Luthers spoor gaan luisteren naar de stem die uit de Bijbel spreekt? Waarom spreekt de Schrift juist tot ons leven in tijden van aanvechting en moeite (zoals ook bij Luther)?
Bijbel & geloofGeloof & leven
Uitvoering: Lutherse theologen
2Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Opruimen, zelf de regie houden of laat je het achter voor de kinderen?
Wat wil je bewaren en doorgeven aan je kinderen of, als die er niet zijn, wat vind jij belangrijk om door te geven aan je erfgenamen? Waarom is opruimen toch zo lastig, kunnen we vaak moeilijk afscheid nemen van spullen?
Samenleving
Uitvoering: Hennie van de Vendel
7Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Weerbaar leven
Wie ja zegt tegen het leven zal ook regelmatig nee moeten zeggen tegen alles wat het leven bedreigt. Dat is in onze samenleving heel veel. Dat vraagt om weerbaar leven.
Leerhuis
Uitvoering: dr. Sam Janse
8Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Lezing en workshop geloof en milieu
In deze workshop geeft Matty van Leijenhorst van de christelijke natuurorganisatie A Rocha een inleiding over 'zorgen voor de aarde en alles wat er woont' vanuit de Bijbel. En we gaan aan de slag met de vraag waar jij het verschil kunt maken.
Geloof & leven
Uitvoering: Matty van Leijenhorst
14Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Meditatief boetseren
Laat je handen in stilte contact maken met het natuurlijke materiaal van de klei. We geven onze lichaamswarmte aan deze klei en de klei toont ons een innerlijk beeld in de vorm van een driedimensionaal werkstuk
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Anneke Otten
15Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Middagworkshop 'Jouw levensverhaal schrijven'
Wilt u uw levens levensverhaal opschrijven, maar u weet niet goed weten hoe? Of bent u ooit begonnen maar vastgelopen. Doe dan mee met deze workshop.
Geloof & leven
16Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Blaise Pascal over het mysterie ‘mens’
“Het hart heeft zijn redenen die de rede niet kent” (fr. 423) is wellicht de bekendste regel uit het werk van de zeventiende-eeuwse geleerde Blaise Pascal (1623 – 1662).
Leerhuis
Uitvoering: dr. Klaas Bom
29Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
De verloren godin
Ooit stond het vrouwelijke hoog in aanzien. Dit blijkt uit duizenden vondsten van venusbeeldjes en beelden van ‘de godin’. Dit zijn symbolen van vruchtbaarheid, leven en verbinding. Door een aantal factoren veranderde dat beeld.
Samenleving
Uitvoering: dr. Jacob Slavenburg
30Oktober 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Ikonen schilderen/ construeren
In 5 zaterdagochtenden creëer je een kunstwerk. Je maakt het ikoon in reliëf op schildersdoek volgens de Schoonhoven techniek.
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Rita de Ruijter
1November 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Joods denken volgens Abraham Joshua Heschel
Joodse denkers als Martin Buber, Emmanuel Levinas en Hannah Arendt hebben hun opvattingen niet gepresenteerd als typisch joods. Dat is anders bij de eveneens bekend geworden joodse denker Abraham Joshua Heschel.
Leerhuis
Uitvoering: Dr. Peter Blokhuis
5November 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Present Klusproject
Al zolang een ander praktisch willen helpen? Dan is dit nu jouw kans! Geef je op om samen met meerdere deelnemers je een ochtend in te zetten voor de ander die niet instaat is dit zelf te doen.
Samenleving
8November 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
De verrechtsing van ‘de’ kerk
Het blijft een intrigerend fenomeen: hoe delen van het witte christendom onbedaarlijk ontvankelijk zijn voor rechtse, conservatieve en imperiale narratieven – en hoe kerkelijke instanties zich daarmee ongemakkelijk verhouden.
Leerhuis
Uitvoering: Gerben H. Westra
12November 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
De internationale Kuyper
Waarom reisde Kuyper de halve wereld af? Hij deed dit uitbundiger dan al zijn collega's en tijdgenoten. Die reizen deden wat met hem: hij las overal de krant, liet zich goed documenteren en kwam telkens met de nieuwste ideeën thuis.
Leerhuis
Uitvoering: Dr. Johan Snel
19November 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Lezing over ikonen
Lezing met beeldpresentatie over ikonen in de koptische Opstandingskerk in Anafora in Egypte.
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Anke van Manen
29November 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Festival of Lessons and Carols
Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt. Het Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer zingt carols, ook samen met ons.
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer
14December 2025
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Omgaan met racisme en slavernijverleden in de praktijk
Over witte kerken en zwarte perspectieven. In onze samenleving is er de laatste jaren veel aandacht voor racisme en het Nederlands koloniale en slavernijverleden, ook in de kerken.
Leerhuis
Uitvoering: dr. Erica Meijers
14Januari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Avondworkshop 'Jouw levensverhaal schrijven'
Wilt u uw levens levensverhaal opschrijven, maar u weet niet goed weten hoe? Of bent u ooit begonnen maar vastgelopen. Doe dan mee met deze workshop.
Geloof & leven
15Januari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Vertelling over witte wieven en hunebedden
Abe komt ons vertellen over de witte wieven, over hun oudste en belangrijkste verhalen en hun betekenis. Het tweede deel van de vertelling zal gaan over de hunebedden.
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Abe de Verhalenverteller
15Januari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Johannes als leraar en verteller (2) Geloven: drie manieren van ‘zien’
Na de opbouw van het evangelie van Johannes gezien te hebben als een groots literair en theologisch kunstwerk, wil Rainer Wahl nu op hetzelfde spoor doorgaan.
Leerhuis
Uitvoering: dr. Rainer Wahl
21Januari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Theatervoorstelling: Wie stenen losbreekt
Beleef de innerlijke reis van hoofdpersoon Romy tijdens haar verblijf in een Benedictinessenklooster. Bijzondere inzichten worden afgewisseld met inspirerende teksten (van o.a. Kahlil Gibran en De Kleine Prins) deze bieden een hoopvol perspectief. 'Wie stenen losbreekt' laat zien wat stilte met je doen kan.
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Kirsten Benschop
23Januari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
De dierenriem als kosmische achtergrond van de twaalf majeur toonsoorten
Is het mogelijk om de twaalf toonsoorten in verband te brengen met het jaarverloop? Jelle van der Schuit pleit daarvoor en zal dat op deze avond illustreren met een verhaal en concert.
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Jelle van der Schuit
30Januari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Meditatie op muziek
Tijdens dit meditatiemoment laten we ons leiden door pianomuziek. We oefenen in het vinden van innerlijke rust om zo de muziek op ons in te laten werken.
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
1Februari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Betekenis geven aan ons leven
Er is een tijd geweest waarin de kerk, het geloof, zin- en betekenisgeving als het ware aanreikte. Dat is voorbij. Vandaag de dag is het de kunst om zelf betekenis te geven aan ons leven.
Geloof & leven
Uitvoering: dr. Peter Henk Steenhuis
4Februari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Workshop klankinspiratie en klankconcert
Tijdens de workshop laat Ditsy zien hoe je een mooi geluid uit een klankschaal kan halen, maar kun je ook ervaren wat een klank met je doet.
Spiritualiteit & kunsten
Uitvoering: Ditsy van Beek
8Februari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
De Veertigdagentijd: lezen, leren en leven
Op Aswoensdag staan we stil bij de zondagen van de Veertigdagentijd, meer precies bij het ensemble van lezingen en liederen (de Psalmen met name), aan de hand van het ‘klassieke’ leesrooster, zoals het ons is overgeleverd in het Missale Romanum (1570).
Leerhuis
Uitvoering: Gerben H. Westra
18Februari 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Het Mattheüs-evangelie door F.H. Breukelman opnieuw bezien
De theoloog Frans Breukelman (1916-1993) is zijn hele professionele leven lang met de uitleg van het evangelie naar Mattheüs bezig geweest.
Leerhuis
Uitvoering: Em. prof. dr.Rinse Reeling Brouwer
4Maart 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Dansend Op weg naar Pasen
De veertig dagen tijd nodigt uit tot bezinning. Dansend op weg naar Pasen kan een andere vorm van bezinning zijn, een mogelijkheid om, meditatief dansend, in contact te komen met wat in ons innerlijk leeft. Kosten €20,00 per persoon
Spiritualiteit & kunsten
9Maart 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Middagworkshop Profetisch schilderen
Heb jij verlangen om 'Gods stem' op een creatieve manier te leren verstaan en door te geven? Dan is deze workshop Profetisch Schilderen echt iets voor jou!
Spiritualiteit & kunsten
12Maart 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
Een kruiswegmeditatie op muziek. Via crucis van Franz Liszt (1811 – 1886)
De 14 kruiswegstaties vertolkt Liszt (1878) op een bijzonder intense én muzikale wijze. Hij bevindt zich in Rome en worstelt met een diepe depressie. Hij probeert haar te bestrijden gevoed door zijn geloofskant als gewijde leek in de omgeving van de Franciscaner orde.
Leerhuis
Uitvoering: dr. Rainer Wahl
25Maart 2026
persoon
Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren, of inloggen.
AugustusSeptemberOktoberNovemberDecemberJanuariFebruariMaart